Bulgaria ar putea avea rezerve semnificative de gaz, potrivit premierului

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 14:14
1442 citiri
Bulgaria ar putea avea rezerve semnificative de gaz, potrivit premierului
Foto: Arhiva

Lucrarile de exploatare si cercetare din Bulgaria au aratat faptul ca tara are suficiente rezerve si zacaminte de hidrocarburi pentru a face fata cresterii alarmante a pretului gazelor.

Afirmatiile au fost facute luni de premierul bulgar, Boyko Borisov, in cadrul unui interviu acordat unui post de televiziune din Bulgaria, informeaza Novinite.

Borisov a refuzat sa ofere detalii despre aceste resurse, dar a insistat asupra faptului ca interzicerea exploatarii altor resursele de energie cu exceptia gazelor de sist ar trebui sa fie eliminata.

Potrivit oficialului, pretul benzinei in Bulgaria ar putea atinge pana la 7 leve (3,5 euro) pe litru, in cazul in care Iran ar declansa un razboi. El a adaugat ca toate masurile propuse de Lukoil Bulgaria pot duce doar la scaderea preturilor cu 0,3-0,4 leva, iar pretul combustibilului in Bulgaria este determinat de pretul petrolului de pe pietele internationale.

Borisov si-a exprimat, totusi, speranta ca pretul gazului natural pentru consumatorul final se va reduce in curand, ca urmare a unei intelegeri convenite recent cu gigantul rus Gazprom, care vizeaza o reducere de 11% a pretului.

"Bulgaria va continua sa exporte energie electrica, in pofida unei decizii de a renunta la proiectul pentru constructia in comun cu Rusia a unei a doua centrale nucleare in orasul Belene. Informatiile potrivit carora vom importa din Turcia sunt insinuari pentru a speria lumea. Este o chestiune de matematica", a spus Borisov, adaugand ca Bulgaria produce in prezent 10.000 de megawati de electricitate si consuma 5.000 de megawati.

Premierul a mai anuntat ca Guvernul urmeaza sa adopte miercuri decizia finala pentru a construi o a saptea unitate a centralei Kozlodui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#surse hidrocarburi Bulgaria, #pret combustibil, #scumpire energie , #surse energie