Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

The Guardian: Raurile din muntii Romaniei dispar, din cauza coruptiei, iar hidroenergia infloreste

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 13:03
8280 citiri
The Guardian: Raurile din muntii Romaniei dispar, din cauza coruptiei, iar hidroenergia infloreste
Foto: Alamy

Rauri din muntii Carpati seaca sau sunt ascunse in conducte groase de metal, in conditiile in care acuzatii de coruptie inconjoara dezvoltarea hidroenergiei in sudul Carpatilor.

In salbaticia Carpatilor Meridionali, in Muntii Fagaras, Bogdan Binescu, un pescar si activist de mediu, se opreste langa apele limpezi ale unui parau de munte: "Raul era singura cale inapoi la civilizatie. Insa acum civilizatia l-a prins".

Cativa kilometri mai in jos, cuvintele pescarului, al carui nume a fost schimbat de publicatia The Guardian la cererea sa, o constructie gri de beton sta pe un teren noroios, adapostind turbinele unei mici centrale hidroelectrice.

Protest in Fagaras fata de construirea de microhidrocentrale in zona

Dincolo de centrala, raul a disparut, ramanand albia goala, iar 80-90 la suta din apa curge acum printr-o conducta groasa de metal.

Aceasta este una dintre cele peste 500 de microhidrocentrale care se afla in constructie sau deja opereaza in Muntii Carpati. Impreuna vor produce insa mai putin de 4 la suta din totalul energiei tarii.

Microhidrocentralale au devenit rapid o forma preferata de investitie, datorita faptului ca sunt finantate din fonduri europene, iar profitul ajunge pana la 500 la suta de pe urma certificatelor verzi.

Constructia microhidrocentralelor din Arges, suspendata daca nu intra in legalitate

Profitul este mai mare unde raurile curg mai rapid, astfel ca investitorii sunt atrasi adanc in inima muntilor, in locuri deseori aflate in proprietatea statului, precum parcurile naturale aflate sub protectia legilor interne si europene.

Binescu spune ca "multe dintre aceste proiecte sunt ilegale la atat de multe niveluri, incat doar cei puternici si cu relatii au acces la ele".

Investitie de 2 milioane de euro din bani europeni, venituri de 1,2 milioane de euro pe an

Zece dintre cele mai nou construite centrale sunt ale companiei Imob Expert Consulting, detinuta de doi dintre cei mai importanti oameni de afaceri din tara, dintre care unul este argeseanul Gheorghe Badea. Acesta se afla in parteneriat cu logodnicul fiicei cea mare a presedintelui, Ioana Basescu, Radu Pricop, un avocat a carui firma, potrivit sursei citate, s-a ocupat de operatiunile legale ce implica investitia.

Investitia in microhidrocentrale a fost finantata cu doua milioane de euro din fonduri europene, insa veniturile anuale vor fi de 1,2 milioane de euro pe an, dintre care un milion de euro direct din certificatele verzi emise de Guvern, garantate anual pentru urmatorii cel putin 13 ani.

"Proiectele au fost facute cu toate aprobarile si autorizatiile necesare si functioneaza la fel ca toate celelalte proiecte pentru microhidrocentrale in Europa. Insa sunt oameni bolnavi care nu au nimic de facut, asa ca inventeaza lucruri despre aceste proiecte", a declarat Badea, pentru The Guardian.

In ultimele cateva luni, opozitia fata de aceste microhidrocentrale din regiune a crescut. Astfel, WWF Romania si Comisia Internationala pentru Protectia Dunarii, sustinute de o petitie semnata de 20.000 de romani, au redactat un protocol pentru a crea arii protejate de dezvoltarea hidroenergiei.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#microhidrocentrale Carpati Meridionali, #hidrocentrale rauri Carpati , #stiri mediu