Ziare.com

Cele mai mari zece catastrofe naturale

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 08:46

   

Cele mai mari zece catastrofe naturale
Contra dezastrelor pe care singuri ni le facem putem actiona stavilind razboaiele, oprind inarmarile, combatand drogurile sau criminalitatea, dar contra dezastrelor pe care ni le ofera insasi natura, armele noastre de lupta sunt foarte limitate.

Pana la urma, natura, cea care a creat existenta noastra pe pamant hotaraste tot ea, in orice moment, ce se poate intampla. Si ni se pot intampla multe, arata Kabanik.

Locul 1 - Cutremurul

In fiecare zi, au loc zeci de cutremure pe suprafata globului, dar, din fericire, putine din ele au consecinte grave. Cel mai grav cutremur consemnat de istorie a avut loc in anul 1556, in provincia chineza Xi'an, unde, fara sa existe zgarie-nori sau constructii sofisticate, au pierit 830.000 oameni. Romania are un oarecare grad ridicat de seismicitate la nivel global, dar Bucurestiul este cea mai expusa capitala europeana, in ce priveste cutremurele.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Locul 2 - Tsunami

Fenomenul este un val urias, format in ocean ca urmare unui cutremur. Cel mai mare val de acest fel, inregistrat vreodata, este consemnat in anul 1971, la Ishigaki in Japonia, unde valul ajusese la 85 de metri, inaintand cu o viteza de 700 kmh. Se presupune ca alte tsunami de mari proprotii au mai avut loc, dar au ramas neconsemnate in instorie si nu stim de ei.

Locul 3 - Seceta

Biblia vorbeste de o seceta antediluviana, care ar fi durat sapte ani la rand, dar documentele istorice nu o confirma. Insusi textul biblic prezinta evenimentul oarecum metaforic, prin contrast cu o perioada de belsug. Cea mai lunga seceta consemnata de istorie a avut loc in regiunea Sahei, de la marginea Saharei si a durat de la 1968 la 1973, producand 250.000 victime omenesti.

Locul 4 - Inundatia

Tot cartile sfinte vorbesc de cea mai veche inundatie din istorie: potopul lui Noe. Neatestat istoric, ceretarile geologice au confirmat, totusi, ca in perioada la care se refera scripturile au avut loc mari inundatii intr-o buna parte a orientului apropiat. In timpurile moderne, cea mai devastatoare inundatie a avut loc in Pakistan, in anul 2010, cand peste 20 milioane de oameni au ramas fara hrana si fara adapost.

Locul 5 - Alunecarile de teren

Alunecarle de teren sunt specifice zonelor muntoase, cand, urmare ploilor, se desprind, rostogolindu-se in vale, bucati de roca sau stanca, inclusiv parti de padure. Cel mai mare numar de victime, urmare unei alunecari de teren, a fost inregistrtat in China anului 1920, cand au pierit 180.000 de oameni.

Locul 6 - Eruptia vulcanica

In prezent, Terra numara cel putin 500 de vulcani activi si alti 1.000 vulcani aflati in stare latenta. Cea mai impresionanta eruptie pentru memoria civilizatiei a fost cea din anul 79 d. Hr. cand vulcanul Vezuviu a acoperit cu lava orasul Pompei, devenind astazi cel mai bine pastrat oras al antichitatii. In epoca noastra, cea mai mare eruptie a fost cea din 1815, la Tambora (Indonezia), cand, urmare eruptiei si a foametei care a urmat, s-au produs 92.000 de decese.

Locul 7 - Avalansa

Cele mai multe victime ale avalanselor s-au inregistrtat in timpul primului razboi mondial, cand fenomenul era declansat de zgomotul salvelor de artilierele, ucigand trupele aflate in mars pe carari de munte. Invatatura: de atunci, militarii evita sa efectueze tiruri de artelierile in zonele muntoase, cu caderi masive de zapada.

Locul 8 - Uraganul

Dimensiunea marilor uragane din trecut nu este consemnata de istorie. In timpurile mederne se citeaza dezastrul provocat in America de uraganul Katrina (august 2005), cand au murit 1836 persoane si s-au inregistrat pagube de 125 miliarde USD.

Locul 9 - Tornada

Este un fenomen meteorologic turbionar, care poate antrena curenti de aer atingand pana la 1.300 km pe ora. Este frecvent in partea centrala a Americii de Nord. Tornadele din anul 2011 au provocat un numar de 329 decese.

Locul 10 - Furtuna de nisip

Un vant puternic poate ridica, de la sol, un strat de nisip pana la 25 cm grosime, antrenandu-l in spatiu. In timpurile recente, asemenea fenomene nu s-au produs la proportii catastrofale, dar istoricii citeaza cazul din anul 525 i.Hr. cand stihia a provcat moartea a 50.000 soldati persani din armata lui Cambyses al II-lea, fiul cu Cyrus ce Mare, care ataca Egiptul.

Din fericire, unele din stihiile enumerate mai sus nu se inregistreaza in tara noastra, nefiind specifice geoclimatului Romaniei. Totusi, ne pasc si pe noi unele pericole: cutremurul, seceta, inundatiile, alunecarile de teren si avalansele. Pe vremuri, mai existau si lacustele, dar astea au ramas in legenda.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9489 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pitigoi!?

Ai grijă să nu vină avalansa peste tine!?

 

Pitigoi!? Ai grijă să nu vină avalansa peste tine!?

Penibila si agramata interventie la o tema de care se vede ca habar nu ai despre ce este vorba. Doar asa, ca sa te afli in treaba.

Ce vorbesti domnule!?

Fenomenele meteorologice periculoase:
- inundatiile
- furtunile
- viscolele
- avalansele
- depunerile de gheată si chiciură
- grindina
- seceta

Va reamintesc

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii condus de T Basescu a scos cutremurele din factorii de risc majori la adresa securitatii Romaniei. Prin urmare fondurile destinate prevenirii unor efecte distructive si inlaturarii urmarilor au fost diminuate. Cand primul cutremur va lovi Romania sa va amintiti de asta si de sprijinul pe care l-ati oferit lui T Basescu si PDL.

 

Locul I: oamenii politici

Pe locul intai, in clasamentul asta, trebuie sa fie politicienii. Ei au declansat sau declanseaza cele mai mari dezastre.

 

Locul I: oamenii politici

"Maestre": dezastrele provocate de oamenii politici cum spui nu sunt naturale; sunt numite dezastre antropice, adica adica dezastre create de oameni.Cu alte cuvinte, ca si un alt "scriitor" de mai sus: ai scris ca sa te afli in treaba.

Pentru stiinta ta!?

Sunt considerate catastrofe, evenimentele cu urmări tragice ce pot apare ca urmare a actiunii unor activităti umane scăpate de sub control. In această categorie de dezastre pot fi incluse: distrugerea unor baraje sau a altor lucrări hidrotehnice; prăbusirea unor mine sau a unor galerii subterane; accidente industriale (accidente nucleare, accidente chimice, explozii, incendii, avarii la conducte magistrale de transport pentru produse petroliere, gaze naturale, termoficare, apă, cisterne auto, de căi ferate sau navale care transportă substante toxice, explozive sau inecndiare); accidente de circulatie auto, de căi ferate sau navale; accidente datorate munitiei neexplodate sau a armelor artizanale; actiunile teroriste.

Ai grijă să nu vină avalansa peste tine!?

Interventia mea anterioara nu se referea la autorul articolului,adica d-l Pitigoi, articol facut (tradus de fapt) destul de riguros, ci la cel popelo13, care a avut o interventie penibila si agramata la o tema asa de importanta de care se vede ca habar nu are despre ce este vorba. Doar asa, ca sa se afle in treaba.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor