Poluarea e la cote alarmante: 50 de kilograme de plastic ajung in fiecare secunda in oceane doar din rauri si fluvii

Vineri, 09 Iunie 2017, ora 18:23
9065 citiri
Poluarea e la cote alarmante: 50 de kilograme de plastic ajung in fiecare secunda in oceane doar din rauri si fluvii
Foto:Arhiva Pixabay

Deseuri din plastic aruncate in cursurile de apa, mai ales in cele din Asia, reprezinta una dintre cele mai importante surse de poluare a oceanelor lumii, conform unui studiu efectuat de o echipa de cercetatori olandezi.

Cursurile de apa deverseaza anual intre 1,15 si 2,41 milioane de tone de plastic in oceane, la aproximativ 50 kg pe secunda, a declarat pentru sursa citata Jan van Ewijk, responsabil de comunicare in cadrul Ocean Cleanup, o fundatie olandeza specializata in dezvoltarea de noi tehnologii pentru curatarea oceanelor de deseuri, informeaza joi AFP.

Doua treimi din aceasta poluare globala provine de la douazeci de fluvii cele mai poluante, dupa cum releva studiul publicat miercuri in revista "Nature Communications".

86% din aceste deseuri din plastic provin din rauri din Asia, au precizat oamenii de stiinta din cadrul Ocean Cleanup.

Aflat pe teritoriul Chinei, fluviul Yangtze, care este unul dintre cele mai mari cursuri de apa din lume, este bazinul hidrografic care contribuie cel mai mult la poluarea oceanelor lumii, deversand nu mai putin de 330.000 de tone de plastic in Marea Chinei de Est.

In cadrul acestui clasament urmeaza fluviul Gange, din India, Xi, Dong si Zhu Jiang din China si Brantas, Solo, Serayu si Progo din Indonezia.

Acest lucru "subliniaza necesitatea concentrarii eforturilor in vederea controlarii si reducerii (poluarii - n.r.) in tarile din Asia cu un ritm rapid de dezvoltare economica si care au o gestionare defectuoasa a deseurilor", au precizat cercetatorii.

Acest studiu a fost publicat in contextul inceperii, luni, a primei conferinte ONU dedicata imbunatatirii protectiei oceanelor lumii, eveniment desfasurat timp de cinci zile in Statele Unite si la care vor participa reprezentantii a circa 85 de tari.

Liderul ONU, Antonio Guterres, a descris intr-o maniera alarmista starea oceanelor lumii, citand un studiu recent care arata ca volumul de deseuri din plastic ar putea depasi cantitatea de peste din mari pana in 2050 in lipsa unor masuri eficiente contra poluarii.

Deseurile de plastic din oceane au fost asemanate cu un covor urias, insa Administratia nationala a oceanelor si a atmosferei (NOAA) din SUA sustine ca mare parte din aceasta poluare este invizibila pentru ochiul liber.

Deseurile de plastic ce ajung in oceane ucid in fiecare an aproape un milion de pasari marine, o suta de mii de mamifere marine si nenumarati pesti, precizeaza sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#deseuri plastic aruncate apa, #deseuri plastic ocean, #poluare globala deseuri , #stiri mediu