Gazele din Marea Neagră pot ajuta România să devină un important producător de hidrogen albastru în UE

Luni, 13 Decembrie 2021, ora 18:08
3185 citiri
Gazele din Marea Neagră pot ajuta România să devină un important producător de hidrogen albastru în UE

Resursele din Marea Neagră pot transforma România în cel mai mare producător de gaze naturale din UE. Totodată, acestea ne oferă capacitatea de a deveni un important producător european de hidrogen albastru, văzut ca o soluție pentru reducerea emisiilor în industrii greu de decarbonat, precum producția de aluminiu, oțel, sticlă, ciment etc., au declarat astăzi specialiști prezenți la Romanian International Gas Conference (RIGC).

Obținut din gaze naturale în combinație cu tehnologia de captare și stocare a carbonului (CCS), hidrogenul albastru poate contribui la reducerea emisiilor de carbon și în industria energetică, sectorul construcțiilor, mobilitate (în special transportul greu).

„România are potențialul de a deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE, un alt argument pentru care hidrogenul albastru trebuie să se regăsească pe agenda noastră”, a declarat Ionuț Ciubotaru, Vice President for Business Development, OMV Petrom.

El a adăugat că gazele naturale din Marea Neagră oferă oportunități enorme pentru România:

  • • De a consolida securitatea energetică
  • • De a facilita tranziția energetică, inclusiv economia hidrogenului
  • • De a aduce venituri suplimentare la buget și crea locuri de muncă

Un alt argument pentru care România poate deveni un important producător de hidrogen albastru este faptul că dispunem de multe opțiuni de stocare a dioxidului de carbon (CO2), considerând rezervoarele de petrol și gaze golite și formațiunile saline.

„România poate să devină o << vale a hidrogenului albastru >> din Europa. În acest moment poate ni se par cuvinte mari, dar nu este imposibil dacă vom combina toți factorii care participă: autorități, companii private, cetățeni, comunități sociale etc.”, a adăugat Ionuț Ciubotaru.

La rândul său, Cristian Bușoi, președintele Comisei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, a declarat că „va trebui să facem eforturi pentru a reduce până în 2030 emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin cu 55%”.

„Sectoare industriale clasice pot fi menținute cu greu în Europa fără hidrogen. Hidrogenul cu emisii scăzute de carbon, având la origine gazele naturale, poate reprezenta începutul unei economii bazate pe hidrogen. Cred că Europa și chiar și România, dacă ne concentrăm și găsim cele mai bune oportunități, pot deveni un lider în electroliză și tehnologii CCS”, a spus acesta.

Tudor Toncea, reprezentantul direcţiei Politici Energetice, Green Deal, Energii Regenerabile şi Hidrogen din cadrul Ministerului Energiei, a declarat că gazele naturale reprezintă un pilon important pentru România în tranziția energetică. El a adăugat că Ministerul Energiei şi-a propus să realizeze strategia naţională de hidrogen într-un interval de un an.

„Realizarea strategiei va fi finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi ne gândim la primul trimestru din 2023 ca punct final. Oricum, vom începe să dezvoltăm acest proces la începutul anului viitor, când vom colecta date privind situația curentă din România, care să ne ajute la realizarea acestei strategii”, a spus reprezentantul Ministerului Energiei.

Cea de-a 4-a ediție a conferinței internaționale are loc la București, în format hibrid, în perioada 13-15 decembrie 2021. Evenimentul este organizat de către Federația Patronală Petrol și Gaze cu sprijinul Energy Policy Group.

Articolul este susținut de Gaz de Romania

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#gaze, #Marea Neagra, #hidrogen albastru, #producator gaze, #UE , #stiri mediu