Greenpeace Romania: Aproape jumatate dintre cele 28 de termocentrale pe carbune functioneaza in afara legii

Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 18:28
4219 citiri
Greenpeace Romania: Aproape jumatate dintre cele 28 de termocentrale pe carbune functioneaza in afara legii

Numarul de grupuri energetice pe carbune din Romania care functioneaza ilegal a scazut in 2017 la 15, de la 21 anul trecut, potrivit raportului Greenpeace Romania intitulat "Starea termocentralelor pe carbune din Romania in 2017".

Potrivit unui comunicat al organizatiei, cele 15 sunt instalatii aferente termocentralelor din Bacau (o unitate), Turceni (2 unitati), Govora (2 unitati), Drobeta (4 unitati), Paroseni (o unitate) si Mintia (5 unitati).

Greenpeace Romania sustine ca aceste instalatii nu au capacitatea de a functiona cu respectarea limitelor de emisie prevazute de Legea 278/2013 privind emisiile industriale, prin urmare multe termocentrale nu detin o autorizatie integrata de mediu, fara de care functionarea este ilegala.

La randul ei, autorizatia integrata de mediu nu poate fi emisa in pofida solicitarilor formulate in acest sens de operatori, atat timp cat nu au fost derulate investitii pentru asigurarea conformarii cu limitele de emisie.

Caz unic in Europa

"Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este un caz unic in Europa - nu detine autorizatie integrata de mediu si nu respecta limitele de poluare de 4 ani. Desi Garda de Mediu a dispus oprirea termocentralei pentru lipsa investitiilor menite sa protejeze mediul inconjurator si a amendat operatorul cu 60.000 de lei pentru ca functiona fara autorizatie integrata de mediu, operatorul a contestat procesul verbal de contraventie si, in prezent, termocentrala functioneaza fara nicio problema, cauzand prejudicii de mediu ireversibile, desi nu mai are autorizatie integrata de mediu din 2013.

Cerem, astfel, Ministerului Energiei inlocuirea cat mai rapida a capacitatilor scumpe si poluante pe carbune cu surse de energie curata, masuri de eficienta energetica, stocare a energiei si interconectarea sistemelor electrice", a declarat Alin Tanase, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace Romania.

Raportul arata ca doar termocentralele din Iasi (o unitate), Rovinari (4 unitati), Isalnita (2 unitati), Craiova (2 unitati) si o parte de la Turceni (4 unitati) pot functiona legal, acestea detinand o autorizatie integrata de mediu valabila, iar emisiile se incadreaza in limite datorita asa numitelor derogari - scutirea de la indeplinirea obligatiilor legale de reducere a poluarii, sub forma unui angajament de a inchide sau retehnologiza termocentrala pana la un anumit termen stabilit.

De asemenea, in raport se precizeaza ca anul 2017 aduce noi reglementari privind emisiile, odata cu adoptarea de catre Comisia Europeana a noilor concluzii privind cele mai bune tehnici disponibile care trebuie sa fie implementate si in Romania in urmatorii patru ani. Noile reglementari, mai restrictive, cu care operatorii economici vor trebui sa se conformeze pana in 2021, presupun lucrari de retehnologizare a termocentralelor pe carbune sau inchiderea lor.

Citeste si Romania, al doilea poluator din UE prin centralele pe carbuni - Cum ne imbolnavim

Citeste si:
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Liderul UDMR Kelemen Hunor susține că relația între membrii coaliției de guvernare este la început de drum. Președintele UDMR a spus marți seara că a propus coaliției instituirea unei...
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că reprezentanţii partidelor din coaliţie nu s-au "certat", însă au întâlniri dese pentru a discuta pe teme de actualitate. În ceea ce...