The Guardian: Bizonii europeni se intorc sa repopuleze padurile Romaniei (Video)

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 11:16
7724 citiri
The Guardian: Bizonii europeni se intorc sa repopuleze padurile Romaniei (Video)
Foto: Costa Dimitrescu

Presa engleza descrie aducerea mai multor bizoni din tari europene pentru a repopula zone salbatice din Romania, chiar si cu aspectele mai neaose, precum prezenta unui preot ortodox, care a tinut o slujba si apoi a binecuvantat animalele, aruncand cu apa sfintita peste ele.

Dupa ce primeste binecuvantarea ortodoxa, bizonul, cam nervos, iese din ingraditura si se indreapta spre cele 15 hectare ale rezervatiei. In septembrie, bizonilor li se va aloca o suprafata si mai mare, aproximativ 150 de hectare, scrie The Guardian.

Padurea, in care se gasesc deja ursi si haite de lupi, este destinatia finala a 17 din cele mai mari animale europene, dintre care cateva au calatorit de cinci zile in tiruri, intr-o aventura care a inceput in Suedia.

Eliberarea animalelor in salbaticie este una dintre cele mai mari operatiuni din Europa, de cand repopularile au inceput in anii '50, creand populatii in Polonia, Slovacia, Ucraina, Romania, Belarus, Rusia, Lituania si Kirghizstan.

Specia Bison bonasus a fost aproape exterminata in salbaticie din toata Europa in 1927, dupa decenii de declin cauzat de vanatoare si pierderea habitatului. A devenit insa o poveste de succes printre speciile pe cale de disparitie: acum exista mii de exemplare in salbaticie, toate fiind descendente ale celor 54 de bizoni aflati in captivitate atunci cand ultimul exemplar salbatic a fost ucis in padurea Bialowieza din Polonia.

In ciuda cresterii numarului de bizoni, specia este inca firava, chiar si cu aceste repopulari. Exista acum 5000 de bizoni europeni, dintre care 3200 in salbaticie.

Bizonii, dintre care unii sunt inalti de 2 metri si cu greutate de 1000 de kilograme, nu au mai fost vazuti in Romania de multe generatii.

"Dar niciodata nu a disparut din mintea si sufletul nostru", spune Adrian Hagatis, manager de proiect la WWF Romania. Una din legendele fondatoare ale Moldovei, provincia de est a Romaniei, se centreaza in jurul figurii lui Dragos, un nobil care a ucis un bizon. Marele ierbivor este un simbol al mandriei nationale.

Dar pentru Romania, a doua cea mai saraca tara a Europei dupa Bulgaria, reintroducerea bizonului nu are numai o importanta culturala, ci este si un imperativ economic. "Localnicii au fost rezervati la inceput in privinta planului de reintroducere a biznului, nu-si inchipuiau ca ar putea reusi", spune Petru Vela, primarul comunei Armenis, de langa Muntii Tarcu.

Doi localnici au fost antrenati si angajati ca rangeri pentru a monitoriza braconajul, si urmeaza sa fie construit si un centru pentru vizitatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Romania reintroducere bizon, #Romania bizon repopulare, #Romania populatie bizon salbaticie , #stiri mediu