Oazele urbane ale viitorului, intre vis si realitate

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 10:17
3600 citiri
Oazele urbane ale viitorului, intre vis si realitate
Foto: Casa e Clima

Bjarke Ingels, de la Harvard University, cofondator al studioului de arhitectura avangardista BIG din Copenhaga, este convins ca metropolele viitorului vor putea lua forma unor veritabile oaze urbane.

In opinia sa, arhitectilor le revine un rol fundamental in trasarea unor linii noi pentru proiectele viitoare, in care grija pentru trainicia constructiei se impleteste armonios cu ideea de a trai mai bine, intr-un mediu sustenabil, care protejeaza diversitatea ecologica, relateaza Casa e Clima.

Pentru a porni cu dreptul insa in actiunea de promovare a unei noi abordari arhitecturale de tip "green", ca stil de viata si chiar ca sursa de inspiratie, Ingels avanseaza o teorie originala, care are drept obiectiv amalgamarea economiei si ecologiei intr-un unic concept: edonismul sustenabil.

Provocarea consta asadar in crearea unor realitati arhitecturale in masura sa imbunatateasca in mod considerabil calitatea vietii locuitorilor dintr-o anumita zona, iar Ingels prezinta tocmai Copenhaga ca model demn de luat in seama.

In opinia lui Ingels, aici sustenabilul in sine face parte integranta din viata cotidiana a fiecarui locuitor: 37% din populatie utilizeaza bicicleta ca mijloc de deplasare, iar 54% din reziduurile acumulate sunt destinate producerii de energie electrica.

Acesta este cadrul in care Ingels intrevede dezvoltarea unei viitoare oaze urbane, al carei proiect propus de studioul BIG lanseaza o serie de initiative puternic marcate de filozofia edonismului sustenabil.

In oaza urbana a viitorului, verdele este prezent la tot pasul, invitand la interactiune sociala, activitati in aer liber, turism, shopping si plimbare, cu un maxim efect de relaxare activa.

Edificiile dispun de parcari acoperite, care alcatuiesc un fel de piramida etajata si compartimentata, ce ofera posibilitatea tuturor apartamentelor de a gazdui gradini terasate cu vedere panoramica.

Sistemele de ventilatie si iluminare sunt naturale, elementul "green roof" desigur, de nelipsit, iar design-ul este conceput asemenea unui joc care conduce la interactiune sociala spontana.

Pentru a sublinia aplicabilitatea unui astfel de proiect la scara internationala, Ingels prezinta si o alta varianta apartinand aceleiasi categorii conceptuale, amplasat in afara teritoriului scandinav si anume oaza urbana a unui Manhattan futurist.

"New York-ul devine pe zi ce trece un oras tot mai verde si mai placut - ideea de a contribui la continuarea acestui proces de transformare este cat se poate de benefica", a concluzionat Ingels, cu nedisimulata mandrie de a fi purtat peste Ocean filozofia edonismului sustenabil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
#orase viitor, #orase eco, #arhitectura viitor, #design eco , #stiri mediu