Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Otrava care sufoca planeta, pompata zilnic de cosuri si esapamente

Duminica, 11 August 2013, ora 21:20
2903 citiri
Otrava care sufoca planeta, pompata zilnic de cosuri si esapamente
Foto: Cuget Liber

Climatologii au stabilit ca, in acest an, emisiile de dioxid de carbon in atmosfera au atins pragul limita de 400 parti per un milion (ppm), nivel care n-a existat pe planeta noastra de trei milioane de ani, atunci cand nivelul oceanului planetar era mai ridicat ca astazi cu 24 de metri.

In epoca noastra, nivelul apelor este din nou in crestere. Banchiza arctica acoperea in septembrie trecut cea mai mica surafata care a fost vreodata inregistrata de omenire, noteaza intr-un articol Project Syndicate.

In ultimele doua decenii, se inregistreaza curent temperaturi medii care le depasesc pe cele evidentiate din 1880 si pana astazi. Incalzirea globala n-o mai poate contesta nimeni.

Nici cauza nu poate fi contestata. Intreaga responsbailitate ii revine unei singure specii din fauna Terrei: omul. Numai acesta produce constient si intensiv emisiile de CO2, care atenteaza la fiinta tuturor celorlalte specii.

Expertii considera ca, pentru salvarea atmosferei pe care o respiram si a temperaturii pe care o suportam, este necesar ca intr-un viitor apropiat sa renuntam la 80% din extractiile de energie fosila: carbune, pacura si chiar gaze naturale.

Intr-un discurs tinut in luna iunie in fata studentilor Universitatii din Georgetown, presedintele Obama si-a exprimat opinia cu privire la necesitatea de a se stopa finantarea oricaror investitii din lume, ale caror tehnologii se bazeaza pe extragerea carbunelui, care reprezinta si cea mai nerentabila forma de a produce energie.

Se consuma de un milion de ori mai rapid decat s-a creat

In afara incalzirii globale datorata efectului de sera, gazele rezultate din arderea combustibililor fosili, si in primul rand a carbunelui, actioneaza direct asupra sanatatii celor care le respira. Date existente in evidenta Organizatiei Mondiale a sanatatii arata ca intr-un singur an au avut loc 70.000 decese premature datorita acestei cauze in SUA si 5.900 in Canada.

Dar problema are un alt aspect, ingrijorator chiar si pentu partizanii folosirii in continuare a combustibililor fosili: in timp ce necesarul de energie creste continuu, aceste surse se epuizeaza rapid.

In 200 de ani, de cand descoperirea fortei aburului a determinat extragerea intensiva a carbunilor, omenirea a epuizat deja o rezerva de combusibili fosili pe care planeta i-a creat intr-un interval de 200 de milioane de ani. Sintetic vorbind, reusim sa consumam combustibilii de un milion de ori mai rapid decat reuseste natura sa-i creeze.

Pare incredibil, dar un studiu intocmit in SUA de catre Oil & Gas Journal sustine ca actualele rezerve de combustibili fosili pot asigura necesarul omenirii dupa cum urmeaza:

Petrol - 32 de ani

Gaze naturale - 72 de ani

Carbune - 252 de ani

Asemenea concluzii (asupra carora exista, ce e drept, unele controverse) au dreptul sa ne sperie nu atat prin faptul ca insasi generatia deja nascuta risca sa se vada curand fara o parte din energie, cat prin acela ca poate ajunge sa conteze numai pe carbune.

Solutiile alternative sunt deja inventate

Cum e si normal, problema preocupa mai mult expertii si profesionistii, decat companiile. In luna iunie a acestui an, un grup de personalitati australiene de prestigiu a adresat o scrisoare deschisa tuturor marilor banci din tara, solicitand sa nu mai acorde niciun credit pentru investitii destinate extragerii de combusibili fosili.

Daca suntem realisti, trebuie sa admitem ca nimeni nu poate interzice folosirea brusca a petrolului sau chiar a carbunelui. Sunt la mijloc interese, exista o uriasa capacitate tehnica in functiune si n-ar fi de conceput sa opreasca cineva totul in loc, prin studii si cercetari convingatoare.

Dar scrisoarea personalitatilor australiene si discursul presedintelui Obama sugereaza o cale concreta: daca bancile vor opri finantarea investitiilor pentru extragerea de combustibili fosili, investitorii vor fi nevoiti sa utilizeze solutii alternative, neavand incotro.

Nimeni nu cere sa inventeze cineva aceste solutii. Ele sunt deja inventate, deja experimentate, nu trebuie decat puse in valoare prin investitii masive. La fel de masive, ca si cele care se injecteaza oricum in carbune, in petrol si chiar in gaze, adica in ceva cu mai putina perspectiva.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#noxe esapament poluare, #poluare emisii carbon, #piata emisii carbon , #stiri mediu