Exploatarea miniera cu cianuri de la Certej: Ce spun compania, autoritatile si ONG-urile

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 21:47
4308 citiri
Exploatarea miniera cu cianuri de la Certej: Ce spun compania, autoritatile si ONG-urile
Foto: Wall Street

In timp ce toata lumea este preocupata de Rosia Montana, in Certejul de Sus, judetul Hunedoara, o alta firma canadiana, Eldorado Gold Corporation, se pregateste sa inceapa exploatarea zacamantului de aur.

Localnicii, precum si cei de la Rosia Montana, vor locuri de munca. Atat ei cat si firma canadiana asteapta decizia Tribunalului Bucuresti pentru a debloca proiectul. In zacamantul de la Certej sunt peste 50 de tone de aur. Firma canadiana vrea sa extraga, in medie, patru tone de aur si peste 20 de tone de argint pe an, potrivit TVR. Mina ar urma sa functioneze timp de 16 ani.

"Am ramas cu un numar consistent de someri, oameni in cautarea unui loc de munca. Cei care nu-si gasesc locul sunt pur si simplu nevoiti sa faca naveta", a declarat primarul comunei Certejul de Sus, Petru Adrian Campean.

Proiectul a primit acordul de mediu de la Agentia regionala din Timisoara, aceasta desi exploatarea prevede defrisarea a 200 de hectare de padure si constructia unui iaz de decantare cu cianuri in aer liber. Compania sustine ca aceste actiuni nu pun in pericol mediul.

"Cianura respecta normele Uniunii Europene. Este de 3 ppm. Nu cred ca este un pericol. Se va recicla intr-un circuit inchis. Deci, pericol pentru mediu nu va fi aproape deloc", a declarat Evelina Pasconi, purtator de cuvant Deva Gold SA. Acordul de mediu a fost contestat chiar de Ministerul Mediului.

Plumb: Solicitam in instanta anularea acordului de mediu pentru proiectul Certej

Ministerul asteapta acum decizia instantei. "Nu avem informatii ca ar functiona. Au fost notificari si este suspendata", a declarat Rovana Plumb, ministrul Mediului.

ONG-urile care sustin protectia mediului amintesc in acest context de tragedia petrecuta in acelasi loc in 1971.

"In comuna Certej, in anul 1971 a fost un accident minier - poate cel mai grav accident minier din lume pe baza de cianuri. 89 de decese au fost inregistrate", a declarat Tudor Bradatan, membru al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#exploatare cianura Certej, #proiect exploatare aur canadieni certej, #iaz decantare Certej poluare cianuri , #stiri mediu