Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Depozitarea deseurilor toxice in zona Deltei Dunarii, interzisa

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 13:15
1186 citiri
Depozitarea deseurilor toxice in zona Deltei Dunarii, interzisa
Foto: Arhiva

Senatul a aprobat miercuri doua proiecte legislative prin care se interzice construirea de depozite pentru deseuri toxice si radioactive la o distanta mai mica de 20 de kilometri de linia tarmului Marii Negre si a ariilor protejate din reteaua Natura 2000.

Primul proiect, initiat de parlamentarii PNL Puiu Hasotti si Gheorghe Dragomir, vizeaza completarea Ordonantei de Urgenta 195/2005, astfel incat pe o fasie de 20 de kilometri de malul Marii Negre si in ariile Natura 2000 sa nu poata fi construite depozite pentru deseuri toxice si radioactive, pentru protejarea atat a populatiei, cat si a turismului local.

Potrivit formei initiale a proiectului, in aceeasi zona mai era interzisa si construirea instalatiilor care produc astfel de deseuri, insa, la initiativa Comisiei economice a Senatului, aceasta prevedere a fost eliminata pentru protejarea activitatii economice. Guvernul a anuntat ca sustine aceasta initiativa in forma adoptata de comisii. Toate grupurile parlamentare si-au aratat sustinerea pentru initiativa, existand insa temeri din partea unor parlamentari ca proiectul va afecta totusi activitatea economica, in conditiile in care exista planuri pentru construirea unei centrale atomo-electrice in acea zona. Liberalul Puiu Hasotti a explicat insa ca, in actuala forma, proiectul nu va afecta construirea unor astfel de obiective.

Propunerea a fost adoptata cu 61 de voturi "pentru", un vot impotriva si doua abtineri.

Al doilea proiect votat, initiat tot de liberalii Puiu Hasotti si Gheorghe Dragomir, reglementa aceeasi problema, insa prin completarea a doua legi conexe, respectiv 597/2001, privind unele masuri de protectie si autorizare a constructiilor in zona de coasta a Marii Negre, si 360/2003, privind regimul substantelor si preparatelor chimice periculoase. Proiectul a fost adoptat cu 68 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si doua abtineri.

In cazul ambelor initiative, Senatul este prima camera sesizata.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#deseuri toxice Delta Dunarii, #lege depozitare deseuri Delta , #stiri mediu