Ziare.com

Stratul de ozon, amenintat de eruptiile vulcanice

Sambata, 16 Iunie 2012, ora 23:28

   

Stratul de ozon, amenintat de eruptiile vulcanice
Pamantul poate fi in pericol in urma unei eruptii puternice produsa in regiunea activa a vulcanilor din America Centrala. S-ar putea elibera suficiente gaze, care sa epuizeze stratul de ozon, subtiat in mod semnificativ in ultimii ani.

O astfel de eruptie ar putea dubla sau tripla nivelul actual al elementelor chimice de brom si clor din stratosfera, stratul superior unde ozonul ne protejeaza de radiatiile ultraviolete, potrivit cercetatorilor germani, informeaza Live Science.

Oamenii de stiinta au calculat volumul de substante chimice eliberate de 14 vulcani din Nicaragua, in ultimii 70.000 de ani, iar rezultatele cercetarilor le-au prezentat la o conferinta din Islanda.

Bromul si clorul au nevoie de un singur electron pentru a deveni stabile chimic si de a distruge moleculele de ozon cu usurinta, considera Kristin Kruger, meteorolog la GEOMAR din Kiel, Germania.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Pentru a estima eliberarea acestor substante din trecut, cercetatorii au masurat nivelul halogenilor (un grup de elemente extrem de reactive, dintre care fac parte si bromul si clorul) din straturile de roci de dinainte si de dupa eruptiile vulcanice.

Eruptiile au eliberat o cantitate de doua-trei ori mai mare de brom si clor, decat cea produsa de activitatile umane.

Deoarece efectele se petrec in stratosfera, unde gazele vulcanice pot fi transportate pe tot globul, eruptiile vulcanice tropicale ar putea duce la epuizarea stratului de ozon. Aceasta ar avea un impact negativ important asupra Antarcticii si a Cercului polar Arctic.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3059 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asteapta un pic...

... si Congresul american va interzice eruptiile vulcanice. Va fi urmata cu entuziasm de toate parlamentele lumii, mai ales Romania.

Exceptie Venezuela, Iran, Coreea de Nord si Cuba. Acestea vor trebui bombardate, altfel vor continua sa provoace vulcanii sa erupa.

 

Albulesculeeeeee

Nu incetezi sa surprinzi cu nivele din ce in ce mai inalte de tim.penie.
Ce "efect negativ asupra Cercului Polar Arctic"??? Cercul polar e o linie imaginara, bai cultura!!! Poate il muta de pe harta, de la 66 grade N la 66.001... ce zici? In articol se vorbeste de Arctica...
Iar chestia cu electronul nu poate fi "considerata", de vreme ce este un fapt. Asa ca Kruger "spune", nu "considera", meseriasule...
La mai mult si la mai mare! Poate ne fac un serviciu cei de la ziare.com si te dau mai repede afara...

 

adevarul este altul..........

nu se vorbeste nimic despre populatia planetei; care elibereaza zilnic ,....***....,punand astfel in pericol stratul...de ozon.....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor