Cu ce ne otravim singuri planeta

Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 10:11
7708 citiri
Cu ce ne otravim singuri planeta
Foto: Kalos

Ne scufundam tot mai adanc in propriile noastre gunoaie. In mod ciudat, omul - aceasta fiinta interesata sa-si fabrice cele mai ultile si atractive bunuri de consum - produce odata cu ele si cele mai inutile, mai ofensive si mai toxice gunoaie, care se indreapta contra lui insusi.

Otravim tot ce este in jurul nostru: aerul pe care il respiram, apa pe care o bem si pamantul care ne asigura hrana.

In mod ciudat, in loc sa stopam acest urias razoi mondial al nostru contra noastra, organizatiile care apara natura se lupta mai mult cu deseurile gazelor de sist si cu chimicalele folosite la extragerea aurului.

Ne scapa raul cel mare?

Nu spun ca obiectul preocuparilor lor nu merita atentie, dar pretind ca ne scapa prea usor raul cel mai mare, in fata caruia este totdeauna mai putin rau raul cel mic.

Datele statistice sunt uluitoare, iar portalul radioc prezinta cateva din ele, suficinte ca sa ramai mut de uimire, vazand ce se poate petrece pe globul nostru.

1. Numai in Australia, diversi consumatori folosesc anual 6,9 miliarde de pungi de plastic pentru ambalaje, revenind 360 de bucati pe cap de locuitor. O parte din ele sunt reciclate, pentru ca Australia este un continent civilizat, dar despre 25 de milioane de bucati nu stie nimeni sa spuna care este soarta lor.

2. O statistica britanica arata ca in aceasta tara o familie compusa din patru membri arunca anual atata hartie, cata poti fabrica din 6 arbori batrani dintr-o padure. Inmultiti arborii cu familiile si veti afla cate paduri se macina anual, pentru ca pana la urma totul sa ajunga la cosul cu gunoi.

3. In Uniunea Europeana sunt casate in fiecare an 9 milioane de automobile. Este o victorie a ecologistilor faptul ca scot din uz masinile vechi si poluante, dar intelege oricine ca materialele lor nu pot fi recuperate numai in cuptoarele de topit metal.

4. In tarile avansate, legea obliga colectarea computerelor vechi, care sunt depozitate si dezasamblate de specalisti, intrucat contin materiale periculoase. Dar este greu sa stabilesti daca exista vreo tara din depozitele careia sa nu se fure computere vechi.

5. Materialele periculoase se incredinteaza marii, inchise etans in containere. Dar containerele metalice rezista in fata coroziunii 10 ani, iar cele din beton 30 de ani. Dupa acest termen, navaleste apa in ele, sau ele in apa - asta n-are importanta.

6. Gunoaiele deversate anual in Germania ar putea umple la refuz o ganitura de tren, cu un capat garat la Berlin, iar cu cel de al doilea oprit pe tarmurile Africii.

7. Gunoiul adunat la New York intr-un an de zile ar putea acoperi intregul parc central al orasului cu un strat gros de 4 metri. Inmultiti, ca sa vedeti pana unde ar ajunge gunoiul in 10 ani, in 20 si asa mai departe.

8. In intreaga lume mor anual 100.000 de mamifere, incercand sa manance recipienti din masa plastica aruncati in mare sau inecandu-se in aceeasi incercae.

9. In oceanul planetar, sunt deversate anual 6-10 milioane de tone de produse chimice, toxice, explozive, moloz, pamant excavat in timpul operatunilor miniere si mult steril. Nici macar nu putem preciza exact proportiile fiecarei categorii in acest balast, intrucat proprietarii se feresc sa faca publice astfel de date.

10. Un servetel de hartie aruncat in mare este absorbit de natura in 3 luni, iar un chibrit in 6 luni. Un muc de tigare poate inota in mare intre 1 si 5 ani, o punga de plastic intre 10 si 20 de ani, o tesatura din nylon intre 30 si 40 de ani, borcanele de sticla circa 500 de ani, iar cele din polistiren 1000 de ani.

Nimeni nu poate stabili cate generatii vor avea de suferit de pe urma gunoaielor pe care le aruncam noi azi cu atata nonsalanta in pamanul, in apa sau in aerul planetei, pe care ne place s-o numim "albastra".

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#deseuri regenerabile, #deseuri recuperabile, #gaze de sist, #planeta albastra poluare , #stiri mediu