Ministerul Mediului, criticat dur: Da unda verde pentru uciderea a sute de ursi, lupi si pisici salbatice

Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 20:15
9154 citiri
Ministerul Mediului, criticat dur: Da unda verde pentru uciderea a sute de ursi, lupi si pisici salbatice
Foto: WWF/Fritz Polking

Organizatia nonguvernamentala World Wide Fund Romania acuza Ministul Mediului ca da unda verde uciderii a sute de ursi, lupi si pisici salbatice - specii protejate in tara noastra - in baza unui studiu pe care chiar oficiali din minister il contesta.

Pe site-ul ministerului este, in dezbatere publica pana la 30 septembrie, un proiect de ordin care ar permite impuscarea a 552 de ursi, 657 de lupi si 482 de pisici salbatice. Aceste cote de vanatoare sunt propuse pe baza unui studiu realizat de profesori de la Facultatea Transilvania din Brasov, dar contestat de experti, care au cerut refacerea lui, arata WWF intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Cei de la WWF atrag atentia ca nu vanatoare este solutia, ci pot fi gasite alte metode prin care incidentele dintre oameni si animalele salbatice sa fie cat mai putine.

"Autoritatile nu propun nicio alternativa la vanatoare, cum ar fi implementarea de masuri de prevenire a conflictelor cu animalele salbatice - caini la stana, garduri electrice, repelente etc. Nici macar sistemul de compensatii, existent in acest moment, nu functioneaza eficient", se arata in comunicat.

Animale numarate de mai multe ori

In plus, WWF atrage atentia ca raportul pe care se bazeaza proiectul lansat in dezbatere publica contine cifre gresite. Ei spun ca numarul ursilor, de exemplu, este "nerealist de mare in recensamintele oficiale", fiind "dictat de interesele de vanatoare".

Cat despre metoda prin care se estimeaza numarul lor, aceasta presupune, in Romania, contorizarea urmelor. Iar de la o regiune la alta, cum ursii traiesc intr-un perimetru vast, urmele lor pot fi numarate de mai multe ori, asa ajungandu-se la efectivele mari de animale si, deci, cifra mare a celor ce vor putea fi vanate.

"UE accepta vanatoarea ca metoda de eliminare a ursilor-problema, prin derogari speciale, si de control a populatiei si acest lucru este in regula atat timp cat se bazeaza pe date corecte", ceea ce nu e cazul aici, sustine WWF Romania.

In ceea ce priveste pagubele facute de aceste specii, acestea insumeaza 66.779 de lei, in cazul lupului, si 783.018 de lei, in cazul ursului, in cazul pisicii salbatice acestea neexistand.

"Puse in contextul milioanelor de euro generate de industria vanatorii pentru aceleasi specii - un trofeu de urs valoreaza in medie 8.000 de euro - motivatia din spatele acestui ordin devine cel putin indoielnica", arata WWF Romania.

Ursul, lupul, rasul si pisica salbatica sunt specii protejate prin lege atat la nivel national, cat si european, prin directiva Habitate.

Te-ar putea interesa si ca Romania are un orfelinat de ursi unic in Europa, pe care riscam sa-l pierdem.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#WWF cote vanatoare ursi lupi, #stabilire cote vanatoare Romania, #animale salbatice vanate Romania, #ordin MMAP cote vanatoare dezbatere publica , #stiri mediu