Ziare.com

Exploatarea cu cianuri de la Certej, oprita dupa 10 ani

Marti, 21 Iulie 2020, ora 10:51

   

Exploatarea cu cianuri de la Certej, oprita dupa 10 ani
Exploatarea miniera de la Certej, care incepuse pe baza planului de urmanism din 2010 a fost oprita, dupa ce judecatorii Curtii de Apel Oradea au respins calea extraordinara de atac initiata de Deva Gold.

"Dupa ani de lupta in instante, am reusit sa oprim un proiect care ar fi distrus toata zona Certej. Rand pe rand, instantele din Romania au invalidat planul de urbanism obtinut de Deva Gold pentru proiectul minier. Astfel, a devenit imposibila emiterea oricaror acte de autorizare a minei cu cianuri intemeiate pe acest PUZ", a declarat Roxana Pencea, reprezentant Mining Watch Romania.

Intr-un proces castigat de Mining Watch Romania, Curtea de Apel Oradea a respins pe 17 iulie cererea de revizuire inaintata de Deva Gold in legatura cu proiectul minier Certej.

Compania miniera alaturi de Consiliul Local al Comunei Certeju de Sus si Agentia pentru Protectia Mediului Timis au cerut instantei revizuirea deciziei prin care PUZ-ul pentru exploatarea minereurilor auro-argintifere si polimetalice de la Certej a fost anulat.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Anularea planului urbanistic a fost decisa in 2019, prin hotararea definitiva a Curtii de Apel Cluj.

"Instanta de fond a admis exceptia de nelegalitate a avizului de mediu si a constatat ca avizele initiale care au stat la baza emiterii avizului de mediu nr. 5/2010 nu au fost revizuite, desi era obligatorie parcurgerea unei noi proceduri de avizare fata de modificarile aduse proiectului (e.g. avizul de gospodarire a apelor). Curtea de Apel Cluj a mentinut solutia tribunalului, retinand prin decizia nr. 1194/2019 ca judecatorul fondului "a exercitat prerogativa fundamentala, aceea de a infaptui justitia", a declarat avocat Roxana Mandrutiu.

In aprilie 2020, Curtea de Apel Cluj a respins si contestatia in anulare declarata de Deva Gold. Ulterior, in iulie 2020, Curtea de Apel Oradea a respins ultima cale de atac extraordinara: revizuirea.

In acelasi timp, Mining Watch Romania a sesizat organelor de urmarire penala si fapte de coruptie in transferul de paduri, suprafete necesare pentru construirea iazurilor de decantare.

"Societatea civila a luptat din nou pentru interesele cetatenilor Romaniei si le-a protejat mai bine decat statul, care nu reuseste sa ancheteze si sa sanctioneze coruptia din jurul avizarii proiectelor de minerit", a adaugat Tudor Bradatan, reprezentant al Comunitatii Declic.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2296 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

exploatarea cu cianuri de la rosia montana cand va fi oprita?

ca acolo se lucreaza din plin si se polueaza la greu... presa nu mai zice nimic, nu are ordin. probabil au cazut la pace. tara lui papura voda.

 

nici macar nu poti sa comentezi gogomania de mai jos...

...care are drept autor colectiv si nesemnat noua redactie a site-ului ziare.com:
====================
Exploatarea miniera de la Certej, care incepuse pe baza planului de UMANISM (s.n.) din 2010 a fost oprita, dupa ce judecatorii Curtii de Apel Oradea au respins calea extraordinara de atac initiata de Deva Gold...."
"sursa: ziare.com"
=================

 

nici macar

Nu poti sa comentezi faptulca dupa ce Roman a spus ca geologii sparg pietricle pe munte productiade aur a Romaniei a scazut sub limita iar bursa de valori de la Londra ne-a anulat dreptul de a marca lingouri de aur. Cei care marca PSD au distrus minera au fost idioti si inca unii mai sunt in viata.SuntGeolog. Am deschis multe zacaminte in Chile. Am3 prroyecte de aur in Romania. Unulexplotat de unguri in razboil monial altul explorat de rusi dupa razboi si altul explorat de mine intre 1990 si 1993. Toate 3 sunt aproape neexplotate.Pentru a explora aur in aceasta perioada am fost la un pas de inchisoare politica. Eram mai multi de 30 de geologi implicati intr-un cazde inalta tradare de tara. Aveam oferta pentru Chile dar aveam interdictie de a parasi tara.M-am dus la capitanul care ma ancheta si am vorbit cu procurorii. Le-am spus eu plec sa imisustin familia cu banii primti pe serviciile mele profesionale de geolog. Am facut armata la Timisoara la Graniceri, Am fost repartizat pentru merite la Trupele Speciale de asalt apoi la Fortele Patriotice. Am participat lla Revolutie.Aveam 27 de ani. Aveam munitie si armamemt. Aveam 10 tone de dinamita cu toate accesoriilepara dinamitar cu specialisti mineri. Le-am spus atat rusilor care erau la vama din Sighetul Marmatiei cat si trupelor de securitate sa ma atace ii astept! Nu au indraznit nici unul. Capitanulma asculta. I-am spus. Ca sublocotenen de trupe de frontiera voi nu ma puteti opri. Cunosc toate cararile si canalele intre Banat si Serbia. Cer azil politicsi plec. Imi dati Pasaportul llegal ori plec ilegal?
Nu ma puteti opri. Mi-au dat Pasaportul cu doua zile inainte de zbor.Din 6 februarie 1996 muncesc in minera din Chile. Am castigat si putin si mult, niciodata mai putin de 1500 de dolari maximul 20.000 de dolari pe luna. Toti au plecat in tara. Sunt un om modest. Am o intreprindere in Chile. Cheltuiesc mai putin de 300 de euro pe luna in petrol si in cerintele casei. restul se duce in salariul ajutantului meu si indepozite pentru vremuri grele. Nu am calculat si nu am pastrat documente dar am trimis in tara pentru familie cel putin 1000 de euro pe luna, fara banii de investitii. Apeciez o suma de aproape 6.000.000 euro din munca onesta din 1996 pana acum.

Ma numesc Ioan G Filip supranumit Gheu, daca vrei sa conversam de lumea asta trimite-mi un E-mail la ioangfilip@gmail.com


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor