Ziare.com

Programul "Casa Eficienta Energetic" debuteaza azi. Puteti obtine finantare de 15.000 de euro

Marti, 15 Septembrie 2020, ora 11:54

   

Programul "Casa Eficienta Energetic" debuteaza azi. Puteti obtine finantare de 15.000 de euro
Programul "Casa Eficienta Energetic" va debuta astazi, astfel ca, aproape 9.000 de romani pot beneficia de o finantare a cate 15.000 de euro pentru a-si optimiza locuintele din punct de vedere al energiei.

Programul are un buget de 430 de milioane de lei, si a fost creat cu scopul de a reduce consumul de energie din casele romanilor si a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Se doreste cresterea eficientei energetice si/sau utilizarea energiei din surse regenerabile in locuintele unifamiliale existente, situate intr-un imbobil-constructie avand regim de inaltime de cel mult trei nivele.

Romanii pot beneficia de o prima energetica in valoare de maximum 15.000 de euro (aproximativ 75.000 de lei), suma pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor o finanteaza prin AFM. Finantarea nerambursabila deconteaza 60% din costul unor astfel de lucrari, dar nu mai mult de suma mentionata, respectiv 15.000 de euro.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Casa Eficienta Energetic este unul din programele la care tin foarte mult si care va ajuta foarte mult si populatia, si economia, si mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung pana la 30% prin peretii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperis. Se stie ca, astazi, sectorul cladirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie si cea mai mare sursa de gaze cu efect de sera. Programul nostru are o mare componenta de mediu, dar si una economica si sociala: o astfel de investitie duce la reducerea la jumatate a facturilor de energie si, implicit, la scaderea consumului national de energie", a declarat spune ministrul Costel Alexe.

Cheltuieli eligibile prin programul "Casa Eficienta Energetic"

Cheltuielile eligibile ale Programului Casa Eficienta Energetic vizeaza instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperisului, a peretilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilatie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de miscare, robineti si conducte noi etc.
Conditia eligibilitatii proiectului este ca eficienta energetica a locuintei sa creasca, dupa implementarea acestuia, cu cel putin o clasa energetica.

Cei interesati de program trbuie sa depuna online cererea pentru prima energetica, insotita de un certificat de performanta energetica initial si un audit energetic al casei unde vor sa faca lucrarea.

Imediat dupa acceptarea cererii, proprietarii vor primi un numar unic de inregistrare si au la dispozitie 15 de zile pentru a depune dosarul investitiei. Dupa aprobarea dosarului, lucrarile pot incepe si se pot derula intr-o perioada de maximum 18 luni. La final, AFM deconteaza 60% din investitie, dupa un nou audit energetic al casei.

Inscrierile online se deschid la ora 13:00.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4419 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Parcă a mai debutat o dată...

...și nu a ieșit nimic. Pe hartie toate sună super, dar există vreun indiciu că programul funcționează. Pentru că data trecută nu a funcționat. Ce garanție au cetățenii că nu pierd vremea degeaba incercand să accesese aceste fonduri?

 

Il confunzi

cu cel pentru fotovoltaice, care a debutat in urma cu un an.
atunci au fost identificate nereguli majore, s-a blocat programul, au fost realizate verificari si nimeni nu a mai iesit vinovat.

li s-a parut normal ca o firmulita din Sudul Romaniei sa aiba clienti in Nord, cu o valoare totala a "comenzilor" peste cifra de afaceri inregistrata de aceasta firmulita in ultimii 2-3 ani.

de data aceasta, programu-i mai parsiv: trebuie sa cresti clasa de eficienta energetica cu cel putin o treapta, adica ai nevoie de un audit si recomandari clare pentru imbunatatirea performantei energetice; iti finantezi toata lucrarea iar la final s-ar putea sa primesti cel mult 60%.
adicatelea casele mai noi nu pot intra in program, deoarece de pe vremea lui Boc se modificase legislatia si, cica, s-a construit doar eficient energetic; iar in cazul caselor vechi inseamna o investitie de pana la 25000 euro, insa nu multi se vor baga in datorii pentru o iluzorie rambursare...

Mulțumesc mult pentru informații!

Așa este, am incurcat programele! Dar este tot o păcăleală....


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor