Ziare.com

Iuliu Winkler: Este necesara o strategie energetica a Romaniei

Duminica, 19 Mai 2013, ora 16:22

   

Iuliu Winkler: Este necesara o strategie energetica a Romaniei
Romania trebuie sa aiba o strategie energetica nationala care sa constituie un suport care sa stea la baza unor dezbateri importante vizand proiecte precum gazele de sist sau exploatarea miniera de la Rosia Montana, considera europarlamentarul UDMR (PPE), Iuliu Winkler.

"Eu cred ca nu exista un suport suficient pentru dezbaterea care a inceput acum in legatura cu resursele alternative de carbohidrati, in legatura cu gazele de sist, dar si cu alte proiecte miniere. Si atunci cand spun suport ma refer la o strategie energetica a Romaniei si la anumite decizii care au fost amanate, unele chiar de doua decenii. Deci ar trebui sa existe o clarificare in primul rand a intentiilor pe care le avem", a precizat Winkler.

In opinia acestuia, dezbaterea despre gazele de sist porneste de la niste premise gresite, fara sa se stie foarte bine despre ceea ce se discuta, care sunt conditiile tehnice, care sunt intentiile eventualilor investitori in domeniu.

"Noi am intrat deja intr-o dezbatere care este legata mai mult de mediu si de prezervarea resurselor noastre pentru un viitor incert, pentru ca nu stim, vorbim de termen mediu, vorbim de termen lung, ce anume ne intereseaza sau ce nu ne intereseaza, si sigur ca este foarte usor sa compromiti printr-o asemenea abordare neprofesionista si rupta de realitatile tehnice si realitatile geologice, stiintifice ale temei.

Inseamna o dezbatere superficiala si demagogica. (...) Cred ca primul pas ar trebui sa fie un efort in care toti cei interesati - mediul de afaceri, ministerul, entitatile cu responsabilitati in domeniul resurselor, Academia, si evident totul sa culmineze in Parlament, pentru ca mi se pare imperios necesar ca aceste decizii sa se ia in Parlamentul Romaniei, sa finalizam o strategie energetica", a aratat Winkler.

Potrivit acestuia, o astfel de strategie nu trebuie sa fie una a puterii actuale, "pentru ca puterea de astazi inevitabil este opozitia de maine".

Intr-o paralela cu situatia de la Rosia Montana, Iuliu Winkler a afirmat ca de 14 ani are loc o dezbatere pe un subiect in care mereu, in opinia sa, nu s-a vorbit despre esenta subiectului, ci despre alte lucruri, alte efecte.

"Evident, societatea civila, si e bine acest lucru, si-a generat imediat actorii, care au luat de o parte si de alta pozitie, dar mereu am avut impresia ca, in marea si lunga dezbatere despre Rosia Montana, nu s-a vorbit despre subiect si anume: dorim sa exploatam aurul de acolo? Daca da, in ce conditii, cu ce termene si cu ce eficienta, daca nu, atunci sa spunem 'nu' si sa amanam pentru 30 de ani tot subiectul, neuitand insa ca, intre timp, statul - firma de stat - a facut acolo de vreo 25 de ani o exploatare care a lasat urme care vor fi foarte greu de sters in acea zona", a aratat Winkler.

El s-a mai referit, in context, la subiectul legat de energia nucleara, pe care l-a calificat ca fiind foarte controversat in Europa.

"Bineinteles ca accidentul de anul trecut, din Japonia, a dat un nou impuls, s-au luat masuri legislative in anumite tari, dar ea nu este in Romania cel putin decisa intr-un mod operativ. Ce dorim sa facem cu grupurile 3 si 4 (n.r. de la Cernavoda) sau mai suntem in cautarea acelor investitori, este securitatea in domeniul nuclear suficient de bine acoperita? (...) Nu putem vorbi de un an sau doi, vorbim de cel putin doua decenii. Care este procentul de energie nucleara pe care dorim sa-l avem pe termen lung?", a aratat Iuliu Winkler.

In ceea ce priveste participarea Romaniei la marile proiecte europene, Winkler a precizat ca tara noastra are un potential, prin pozitia geostrategica de la malul Marii Negre.

"Si pe traseul majoritatii sau a celor mai multe dintre posibilele proiecte energetice europene avem o pozitie strategica foarte buna dar pe care iarasi nu o utilizam in modul cel mai eficient cu putinta tocmai din lipsa unei strategii. Dorim sa fim simultan parteneri cu prea multa lume, probabil, sau nu dorim sa refuzam pe nimeni, nu-mi dau seama exact care sunt astazi impedimentele de a finaliza o strategie energetica.

Sigur, ca inca un element care este foarte important este cel al increderii, pentru ca unele dintre proiectele mari in domeniul energetic tin de investitii care trebuie facute cu parteneri straini", a subliniat acesta.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 309 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce are aurul de la Rosia

cu strategia energetica? Poate o strategie a exploatarilor vrea Iuliu Winkler.

 

cea mai mare investitie

pornirea proiectului de la Rosia ar trebui sa faca parte din strategia de dezvoltare, va fi cea mai mare investitie privata din tara noastra de pana acum

clarificare

clar ar trebui sa existe o clarificare in privinta intentiilor noastre si legat de Rosia, ar trebui luata odata o decizie ca se amana inutil in loc sa se puna cartile pe fata

 

Halal startegie, musiu Winkler! Buna numa' de pus la...rana

capitalistului nesatul, pus pe furat de la gura amaratului care se-ntampla sa stea pe o comoara caruia i se interzice sa o exploateze singur, dupa noile norme ale unei Uniuni create numa' pentru unii. N-asa!?...Ca sa nu mai vorbim si de arendasii banditilor din cercul bancar international care nu-i decat un cabal criminal. Baga-ti m'neata cianura-n dos si poate ai norocul sa-ti pice plombele de aur, mai ieftin ca la dentist. Faci un ban cinstit.

 

guvernul ignora oamenii

la Rosia Montana, cred ca cel mai important lucru, despre care nu se vorbeste, este ceea ce vor oamenii de acolo! iar oamenii din Rosia Montana au VOTAT la un referendum pentru pornirea proiectului minier. e trist sa vad cum Guvernul ii ignora...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor