Ziare.com

Independenta energetica, slogan ceausist invechit sau proiect fezabil?

de Constantin Pescaru
Luni, 27 Octombrie 2014, ora 07:33

   

Independenta energetica, slogan ceausist invechit sau proiect fezabil?
Criza din Ucraina da fiori in intreaga Europa, avand in vedere ca Rusia ar putea inchide robinetul la iarna. Romania importa doar 20% din necesarul de gaze si dispune de rezerve de petrol care pot fi exploatate pe termen lung. In aceste conditii, guvernantii sustin ca independenta energetica trebuie sa fie un proiect prioritar. Dar poate fi atinsa aceasta tinta?

Petre Prisecaru, cercetator principal in cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane, sustine ca tara noastra nu are cum sa duca la capat un astfel de plan.

Mai mult, el i-a taxat foarte dur pe politicienii care promoveaza aceasta idee.

"Lozinca independentei energetice a Romaniei este un slogan ceausist invechit, este penibil sa tot agiti acest slogan, Romania este si va fi dependenta de importurile de hidrocarburi (titei+gaz).

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

La energie electrica suntem independenti datorita energiei hidro, nucleare si eoliene. Trebuie sa dezvoltam potentialul hidro si nuclear in continuare, sa valorificam imensul potential la biogaz si sa avem in vedere pe termen lung substitutia hidrocarburilor in consum cu energia electrica", a declarat cercetatorul, pentru Ziare.com.

Ce sustin oficialii

Pe de alta parte, saptamana trecuta, premierul Victor Ponta a mentionat ca el nu crede ca Romania va fi cu adevarat puternica si independenta decat atunci cand nu o sa mai depindem din punct de vedere energetic de Rusia.

"E bine sa nu depindem de cei din est, care, la nevoie, stiu sa dea robinetul mai tare sau mai incet si eu primesc de la dumneavoastra (Transgaz - n.red.) cu cat s-a redus gazul pe conducta sau nu, dupa care aflu ca decizia se ia in Austria. Nu, nu cred ca se ia in Austria, cred ca se ia la Moscova decizia, doar se implementeaza in Austria", a opinat premierul, cu ocazia evenimentului "Transportul gazelor naturale in Romania - Un secol de existenta", organizat de SNTGN Transgaz la sediul companiei din Medias, potrivit site-ului Guvernului.

Ponta are planuri ambitioase pentru sectorul energetic: Pana in 2019 ar trebui sa...

Ministrul Energiei, Eugen Nicolescu, a explicat si cat ne va costa independenta energetica: 4-5 miliarde de euro pe an, bani care trebuie investiti in dezvoltarea infrastructurii din acest domeniu.

"Am demarat revizuirea strategiei energetice nationale si o prima concluzie care se desprinde este ca Romania are un necesar de investitii in sectorul energetic de 4 - 5 miliarde de euro pe an, in urmatorii zece ani, astfel incat in jurul anului 2020 Romania sa devina, alaturi de Danemarca, singura tara din Uniunea Europeana independenta din punct de vedere energetic", a precizat Nicolescu, la inceputul lunii septembrie.

Acesti bani ar putea proveni de la stat sau de la capitalul privat autohton. Totusi, e dificil de spus daca una din aceste surse poate garanta sumele necesare, in conditiile in care statul investeste in alte domenii, iar capitalul privat autohton nu este inca foarte dezvoltat, in opinia ministrului Energiei.

Gaze si petrol

Romania a importat anul trecut cam 20 la suta din necesarul de gaze de la rusii de la Gazprom, restul fiind acoperit de resursele proprii, astfel ca ne numaram printre tarile europene cu cea mai redusa dependenta de resursele statului condus de Vladimir Putin, alaturi de Marea Britanie, Elvetia, Olanda si Belgia.

Stam mai bine la acest capitol si decat Germania, Polonia sau Austria, dar si decat statele baltice, Moldova si Bulgaria, care ar avea probleme grave daca Rusia ar inchide robinetul.Un raport al PriceWaterhouse Coopers (PwC) arata ca Romania se afla in 2013 pe locul cinci in Europa la productia de titei si gaze. Insa din calculele institutiei, daca nu va fi imbunatatita eficienta energetica cu 20% pana in 2030, tara noastra va depinde de importuri in proportie de 80% peste 14 ani.

Scenariu sumbru pentru Romania in 2030: 80% din titei si gaze ar putea fi importati

"Productia de gaze de sist si cea din Marea Neagra ar putea incepe cel mai devreme in 2020", a amintit Vasile Iuga, managing partener pentru Europa de Sud-Est in cadrul PriceWaterhouse Coopers (PwC).

Petrom si Exxon au descoperit un zacamant de gaze naturale care ar asigura consumul Romaniei pentru 6 ani. Mai mult, expertii au observat recent unul de petrol, format de bratul Sfantul Gheorghe al Dunarii.

Gaze de sist

In aceste conditii, tara noastra are un avantaj important, sustine fondatorul grupului de analiza geopolitica Stratfor, George Friedman. El considera ca un pas urias spre independenta energetica il reprezinta exploatarea gazelor de sist.

"Rusia controleaza Europa prin gaze. Aveti nevoie de resurse alternative, iar Romania e cea mai bogata in astfel de resurse. In situatia actuala a Romaniei, ar fi iresponsabil sa nu luati in considerarea exploatarea lor. (...)

Totul presupune un risc. Gazele de sist ar putea polua mediul, dar Rusia... Nimic din ce am construit nu a ramas fara consecinte asupra mediului. Romania vrea sa fie sigura ca restul Europei are suficient gaz ca sa nu poata fi santajata de rusi, altfel Romania va fi izolata, asa cum a fost in timpul Razboiului Rece", a declarat specialistul, intr-un interviu acordat ProTv.

Fondatorul Stratfor: Gazele de sist, arma Romaniei pentru a evita razboiul cu Rusia

Un raport din iunie 2013 al Administratiei Americane pentru Informatie in Domeniul Energiei (EIA) arata ca Romania are rezerve de gaze de sist recuperabile tehnic (nedescoperite, care ar putea fi accesate cu tehnologia existenta) de 51.000 miliarde picioare cubice (cubic feet), adica 1.444 miliarde metri cubi.

In consecinta, ne aflam pe locul al treilea in UE, dupa Polonia (4.190 miliarde metri cubi) si Franta (3.879 miliarde metri cubi), potrivit raportului EIA.

Petrolul de sist a fost evaluat de americani la 300 de milioane de barili, fata de rezerve dovedite estimate la 600 milioane de barili din zacamintele clasice.

Astfel, potrivit estimarilor EIA, explorarea zacamintelor de sist ar creste cu 50% rezervele de petrol ale Romaniei si de peste 10 ori rezervele de gaze naturale.

Surse regenerabile

Liderii Uniunii Europene au convenit, in cadrul unui summit la Bruxelles, asupra cresterii ponderii de energii regenerabile la 27% din consum si economii de energie de 27%.

Acord istoric in UE pe tema gazelor de sera

Tara noastra se afla pe drumul cel bun. Duminica seara, Romania a inregistrat o productie de 8.655 MW de energie, din care 30,04% e reprezentata de cea hidro - 2.600 MW, iar 27,07% de eolian - 2.343 MW, potrivit datelor Transelectrica. Biomasa reprezenta sub 1 la suta.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3410 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

q

dependenta de gazul rusesc se poate rezolva simplu:scoateti toate taxele din factura de curent electric astfel incat sa platim doar pretul real al curentului consumat si trecem pe incalzirea si gatitul electric.

 

 

Ce bine ca are iuropa moriste de vint

si panouri solare.
Iarna doar trebuie data zapada de pe panouri si face energie de stati in izmene numai prin casa.

 

 

Independenta energetica, slogan Mincinos POntist...

CUM...?? poate deveni Romania independenta Energetic,cand
extragerea se face 100% de firme straine???
Toate zonele petroliere si cel cu gaz sunt concesionate
firmelor straine pentru % minime.(Vandute pe sub mana)
Pana si rezervele din Marea_Neagra le-a vandut Tradicenul(candidat prezidential,viitorul PM.)

 

 

In sistemul global de schimb al energiilor de tot felul, o adevarata

independenta este pusr si simplu iluzorie. Insa, cu o politica inteligenta si cu avantajul unor resurse energetice naturale, anumite tari sint mai bine pozitionate decat altele.
Dar indiferent de resursele fosile clasice, absolut toate tarile industrializate au dezvoltat resurse alternative (eolian, hidro, solar), readuc in actualitate carbunele in termocentrale, cauta noi surse de enegie pentru viitor (fuziune nucleara).
Aproape toate tarile Occidentale au decis de asemenea iesirea cit mai rapida din energia nucleara de fisiune, producatoare de deseuri greu de gestionat sau care pot fi utilizate in scopuri militare.
Romania poseda multe atuuri de rezerve energetice si inca nu a exploatat suficient energiile naturale, hidro in primul rand.

 

 

Articol sponsorizat de firmele americane

Ce sa faci cu independenta energetica fara independenta politica si economica? Cand piata este fortat ,,liberalizata" hidrocarburile pot fi exportate in toatalitate si atunci unde este ,,independenta energetica"? Era foarte bine daca Romania diversifica sursa de energie ,construind un port pentru nave de transport gaz lichefiat. Asa nu mai stateam nici la mila Gazprom si nici nu trebuia sa distrugem mediul,terenurile agricole si sa invrajbim oamenii ca sa se caute dupa gaze de sist.

 

 

Dl schmit

Interesul e ca industriile cheie sa nu mai fie in miinile statului,firme straine investesc in Romania deci au si ele profitul lor,de risul curciilor suntem cu OMV,scadenta contractului de 10 ani se impliniste,niciunul dintre candidati nu impune problema noiilor conditii de contract,la alea vechi ne-am lasat jumuliti de austrieci in ultimul hal,da asa-i cu bastinasii primesc si ei "margele de sticla" pentru bogatiile lor,ce mai conditii africane^^
De la Nastase citire,ala cu numaratul a ajuns numai pina la 3.
Sa faca bine "conduceriilli" cu "presedintili noinouti" sa nu mai fie jumulita biata gaina romaneasca.

 

 

Schimbari in BINE nu ne putem astepta de la cel ..

mai mincinos fiu al natiuni.
Probabil o sa mareasca TAXEL de tot felul sa isi platesca campania electorala .

 

 

O solutie ar fi...

O solutie ar fi izolarea termica a blocurilor de locuinte. Bine inteles nu ar rezolva problema independentei energetice dar va fi capabila sa reduca consumul cu citeva procente.
Din pacate costurile acestor izolatii sint o sursa de imbogatire a unor functionari. Eu personal mi-am izolat apartamentul la o firma particulara la care am platit 100 lei pe mp.
Am citit ca in Bucuresti izolatiile facute de primarii au costat intre300 si 1200 lei pe mp. in functie de sectoarele in care s-au facut. Mi se pare cam multi bani pe mp.

 

 

corect!

absolut corect!

 

 

nu are sens construirea unui terminal LNG fiindca turcii nu

accepta tranzitul prin bosfor-dardanele.(este o zona mult prea populata ca sa-si asume astfel de riscuri).
Romania trebuie prima data sa-si valorifice absolut toate resursele energetice la maxim (hidro, nuclear, gaze de sist), concomitent cu eficientizarea consumului(deduceri 100% imediate pentru orice cheltuiala cu izolarea locuintelor sau retehnologizare, atat pentru persoane juridice cat si fizice).
si subliniez: nu sustin exploatarea gazelor de sist la modul salbatic, pur si simplu adoptam cele mai dure norme in domeniu si mergem inainte.
situatia actuala e absurda, este o auto-condamnare la saracie si la santajul rusiei.

 

 

....

La ce industrie e azi in Romania , consumul de energie electrica e minuscul.Romania poate exporta energie electrica , cu siguranta .Romania va trebui sa importe in continuare titei , pentru ca productia interna nu acopera consumul , dar nu e obligata sa importe din Rusia. La gaze e cuiul lui Pepelea , daca exploatam gaze de sist , este posibil sa ne debarasam de gazul rusesc , daca nu vom ramale legati ombilical de Gazprom.

 

 

....

Gazul lichefiat din Azerbaijan nu trece prin Bosfor ,pentru pentru destinatia Constanta .

 

 

ca sa-l aduci din azerbaidjan

ar trebui construit un terminal de lichefiere in georgia.
fix sub nasul rusilor.
nu cred ca merita riscul, am sari din lac in put.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor