De unde si-ar putea lua Romania energia de care are nevoie

Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 09:15
5491 citiri
De unde si-ar putea lua Romania energia de care are nevoie
Foto: Hepta.ro

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) urmeaza sa deruleze, incepand cu anul 2016, o campanie de informare a consumatorului final din Romania in ceea ce priveste utilizarea energiilor din surse regenerabile.

Obiectivul acestei campanii este schimbarea comportamentului consumatorului final, prin intelegerea avantajelor pentru traiul cotidian si pentru bugetul familiei prin masuri simple de eficienta energetica, a declarat vicepresedintele ANRE, Emil Calota, in cadrul unui conferintei avand ca tema trensformarea deseurilor in energie.

"Producerea energiei din surse regenerabile este o tema foarte actuala, inclusiv in cadrul Initiativei Europene 2020. In Romania exista un potential mare pentru producerea de energie din surse regenerabile, dar este nevoie de fonduri. Dorim sa prezentam companiilor germane piata energetica din Romania pentru ca eficientizarea ei este foarte importanta.

Dorim de asemenea sa crestem atractivitatea Romaniei pentru investitorii germani care doresc sa incheie inclusiv parteneriate cu firme locale", a spus Sebastian Metz, directorul general al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK Romania), prezent in cadrul evenimentului.

Gunoiul unora, comoara altora: Energie electrica din arderea biogazului in Oradea

Germania, un exemplu

Pentru a sublinia importanta surselor de energie regenerabila, Andrei Orban, presedintele Asociatiei Environ, s-a folosit de exemplul Germaniei unde deseurile sunt fie reciclate (47%), fie incinerate (35%) sau compostate (18%). In Romania se recicleaza doar 3% din deseurile municipale, restul de 97% fiind depozitate la groapa de gunoi, in depozite neconforme, ce vor trebui inchise pana in 2017.

Proiectele de obtinere a energiei din valorificarea deseurilor pot fi finantate prin fonduri europene si ajutoare nerambursabile, distributia acestora facandu-se prin apeluri, a explicat Norbert Hockl, reprezentantul CGI Management.

Operatiuni de valorificare a deseurilor sunt compostarea, co-incinerarea, incinerarea, producerea de biogaz, producerea de biocombustibil.

"Sectorul de biogaz are in Romania un potential extraordinar, regasit la nivelul comunitatilor mici si mijlocii din tara, in anumite servicii care pot fi motoare de dezvoltare in economie, precum turismul, mica industrie, agricultura si industrie agroalimentara.

Din punctul meu de vedere, potentialul acesta poate fi valorificat printr-un program national, dedicat biomasei si biogazului, dar si prin relatii directe intre firme cu performanta in domeniu", a explicat Calota.

Biogaz in Romania si Europa

Peste 69.000 de persoane lucreaza in industria biogazului in Europa.

La nivel european, exista mai mult de 7.900 MW instalati de biogaz, in 14.600 de proiecte, care au creat 69.000 de locuri de munca.

Cum poate scapa Romania de gunoaie? Sa le transforme in biogaz

"Romania este o economie bazata pe agricultura si productie. Ambele au deseuri de gestionat si solutia este biogazul. Europa a luat deja directia catre biogaz si biometan, transformand o problema de mediu intr-o solutie. Romania are mai putin de 10 de proiecte, astfel ca puteti realiza potentialul existent aici", considera Attila Kovacs, membru in Consiliul Director al Asociatiei Europene de Biogaz.

Potrivit datelor Transelectrica, in Romania sunt operationali doar 100 de MW instalati in centrale care folosesc biomasa sau biogazul pe baza de combustibil.

Comparativ, numarul de MW instalati in centrale eoliene este de aproape 3.000, in vreme ce instalatiile fotovoltaice totalizeaza peste 1.200 de MW.

Cosmin Zaharia

GreenReport.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#romania surse energie, #romania biogaz , #surse energie