Greenpeace: In Romania sunt aproape 100 de cazuri de taieri ilegale de copaci pe zi

Joi, 09 Iunie 2016, ora 11:47
2111 citiri
Greenpeace: In Romania sunt aproape 100 de cazuri de taieri ilegale de copaci pe zi
Foto: captura YouTube/ InterFlyRo

In Romania autoritatile depisteaza pana la 96 de cazuri de taieri ilegale de copaci pe zi, in crestere cu peste 50% fata de acum un an, arata un raport al Greenpeace.

Organizatia arata ca numarul cazurilor raportate de taieri ilegale de arbori era de 62 pe zi in 2013 - 2014, ajungand la 96 in 2015. Greenpeace pune trendul pe seama cresterii eficientei autoritatilor in depistarea acestor cazuri, dar si a amplificarii fenomenului taierilor ilegale, in raportul citat de Agerpres.

"Prejudiciul adus mediului din Romania prin exploatarea necontrolata a padurilor are doua componente: taierile ilegale si nerespectarea normelor tehnice de exploatare. In multe cazuri, chiar si atunci cand exploatarea este legala, aprobata, organizarea santierului este dezastruoasa. Este nevoie ca atat administratorii padurilor, cat si organismele de control sa impuna respectarea legii si sa amendeze orice abateri", a declarat Valentin Salageanu, coordonator de campanie al Greenpeace Romania.

Potrivit datelor comunicate de autoritati, in 2015 s-au inregistrat un total de 34.870 de cazuri de taieri ilegale de arbori, pe primele locuri in topul judetelor fiind Arges - 3.087 de cazuri (8,85% din totalul cazurilor la nivel national), Vrancea - 2.893 de cazuri (8,30%) si Bacau - 1.882 de cazuri (5,40%).

In ceea ce priveste gravitatea faptelor, din totalul cazurilor de taieri ilegale inregistrate la nivel national in 2015, 32% au fost incadrate ca infractiuni, pentru care au fost intocmite dosare penale, in timp ce 68% au reprezentat contraventii, pentru care au fost date amenzi totale de 29,6 milioane lei (aproximativ 6,6 milioane de euro).

Dintre cele 11.060 de infractiuni la nivel national, cele mai multe s-au inregistrat in judetele Bacau - 697 de infractiuni, Arges - 691 de infractiuni si Gorj - 676 de infractiuni.

Cele mai mari amenzi au fost date in Arges (2,70 milioane de lei - 9,11%), Olt (2,37 milioane de lei) si Ilfov (2,03 milioane de lei).

"In multe cazuri, chiar si atunci cand exploatarea este legala, aprobata, organizarea santierului este dezastruoasa. Este nevoie ca atat administratorii padurilor, cat si organismele de control sa impuna respectarea legii si sa amendeze orice abateri", a declarat Valentin Salageanu, coordonator de campanie al Greenpeace Romania.

Ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer, a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com ca semnalele sunt ca fenomenul defrisarilor s-a diminuat, si datorita Radarului padurilor, insa "rezultate spectaculoase" nu vom vedea anul acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#defrisari crestere dosare penale amenzi , #stiri mediu