VIDEO Marea de gunoi care ar putea sa blocheze un baraj. Serbia a inceput curatarea lacului artificial Potpecko

Duminica, 31 Ianuarie 2021, ora 02:57
7526 citiri
VIDEO Marea de gunoi care ar putea sa blocheze un baraj. Serbia a inceput curatarea lacului artificial Potpecko
Raul Lim aduce tone de gunoi. Foto: YouTube/ KiniTV (captura)

Doua barje au navigat vineri de-a lungul lacului artificialul Potpecko din Serbia pentru a strange tone de gunoi care aproape au blocat barajul care il traverseaza, relateaza Reuters.

Raul Lim care se varsa in lac este umflat de zapada care se topeste, potrivit activistilor, si a adus mai mult de 20.000 de metri cubi de plastic din maldarele de gunoaie care se intind pe malurile raului in Serbia, Muntenegru si Bosnia.

In conditiile in care gunoiul ameninta functionarea unei centrale hidroelectrice, autoritatile din Belgrad au ordonat curatarea imediata a lacului.

Tone de gunoaie

Operatorii strang pana la 100 de metri cubi de plastic si alte gunoaie zilnic si le transporta la un depozit de deseuri situat la circa 80 de km distanta.

"Aceasta problema este veche de ani de zile si este greu de spus cine este responsabil, ... de la izvoare, raul Lim ... care curge prin trei state", a declarat Dragan Ljeljen, un oficial din orasul Priboj din apropiere.

Pentru a rezolva problema, ministrul sarb al mediului, Irena Vujovic, si oficiali din Muntenegru si Bosnia au fost de acord sa coordoneze eforturile de prevenire a poluarii.

"Afecteaza fauna si pestii"

In Priboj, activistul de mediu Slavisa Lakovic a declarat ca poluarea persistenta afecteaza fauna si pestii din lac.

"Gramezile de gunoi afecteaza calitatea apei si reduc concentratia de oxigen din ea ... animale vin pe mal pentru a scotoci prin gunoi", a mai spus el pentru Reuters.

Tarile din Balcanii de Vest incearca inca sa-si revina dupa razboaiele si framantarile economice din anii 1990 si au facut putine eforturi pentru a rezolva problemele de mediu, in parte din cauza lipsei de fonduri.

Serbia, candidata la aderarea la Uniunea Europeana, trebuie sa aloce miliarde de euro pentru a elimina poluarea inainte de a se alatura blocului comunitar, afirma autoritatile de la Bruxelles si Belgrad.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#gunoi baraj, #gunoi lac, #serbia poluare, #mediu , #stiri mediu
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Nu suntem noi în stare să scăpăm de un pârlit de covide și vreț' să
Poza BRRC
BRRC
rank 5
Belgradul isi varsa rahatul din fosele septice direct in Dunare .