Ramanem fara apa, hrana si petrol?

Duminica, 27 Februarie 2011, ora 19:03
9306 citiri
Ramanem fara apa, hrana si petrol?
Foto: hydrowaterpower.com

Petrolul nu ne mai ajunge, apa e in continua scadere, iar hrana este si ea insuficienta. Tarile sarace sufera cel mai mult din cauza cresterii preturilor. Stirile din lumea intreaga vorbesc despre imputinarea resurselor planetei noastre. Este tot mai greu sa fie hraniti toti locuitorii Pamantului, iar resursele planetei nu mai fac fata cererii tot mai mari.

Nici apa nu mai este de ajuns pa Pamant. Unii au avertizat in trecut asupra acestei probleme cu care se va confrunta planeta noastra. De-a lungul timpului au existat multi "profeti ai sfarsitului". Unul dintre ei este Paul Ehrlich, in cartea sa "The Population Bomb", publicata in 1968, informeaza Pravda.

El afirma atunci ca, de exemplu, India nu va putea hrani o populatie de 200 de milioane de locuitori, pana in anul 1980. In privinta populatiei, el s-a cam inselat, caci aceasta a depasit cu mult previziunile facute. Dar problema resurselor naturale ramane, chiar daca acest autor nu a fost chiar exact in previziunile lui legate de sfarsitul planetei noastre.

In acest moment, petrolul este foarte important in lumea intreaga. E necesar in industria alimentara, in transporturi si in producerea energiei pe care o folosim acasa. Chiar ambalajul hranei pe care o cumparam de la magazin este facut cu ajutorul petrolului.

Multi sunt de parere ca omenirea a atins maximul productiei de petrol. De acum incolo, ea ar putea sa scada. Problema este aceea ca cererea de petrol este in continua crestere. Un raport facut public recent, numit "Signals & Signposts", apartinand Shell Oil, arata ca in 2050 cererea de energie va fi de trei ori mai mare decat in anul 2.000.

Apare, firesc, intrebarea, de unde vom produce atat de multa energie. Acelasi raport mai arata ca si productia de petrol va creste, dar nu va putea tine pasul cu cererea tot mai mare. Aceasta va fi cauza cresterii pretului, ceea ce va duce la prabusirea produsului intern brut al multor tari.

Cat de mult va creste pretul petrolului?

Pe piata internationala, acest pret este manipulat si nu asistam chiar la o piata libera. De exemplu, analistul Weeden & Co., Charles Maxwell, a afirmat recent ca pretul barilului se va ridica la 300 de dolari pana in 2020.

Oamenii trebuie sa fie constienti ca exista multe alternative energetice care nu s-au dezvoltat din cauza influentei companiilor petroliere. O companie japoneza a inventat chiar masina care poate functiona doar cu apa. Ea nu este, pentru moment, produsa la scara larga. Acum, sistemul se bazeaza pe profitul maxim al companiilor petroliere. Exista o dezvoltare promitatoare a tehnologiei, cea care ne-ar putea salva in viitor.

Vom ramane fara mancare?

Asa cum s-a dovedit, planeta poate hrani mult mai multi oameni decat in trecut. Tot oamenii sunt cei care contribuie la asa-zisa "criza" de hrana. Motivul este dat tot de dorinta de a castiga cat mai mult. Asistam, din nefericire, si la schimbari climatice insemnate, ceea ce complica situatia si se reflecta in pretul graului la nivel global.

Inundatiile de proportii biblice din Australia si Brazilia au devastat totul in cale, inclusiv culturile agricole. La fel se intampla si in China, un alt furnizor important de grane. Acolo, inundatiile au atins maximul ultimelor 200 de ani. De asemenea, nordul Mexicului se confrunta cu temperaturi foarte scazute care au distrus recoltele.

In lume exista 3 miliarde de oameni care incearca sa supravietuiasca cu doar doi dolari pe zi sau mai putin. Tarile dezvoltate pot face fata cresterii preturilor, insa nu acelasi lucru se poate spune despre cele sarace. Acolo, cresterea poate face diferenta intre viata si moarte. In ultimii ani, pretul multor produse de baza s-a dublat.

Apa, cea mai mare problema

Cea mai mare problema este, insa, imputinarea resurselor de apa. Fara apa, chiar nu putem supravietui. In ultimul secol, cererea de apa la nivel modial s-a triplat. Un raport apartinand USAID mentioneaza ca o treime din oameni se vor confrunta cu o criza severa pana in anul 2025.

In India, 75% din apa de la suprafata este contaminata de reziduurile din agricultura. In aceeasi tara, mult mai multi oameni au mai degraba un telefon mobil decat o toaleta, arata un raport al ONU. In China, in partea de nord, nivelul apei subterane scade cu un metru pe an, din cauza extragerii tot mai intense. Tot in China, 80% din apa marilor rauri este atat de poluata, incat nu sustine viata marina.

O mare problema exista in Arabia Saudita. Agricultura din aceasta tara va fi cea mai afectata de lipsa apei. Productia lor de grau va inceta in anul 2016, din aceasta cauza. In Africa de Sud, toate femeile la un loc parcurg o distanta echivalenta cu cea dintre Luna si Pamant, de 16 ori pe zi, in cautarea apei.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#resurse apa petrol mancare, #pret grau scumpiri inundatii china , #stiri mediu
Comentarii
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3
Un articol panicard, menit sa ne inspaimante; din pacate, nu a reusit!