Rusia si Canada declanseaza "razboiul Arcticii"?

Joi, 27 Martie 2014, ora 18:30
9369 citiri
Rusia si Canada declanseaza "razboiul Arcticii"?
Foto: Deutsche Welle

De curand, Canada si-a manifestat pretentiile teritoriale asupra fundului oceanic al Polului Nord. Rusii, in schimb, au arborat aici, in urma cu cativa ani, un drapel. Sa ne asteptam la un "razboi" pentru resursele naturale ale Arcticii?

Canadienii se catalogheaza ca fiind o natiune mandra a nordului. Pe noile bancnote de 50 de dolari canadieni este afisat spargatorul de gheata Amundsen, care este totodata si o nava de cercetare si explorare, scrie Deutsche Welle.

"Nordul este parte a spiritului canadian", se arata intr-un document oficial legat de politica externa cu privire la Arctica al guvernului acestei tari. Una dintre prioritatile mentionate in document este participarea activa si apararea suveranitatii statului, in nord.

Publicatia elvetiana New Zurcher Zeitung a calculat, de pilda, ca nordul canadian este de 84 de ori mai mare decat Elvetia, doar ca in el traiesc numai 110.000 de oameni.

Canada, este stiut, are dispute teritoriale cu SUA si Danemaraca, insa ele nu sunt vazute ca o problema legata de siguranta nationala. Noua dinamica din regiune este rezultatul, mai curand, topirii accelerate a ghetii de la Polul Nord.

Istorii despre bogatiile Polului Nord

Spre deosebire de Antarctica, Arctica nu este un continent, ci un ocean cu ghetari. In ultima vreme, incalzirea globala, care isi pune accentul asupra regiunilor nordice, mareste suprafata de apa, in dauna gheturilor. Acest fenomen elibereaza noi trasee pentru nave, oferind posibilitatea de exploatare a resurselor de aici.

Si totusi: culoarul vamal nord-vestic nu se poate elibera peste noapte de gheata si sa se tranforme intr-o ruta ieftina intre Asia si Europa. Conform unor date ale fortelor navale canadiene, pe toata ruta, care cuprinde Groenlanda de Vest, Marea Beaufort si stramtoarea Bering, exista 5.500 kilometri de gheata.

Cealalta ruta, asa-numitul Pasaj de Nord-Est, care trece pe langa coastele nordice ale Rusiei, este de departe mult mai accesibil navelor maritime. In fara de asta, Rusia dispune de o flota puternica de spargatoare de gheata care inlesnesc accesul in latitudinile nordice rusesti. Canada, in schimb, dispune de 18 spargatoare de gheata, dintre care doar doua sunt de "categorie grea".

In urma cu cativa ani, guvernul canadian a lansat un program ambitios de modernizare a flotei arctice, in care se prevedea si achizitia de noi spargatoare de gheata. Problemele financiare ale tarii, insa, au condus la intarzirea punerii in practica a acestor intentii.

In multe locuri din Arctica, prospectiunea resurselor naturale a inceput de mult. Institutul geologic al SUA spune, de exemplu, ca zona din Cercul Arctic, la nord de gradul 66, ascunde resurse naturale nepretuite.

Se crede ca acolo se afla 90 milioane de barili de petrol, aproape 47 miliarde metri cubi de gaze naturale si 44 miliarde barili gaz condensat. Dupa cele mai stricte calcule, 135 miliarde de barili de petrol si gaze condensate ar acoperi nevoile omenirii pentru 4 ani.

La razboi nu se va ajunge

Indiferent de cat de diferite ar fi Canada si Rusia, putand aminti aici recentele evenimente din Ucraina, guvernele de la Ottawa si Moscova au ceva in comun: ambele vor Polul Nord pentru ele. Inca din 2007, Rusia si-a infipt drapelul in Oceanul Arctic, iar, nu demult, Canada si-a expus in fata ONU pretentiile asupra Polului Nord.

Izbucnirea unui razboi la Polul Nord este putin probabila, asta si datorita foarte bunei cooperari in asa-numitul "Consiliu al Arcticii".

Acesta cuprinde cele 8 tari arctice, dintre care 5 sunt membre NATO. In raportul pe anul trecut al riscurilor pentru siguranta nationala, dat publciitatii de guvernul norvegian al Apararii, este scris ca tarile arctice sunt de acord sa-si regleze eventualele neintelegeri in cadrul organizatiilor internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#arctica resurse Canada Rusia, #Oceanul Arctic resurse petrol gaze, #teritorii Arctica Canada Rusia, #trasee neave Polul Nord , #stiri mediu