Politia Locala a descoperit zeci de terenuri napadite de ambrozie, in Capitala. 13 dintre acestea sunt in proprietatea unor primarii de sector

Miercuri, 26 August 2020, ora 10:44
3998 citiri
Politia Locala a descoperit zeci de terenuri napadite de ambrozie, in Capitala. 13 dintre acestea sunt in proprietatea unor primarii de sector
Ambrozia este o planta puternic alrgena FOTO: Arfiva Ziare.com

Zeci de terenuri pe care creste ambrozie au fost descoperite de politistii locali din Bucuresti, in urma unor actiuni de control din aceasta perioada. Unele dintre acestea partin domeniului public, iar direct raspunzatoare pentru eradicarea buruienii sunt primariile de sector.

Pana in prezent au fost identificate 54 de zone publice unde creste aceasta planta invaziva, foarte alergena. Dintre acestea, 13 locatii sunt pe domeniul public din sectoarele 1, 3 si 5, iar politistii locali s-au adresat primariilor de sector pentru dispunerea masurilor necesare eradicarii acesteia.

In cazul celorlalte 41 de terenuri, care sunt private, sunt in curs procedurile de identificare a proprietarilor, astfel incat sa se poata lua cat mai rapid toate masurile pentru indepartarea aceastei plante.

Amenzi de pana la 20.000 de lei

In prima faza, proprietarii de terenuri sunt sanctionati contraventional cu avertisment (in conformitate cu prevederile art. 10 din Legea 62/2018) apoi, conform Legii de modificare nr. 129/2020, acestia sunt pasibili de amenzi intre 1.000-5.000 lei (persoane fizice) si 10.000 si 20.000 lei (persoane juridice).

In ceea ce priveste parcurile aflate in administrarea ALPAB, pe aceste suprafete se intervine constant, in conformitate cu recomadarile specialistilor cu privire la combaterea ambroziei.

In anul 2019, Primarul General, Gabriela Firea, a solicitat modificarea legislatiei in vigoare-Legea nr. 62/2018, astfel incat Primaria Capitalei sa detina atributii de control in acest domeniu si sa poata aplica amenzi. De asemenea, tinand cont de efectele extrem de nocive asupra populatiei, Primarul Capitalei a solicitat si cresterea cuantumului amenzilor.

Datorita acestor demersuri, incepand cu data de 18 iulie, prin Legea de modificare nr. 129/2020, Primaria Capitalei si Politia Locala a Municipiului Bucuresti au primit atributii in acest sens si astfel controalele au fost demarate in perioada imediat urmatoare, astfel incat aceasta buruiana sa poata fi eradicata in cel mai scurt timp. Si cuantumul sanctiunilor a fost marit, acesta fiind inital de 750-5.000 lei (persoane fizice) si 5.000-20.000 lei (persoane juridice).

Zeci de mii de romani sunt alergici la ambrozie - Exista si un leac

Citește și:
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi luni, 27 martie, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Anunțul a fost făcut vineri, 24 martie, de...
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială. Astfel, Consiliul European a luat notă de mandatele...
#ambrozie, #politia locala bucuresti, #Amenzi, #campuri cu ambrozie, #Capitala , #stiri mediu