Italia subventioneaza cumpararea de electromobile

Sambata, 30 Iulie 2011, ora 20:06
1315 citiri
Italia subventioneaza cumpararea de electromobile
Foto: autoya.info

Italia, una din primele tari care a electrificat transportul feroviar, incearca sa-si dobandeasca acelasi titlu de pionierat in transportul rutier.

Chiar in aceste zile, guvernul italian pregateste, spre promovare in septembrie prin Parlament, un proiect de lege vizand protejarea mediului, prin inlocuirea graduala a automobilelor cu combustie interna, cu electromobile.

Proiectul prevede ca, pentru fiecare electromobil cumparat in anul 2013, statul sa suporte 3.000 euro din valoarea masinii.

In anul urmator, statul va suporta 2.000 euro, iar in 2015 numai 1.000 euro, conform acelorasi prevederi - informeaza portalul Euromag.

Desigur, guvernul gandeste ca, pe parcurs, populatia va sesiza avantajele electromobilului: curentul elecric este mai ieftin decat hidrocarburile, nu va mai fi necesara o sursa de curent pentru bujii, faruri, climatizare, incalzire (acumulator), nivelul de zgomot este mai redus, pornirile sunt mai usoare si nici mirosul gazelor de esapament nu va mai deranja.

Pe de alta parte, marimea compensatiei banesti din 2013 va stimula amatorii sa-si schimbe masina in acest an, pentru ca sa nu plateasca mai mult in anul urmator.

Pentru a se obtine sumele necesare sustinerii acestui proiect, guvernul italian intentioneaza sa introduca o taxa de mediu asupra PET-urilor. Este probabil ca nivelul acesteia sa fie de 1,5 eurocenti/bucata.

Tinand seama de consumul mare de sucuri, ape minerale si de apa plata din Italia, stimulat si de turism, este sigur ca fondurile necesare se vor aduna.

Agentia ANSA, reluata de acelasi portal, informeaza ca, prin proiect, se mai prevede si creerea unei retele complexe in intreaga tara, pentru realimentare cu energie electrica.

Un singur lucru nu prevede proiectul: ce vor face italienii care doresc sa plece cu masina peste hotare. N-au alta solutie decat sa-si cumpere doua masini, sau sa si-o pastreze pe cea veche.

Este frumoasa o asmenea initiativa la nivel de tara, dar ideal ar fi sa fie tratata la nivel european.

N-ar fi greu de incasat taxa de mediu pentru fiecare PET, iar trecerea la transportul electric rutier ar pune UE intr-o optica superba, pe care chiar si SUA ar avea motive s-o invidieze.

Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla Inc. solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru CEO-ul Elon Musk, evaluat la 56 de miliarde de dolari. De asemenea, compania a propus relocarea sediului...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#electromobile Italia, #avantaje masina taxa mediu, #lege electromobile Italia, #masini electrice , #stiri mediu