Plasticul, inventia care se intoarce impotriva omenirii

Luni, 05 Martie 2012, ora 13:02
5193 citiri
Plasticul, inventia care se intoarce impotriva omenirii
Foto: ecotoad.org

Unele inventii sunt foarte folositoare pentru viata noastra, insa ele se pot intoarce impotriva omenirii, daca nu acordam atentie procesului de reciclare.

Plasticul este un material extraordinar si poate rezista foarte mult timp. El nu se descompune usor, de aceea este nevoie de o atentie mult mai mare acordata modului in care scapam de obiectele uzate, scrie CBS News.

Doar o foarte mica parte din cantitatea de plastic este reciclata in prezent, restul ajungand inclusiv in apele marilor si oceanelor.

Un capitan de vas american marturiseste ca in anul 1997 a fost martorul unei intamplari rare. In nordul Oceanului Pacific, el a putut vedea o intindere imensa de apa acoperita cu obiecte din plastic, atat reziduuri industriale, cat si obiecte de uz personal, precum periute de dinti si manere de umbrela.

Suprafata acelei zone era cam de marimea statului american Texas. De atunci, aceasta adunatura de gunoi din plastic a fost denumita "marele petic de gunoi al Pacificului".

Ulterior, s-a aflat ca sunt in total cinci astfel de acumulari uriase de gunoi in oceanele lumii. Problema este ca si pestii sunt afectati de plasticul din apa, caci incearca sa consume fragmentele mai mici, pe care le confunda cu hrana lor obisnuita.

In plus, oceanele sunt pline si de plase de pescuit abandonate de pescari. Denumirea data acestei probleme este "pescuitul-fantoma". Ele raman acolo si prind in continuare multi pesti.

Producatorii de plastic se apara si spun ca nu ei sunt de vina pentru aceasta situatie. Costurile presupuse de curatarea oceanelor ar fi imense, niciun stat nefiind capabil sa asigure in prezent un asemenea serviciu complet.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#plastic ocean gunoi deseuri, #ecologie reciclare , #stiri mediu