Bulgaria si Moldova se intorc spre Rusia: Riscurile economice pentru Romania

Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 07:35
9039 citiri
Bulgaria si Moldova se intorc spre Rusia: Riscurile economice pentru Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Republica Moldova si Bulgaria si-au ales noi presedinti cu viziuni pro-ruse, asa ca e posibil ca Moscova sa se foloseasca de aceasta oportunitate pentru a-si extinde si mai mult influenta in sectorul energetic in regiune, lucru ce ar dezavantaja Romania.

Ambele tari depind deocamdata 100% de gazul din Rusia.

Bulgaria se interconecteaza abia anul acesta cu Romania prin conducta Giurgiu-Ruse, proiect de 23 de milioane de euro, dar va dura o perioada pana se vor putea face exporturi efective de gaze din tara noastra. Moldova e in aceeasi situatie: are un gazoduct cu noi (Iasi-Ungheni, care alimenteaza o parte din localitatile din raionul Ungheni si partial din Nisporeni), dar cantitatile care pot fi importate sunt simbolice.

"Drept urmare, oricine era la guvernare in cele doua tari se afla intr-o situatie dificila si putea fi usor santajat de Rusia cu amenintarea taierii gazelor", avertizeaza Otilia Nutu, analist pe politici energetice la Expert Forum, intr-o declaratie remisa Ziare.com.

Insa ce se va intampla cu interconectarile celor doua tari cu Romania?

Otilia Nutu crede ca proiectele de acest gen nu vor fi sistate, ci pur si simplu vor fi amanate sau va fi vorba de o schimbare a retoricii. Asta pentru ca Bulgaria e membra a UE si trebuie sa respecte directivele comunitare, in timp ce Moldova are nevoie de banii europeni pentru pensii si salarii.

"Riscul major e acela al slabirii unor institutii, reglementatori in energie, companii de stat, pentru care presiunea externa din partea UE era foarte importanta si discursul proeuropean ajuta. Acesta e si motivul real pentru care se fac declaratiile anti-UE de azi: reformele pe care le presupune piata energetica unica - de exemplu: concurenta, transparenta tranzactiilor cu energie etc. - ar lovi foarte puternic contra grupurilor de interese", arata Otilia Nutu.

Insa cum sta Romania in aceste conditii in care vom fi nevoiti sa ne integram intr-o mare de influenta ruseasca ce incepe sa ne inconjoare?

Otilia Nutu remarca faptul ca avem avantajul ca avem o piata energetica destul de competitiva si mai multe surse de gaze care concureaza unele cu celelalte.

"Riscul pentru noi este tot unul institutional, daca UE nu mai are suficienti 'colti' pentru a impune si mentine reglementatori independenti, companii de stat bine guvernate, transparenta tranzactiilor cu energie, riscam sa ne intoarcem incet-incet la situatia de dinainte de 2012, cu contracte cu "baieti destepti" s.a.m.d.

Desigur, daca vom avea o majoritate de tari in UE si in preajma UE care se declara contra UE, la un moment dat se va pune problema daca UE in ansamblu mai rezista, dupa ce am vazut anul acesta nimic nu e imposibil", mai puncteaza Otilia Nutu.

Vom fi ocoliti de proiectele europene?

In alta ordine de idei, faptul ca suntem inconjurati de tari ai caror lideri au viziuni proruse ne-ar putea dauna si in alt sens. Astfel, e posibil ca UE sa-si piarda increderea in regiunea noastra, iar viitoarele proiectele energetice finantate din banii Uniunii Europene sa ocoleasca Romania.

"Instabilitate politica intr-o tara stat membru a UE, o tara nesigura, pro-rusa in proximitatea Romaniei pericliteaza pozitionarea strategica a acesteia in proiectele europene de infrastructura, existand riscul ca Romania sa fie ocolita in aceste proiecte ca urmare a recreionarii traseelor proiectelor europene", a mentionat Valentina Ivan, director Energy Investment Policy, EnerCap, intr-o declaratie acordata Ziare.

Ea a punctat faptul ca nu e de bun augur ca Bulgaria sa intoarca spatele UE si sa se reorienteze catre Rusia. Asta pentru ca marile proiecte europene au nevoie de acordul tuturor statelor membre. In plus, o schimbare de macaz de acest gen va pune in pericol securitatea energetica a regiunii, deci si a noastra, mai ales ca s-ar putea implica in niste proiecte care contravin normelor europene.

"Bulgaria ar putea abandona proiectele de infrastructura europene si s-ar putea orienta spre sustinerea proiectelor pro-ruse, gen proiectul abandonat si sanctionat de CE, South Stream, sau ar putea finanta cu bani rusesti proiecte in energie, precum centrala nucleara de la Belene, toate acestea sfidand principiile europene de piata libera si practicile concurentiale", a mentionat Valentina Ivan.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#energie Romania Rusia, #Romania proiecte energie Bulgaria Moldova , #surse energie