Moartea recifelor de corali, efecte de anvergura asupra oamenilor si speciilor marine

Vineri, 26 Iunie 2020, ora 06:00
4255 citiri
Moartea recifelor de corali, efecte de anvergura asupra oamenilor si speciilor marine
Foto: Pixabay

Un articol amplu al National Geographic pune lupa pe recifele de coral si ne dezvaluie complexitatea si importanta lor in echilibrul planetei care ne este casa.

Recifele de corali sunt un punct fierbinte al biodiveristatii, unde coralii, pestii, algele si sute de alte specii traiesc impreuna, intr-un ecosistem plin de viata.

Exista aproximativ sase mii de specii de corali in intreaga lume. Unele cresc in apele calde, de suprafata, din in apropierea coastei, iar altele prospera pe malurile intunecate si reci ale oceanului.

Desi coralul poate arata ca o planta colorata, cu radacini pe fundul marii, este de fapt un animal.

Coralii sunt organisme coloniale, deoarece traiesc si cresc conectate intre ele. De asemenea, ele sunt dependente unele de altele pentru supravietuire.

Organismele minuscule, individuale care alcatuiesc mari colonii de corali se numesc polipi de corali. Polipii folosesc ioni din apa de mare pentru a-si construi exoschelete (schelete in afara corpului) de calcar.

Un polip de coral are forma unui cilindru inconjurat de tentacule, cu o gura la un capat. Tentaculele, asemanatoare bratelor, aduna hrana si creaturi care ameninta coralul. Dupa digerarea alimentelor, reziduurile polipului ies prin gura.

Polipii de coral sunt de obicei transparenti. Culorile stralucitoare pe care le imbraca numerosi corali sunt de fapt alge care cresc in tesutul polipului. Prezenta algelor ajuta coralul in mai multe moduri: elimina deseurile din coral, folosesc pentru fotosinteza produsele reziduale ale coralului pentru fotosinteza (modul in care alga isi fabrica hrana), iar subprodusele fotosintezei includ oxigenul si carbohidratii, pe care coralul le consuma si le foloseste pentru a construi recifele. Relatia reciproc benefica intre coral si alge se numeste simbioza.

Recifele de corali, supranumite "padurile tropicale ale marii", sunt printre cele mai complexe si fascinante ecosisteme marine si includ o gama larga de relatii simbiotice.

Aproape un sfert dintre pesti si alte organisme din oceane se bazeaza pe recifele de corali sanatoase.

Recifele de corali din Insula Hawaii de Nord-Vest, de exemplu, adapostesc aproximativ sapte mii de specii de plante si animale.

Indirect, recifele de corali ii ajuta si pe oameni.

Milioane de oameni din intreaga lume se hranesc cu pesti prinsi in, sau in jurul recifelor de corali. In plus, recifele atrag turisti, ceea ce ajuta economiile locale.

Nu in ultimul rand, recifele de corali protejeaza oamenii si pamantul de furtuni, actionand ca o bariera care reduce impactul valurilor mari asupra tarmului.

Protectia recifelor de corali este o prioritate urgenta pentru multi oceanografi.

Tracy Allie Turner, colaborator al National Geographic, este un om de stiinta care studiaza coralii si spera ca cercetarile sale in recifele din jurul Maldivelor de Sud sa ii convinga pe liderii guvernamentali sa declare recifele zone marine protejate.

Lumea a pierdut aproape 20 la suta din recifele de corali, iar multe altele sunt in pericol sa piara.

Poluarea si cresterea temperaturilor oceanice sunt doua cauze majore ale distrugerii recifelor -problema care poate avea efecte de anvergura asupra oamenilor si a speciilor marine.

Atat poluarea cat si apele in incalzire provoaca albirea coralilor, un proces in care coralii stresati isi alunga algele simbiotice, ceea ce ii reduce considerabil hrana sil face mai vulnerabil la boli.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#recife corali Hawaii specii, #corali, #biodiversitate, #ecosistem, #echilibru, #hrana, #pesti, #alge , #stiri mediu