UE trage de urechi Romania pentru taierile ilegale de lemne - De ce suntem criticati

Joi, 22 Octombrie 2015, ora 17:32
3398 citiri
UE trage de urechi Romania pentru taierile ilegale de lemne - De ce suntem criticati
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania, Grecia, Ungaria si Spania nu au pus inca pe deplin in aplicare Regulamentul Uniunii Europene privind lemnul, fiind posibil ca lemnul obtinut in mod ilegal sa fie importat in continuare in UE prin intermediul acestor patru tari, potrivit unui raport al Curtii de Conturi Europene.

Combaterea exploatarii ilegale a lemnului joaca un rol crucial in eforturile de controlare a schimbarilor climatice prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon in atmosfera, iar protejarea padurilor reprezinta un mijloc primordial de a ajuta mediul.

In acest sens, planul de actiune inovator lansat de Comisie in 2003 a fost o initiativa binevenita. Totusi, doisprezece ani mai tarziu, rezultatele de ansamblu sunt limitate.

"Patru tari (Grecia, Ungaria, Romania si Spania) nu au pus inca pe deplin in aplicare Regulamentul UE privind lemnul, care a fost introdus pentru a preveni patrunderea lemnului obtinut ilegal pe piata UE. In conditiile in care veriga cea mai slaba a lantului de control determina soliditatea de ansamblu a acestuia pe piata unica, lemnul obtinut in mod ilegal ar putea fi importat in continuare in UE prin intermediul acestor patru tari", afirma intr-un comunicat Karel Pinxten, membru al Curtii, responsabil cu acest raport.

Ministrul Mediului: Legea privind interzicerea exportului de lemn, finalizata in luna septembrie

Pe de alta parte, Europa a promovat un regim de licente pentru a se asigura ca tarile producatoare de lemn din intreaga lume exporta doar lemn obtinut in mod legal.

"UE ar trebui sa isi faca ordine mai intai in propria curte si sa dea un exemplu in ceea ce priveste combaterea exploatarii forestiere ilegale si a comertului cu lemn recoltat in mod ilegal", a aratat Pinxten.

Auditorul extern al UE a examinat eficacitatea principalelor elemente ale Planului de actiune al UE referitor la aplicarea reglementarilor forestiere, guvernanta si schimburi comerciale.

Bani de la UE

In perioada 2003-2013, in cadrul planului de actiune, a fost alocata o suma totala de 300 de milioane de euro pentru 35 de tari. Doua dintre aceste tari, Indonezia si Ghana, au facut pasi importanti in directia obtinerii unei licente definitive pentru lemnul pe care il exporta.

In general insa, progresele realizate au fost foarte lente si pentru numeroase tari a fost extrem de dificil sa depaseasca obstacolele din calea bunei guvernante. In intervalul de 12 ani de la introducerea planului de actiune de catre Comisie, nicio tara partenera nu a obtinut o licenta aprobata in totalitate.

EIA: Jumatate din taierile de paduri din Romania sunt ilegale. Schweighofer, principalul beneficiar

Faptul ca nu a existat o planificare adecvata la nivelul Comisiei Europene si ca nu au fost stabilite prioritati clare de finantare in ceea ce priveste tarile producatoare de lemn a reprezentat un factor important care explica aceasta lipsa de progrese.

Curtea recomanda Comisiei sa stabileasca obiective clare si mijloacele de atingere a acestora,sa isi aloce resursele in tarile producatoare de lemn in care acestea pot avea cel mai puternic impact si sa se asigure ca regulamentul privind lemnul este pus pe deplin in aplicare in toate statele membre.

De asemenea, CE ar trebui sa introduca proceduri riguroase de evaluare si de raportare pentru a urmari evolutia initiativei si sa recurga la organisme private de certificare cu o buna reputatie.

Intarzieri si riscuri

Regulamentul UE privind lemnul, vizand prevenirea importului de lemn obtinut in mod ilegal sau prevenirea introducerii acestuia pe piata UE, a fost adoptat de abia in 2010 si a intrat in vigoare in 2013.

Punerea in aplicare in statele membre a fost lenta si, la momentul auditului, sase tari se aflau in situatie de neconformitate. Recent, Letonia si Polonia au fost evaluate ca fiind conforme, ceea ce inseamna ca mai raman patru tari, Grecia, Ungaria, Romania si Spania, care nu au luat inca masurile necesare.

Despaduririle din Romania, intr-o campanie despre problemele de mediu a Sony Pictures Television

Punerea partiala in aplicare a unei masuri atat de importante transmite un semnal negativ tarilor exportatoare de lemn, care si-au intensificat eforturile legate de exploatarea exclusiv legala a lemnului. In consecinta, UE risca sa fie acuzata ca aplica standarde duble, se arata in comunicatul Curtii de Conturi Europene.

Comisia ar trebui sa tina seama de recomandarile formulate in raportul Curtii, precum si de evaluarea in curs a initiativei, pentru a examina eventualele modificari care pot fi aduse abordarii curente in vederea obtinerii unor rezultate mai tangibile.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#UE taieri lemne Romania, #UE raport taieri ilegale lemne, #Romania taieri ilegale lemne , #stiri mediu