Cele mai mari zece catastrofe naturale

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 08:46
11734 citiri

Contra dezastrelor pe care singuri ni le facem putem actiona stavilind razboaiele, oprind inarmarile, combatand drogurile sau criminalitatea, dar contra dezastrelor pe care ni le ofera insasi natura, armele noastre de lupta sunt foarte limitate.

Pana la urma, natura, cea care a creat existenta noastra pe pamant hotaraste tot ea, in orice moment, ce se poate intampla. Si ni se pot intampla multe, arata Kabanik.

Locul 1 - Cutremurul

In fiecare zi, au loc zeci de cutremure pe suprafata globului, dar, din fericire, putine din ele au consecinte grave. Cel mai grav cutremur consemnat de istorie a avut loc in anul 1556, in provincia chineza Xi'an, unde, fara sa existe zgarie-nori sau constructii sofisticate, au pierit 830.000 oameni. Romania are un oarecare grad ridicat de seismicitate la nivel global, dar Bucurestiul este cea mai expusa capitala europeana, in ce priveste cutremurele.

Locul 2 - Tsunami

Fenomenul este un val urias, format in ocean ca urmare unui cutremur. Cel mai mare val de acest fel, inregistrat vreodata, este consemnat in anul 1971, la Ishigaki in Japonia, unde valul ajusese la 85 de metri, inaintand cu o viteza de 700 kmh. Se presupune ca alte tsunami de mari proprotii au mai avut loc, dar au ramas neconsemnate in instorie si nu stim de ei.

Locul 3 - Seceta

Biblia vorbeste de o seceta antediluviana, care ar fi durat sapte ani la rand, dar documentele istorice nu o confirma. Insusi textul biblic prezinta evenimentul oarecum metaforic, prin contrast cu o perioada de belsug. Cea mai lunga seceta consemnata de istorie a avut loc in regiunea Sahei, de la marginea Saharei si a durat de la 1968 la 1973, producand 250.000 victime omenesti.

Locul 4 - Inundatia

Tot cartile sfinte vorbesc de cea mai veche inundatie din istorie: potopul lui Noe. Neatestat istoric, ceretarile geologice au confirmat, totusi, ca in perioada la care se refera scripturile au avut loc mari inundatii intr-o buna parte a orientului apropiat. In timpurile moderne, cea mai devastatoare inundatie a avut loc in Pakistan, in anul 2010, cand peste 20 milioane de oameni au ramas fara hrana si fara adapost.

Locul 5 - Alunecarile de teren

Alunecarle de teren sunt specifice zonelor muntoase, cand, urmare ploilor, se desprind, rostogolindu-se in vale, bucati de roca sau stanca, inclusiv parti de padure. Cel mai mare numar de victime, urmare unei alunecari de teren, a fost inregistrtat in China anului 1920, cand au pierit 180.000 de oameni.

Locul 6 - Eruptia vulcanica

In prezent, Terra numara cel putin 500 de vulcani activi si alti 1.000 vulcani aflati in stare latenta. Cea mai impresionanta eruptie pentru memoria civilizatiei a fost cea din anul 79 d. Hr. cand vulcanul Vezuviu a acoperit cu lava orasul Pompei, devenind astazi cel mai bine pastrat oras al antichitatii. In epoca noastra, cea mai mare eruptie a fost cea din 1815, la Tambora (Indonezia), cand, urmare eruptiei si a foametei care a urmat, s-au produs 92.000 de decese.

Locul 7 - Avalansa

Cele mai multe victime ale avalanselor s-au inregistrtat in timpul primului razboi mondial, cand fenomenul era declansat de zgomotul salvelor de artilierele, ucigand trupele aflate in mars pe carari de munte. Invatatura: de atunci, militarii evita sa efectueze tiruri de artelierile in zonele muntoase, cu caderi masive de zapada.

Locul 8 - Uraganul

Dimensiunea marilor uragane din trecut nu este consemnata de istorie. In timpurile mederne se citeaza dezastrul provocat in America de uraganul Katrina (august 2005), cand au murit 1836 persoane si s-au inregistrat pagube de 125 miliarde USD.

Locul 9 - Tornada

Este un fenomen meteorologic turbionar, care poate antrena curenti de aer atingand pana la 1.300 km pe ora. Este frecvent in partea centrala a Americii de Nord. Tornadele din anul 2011 au provocat un numar de 329 decese.

Locul 10 - Furtuna de nisip

Un vant puternic poate ridica, de la sol, un strat de nisip pana la 25 cm grosime, antrenandu-l in spatiu. In timpurile recente, asemenea fenomene nu s-au produs la proportii catastrofale, dar istoricii citeaza cazul din anul 525 i.Hr. cand stihia a provcat moartea a 50.000 soldati persani din armata lui Cambyses al II-lea, fiul cu Cyrus ce Mare, care ataca Egiptul.

Din fericire, unele din stihiile enumerate mai sus nu se inregistreaza in tara noastra, nefiind specifice geoclimatului Romaniei. Totusi, ne pasc si pe noi unele pericole: cutremurul, seceta, inundatiile, alunecarile de teren si avalansele. Pe vremuri, mai existau si lacustele, dar astea au ramas in legenda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#catastrofe naturale, #cele mai mari catastrofe , #stiri mediu