Avem viscol, seceta, ger, inundatii si nu stim ce ne mai asteapta

Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 13:17
2891 citiri
Avem viscol, seceta, ger, inundatii si nu stim ce ne mai asteapta
Foto: Stiri

Ceea ce se petrece pe mapamond numai de o luna incoace are toate motivele sa te puna pe ganduri. In Australia, un val de caldura fara precedent a perturbat campionatele de tenis. Temperaturile atingeau 45 de grade Celsius la umbra.

In Indonezia, inundatiile de proportii au facut zeci de victime, in timp ce mii de locuitori au ramas fara locuinta, refugiindu-se in ultimul moment pe inaltimi, pentru a-si salva viata.

Concomitent, in California, o seceta fara precedent a obligat guvernul sa declare stare de urgenta, productia agricola a fost compromisa, sursele de apa potabila ale populatiei sunt in pericol, iar lipsa apei industriale a determinat unitati de productie sa-si restranga sau chiar sa-si inceteze activitatea.

Nordul Americii a avut de suportat o iarna grea, care in unele locuri depasea mediile anuale din ultimul secol. Acum viscolele s-au abatut asupra unei parti din Europa si nici macar nu stim incotro se intreapta ele in viitor.

Alarmate de poluarea aerului cu dioxid carbon, autoritatile din Beijing au fost nevoite recent sa blocheze circulatia pe unele autostazi si sa-si recunoasca neputinta in a ajuta persoanele in varsta sau cu copii mici.

Fireste, exista situatii fortuite, exista si exceptii sau cauze inexplicabile, dar trebuie sa recunoastem ca la baza anomaliilor sta in mare parte criza ecologica in fata careia sistemul social s-a dovedit mult mai indolent decat in fata crizei financiare, care ne afecta buzunarul imediat, in timp ce criza ecosistemului ne afecteaza insasi existenta, dar in timp.

Evidentele arata ca peste 80% din energia primara consumata in lume provine de la carbune, petrol si gaze. Arderea lor este insotita de emisii de dioxid de carbon, noteaza Project Syndicate.

Acesta constituie motivul major al incalzirii globale. Omenirea cunoaste de peste o suta de ani atat motivul, cat si efectele ei, dar nu face aproape nimic, ca sa evite dezastrul. Nu vrea sau nu poate?

Este greu de spus. Pe de o parte, carbunele si petrolul - principalele cauze ale emisiior de gaze - constituie sursa de avut si de bunastare a marilor inavutiti si celor mai de seama magnati ai lumii.

Dar pe de alta parte, industria petrolului si cea a carbunelui absoarbe o uriasa forta de munca. Incetarea activitatii ar crea un somaj cum nu s-a mai vazut pe planeta.

Avantajul drumului batatorit

Viata a aratat ca este mai simpla folosirea unei experiente castigate, decat incercarea alteia noi. Pe acest principiu, apologetii folosirii in continuare a energiei fosile experimenteaza in ultimul timp intens ideea captarii dioxidului de carbon produs de marile centrale si injectarea lui in subteran sau chiar sub fundul oceanelor, in vederea stocarii.

Exista deci solutii sa continuam drumul nostru cunoscut, fara sa revolutionam totul. De atfel, solutia este deja experimenata pe scara mica si s-ar putea sa devina viabila daca s-ar aplica, de exemplu, la marii polatori cu CO2 ai planetei: China, India si SUA.

Din pacate, nu tehnocratii lumii, in mana carora stau solutiile si posibilitatile teoretice ale aplicatiei lor, ci factorii politici iau hotararea finala. Dar viata arata ca acestia se multumesc cu succese mici.

Unul din ele este automobilul electric. S-a creat deja iluzia ca electromobilul este bagheta magica, in stare se ne faca atmosfera curata. Nu contesta nimeni utilitatea acestuia, dar el este o picaturi intr-un ocean, daca luam in calcul uriasele emisii de gaze rezultate din marile centrale energetice ale lumii.

Nimeni nu stie cand va bate gongul

Fireste, solutiile se pot analiza, dar timpul preseaza. Expertii au calculat ca, daca la nivelul anului 2030 nu se aplica o fomula fara poluare la marile centrale energetice, generalizandu-se totdata si electormobilul, o catastrofa ecologica ar putea deveni iminenta.

Pana atunci, tehnologii trebuie sa se puna de acord cu producatorii, acestia cu detinatorii de capital si toti la un loc cu inevitabilii factori politici, care conteaza ca inca a mai ramas ceva combustibil in subteran.

Ezita toti, dar timpul este scurt si planeta se afla in ceasul al doisprezecelea. Daca bate gongul, in minutul urmator s-ar putea sa descoperim ca tot a mai ramas combustibil in subteran, dar n-a mai ramas planeta la suprafata.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Europa viscol, #California seceta, #Indonezia inundatii, #Australia canicula , #stiri mediu