Ziare.com

Soc in industria energetica - exploatarea gazelor de sist ar declansa cutremure

de Ana Ilie
Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 22:42

   

Soc in industria energetica - exploatarea gazelor de sist ar declansa cutremure
Politica energetica a Marii Britanii este zguduita dupa ce operatiunea experimentala de extragere a gazelor naturale din placile de sist din Lancashire a fost oprita, sub suspiciunea ca ar declansa cutremure.

Regiunea in care se desfasoara controversata operatiune a suferit doua cutremure de mici dimensiuni in ultimele doua luni, iar expertii cred ca tocmai procedeul de extragere a gazului de sist este de vina, scrie The Independent.

Seismul de magnitudine 1,5 pe scara Richter a avut loc in acelasi timp in care compania energetica Cuadrilla Resources injecta lichid sub presiune in sol, pentru a fisura rocile, care elibereaza astfel gazele naturale. Procedura a fost importata in Marea Britanie din SUA, unde a produs controverse.

Expertii de la British Geological Survey spun ca seismul de 1,5 este simlar cu cel de 2,3 grade pe scara Richter care s-a produs in aprilie in exact acelasi loc, la aceeasi adancime - 2 kilometri - si ar putea avea legatura cu procedura experimentala de extractie a gazelor de sist.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In Franta exista deja o interdictie de folosire a acestui procedeu controversat, la fel ca si in statele americane New York si Pennsylvania, unde oamenii care locuiesc aproape de exploatari s-au inregistrat dand foc la apa de robinet contaminata cu gaz metan.

Procesul presupune pomparea de milioane de litri de apa, amestecata cu substante chimice care dizolva roca, in pamant, pentru a fisura rocile si a elibera gazele prinse in ele.

Desi cutremurele produse in Marea Britanie in zona de extractie nu au facut pagube materiale, au fost simtite de locuitorii din zona, avand loc la adancime mica. Expertii spun insa ca cel mai puternic dintre cutremure - cel de 2,3 grade - a avut puterea echivalenta a exploziei unei tone de TNT si ca nu exclud ca se pot produce seisme si mai puternice.

Potrivit Wikipedia, gazul de sist reprezinta gaze prinse intre placile de sisturi ori in straturile de carbune si aflate mai la suprafata decat zacamintele de gaz conventional. Arderea acestui combustibil este mai ecologica decat a carbunelui sau petrolului, oferind si avantaje in privinta limitei de emisii de CO2.

Cu toate acestea, impactul sau asupra mediului nu este neglijabil, avand in vedere ca un singur foraj poate necesita 10 milioane de litri de apa, iar substantele chimice in procesul de fisurare a rocilor risca sa ajunga in multe cazuri chiar in panzele freatice si sa le polueze.

Exploatarea acestui tip de gaz are o larga raspandire in SUA, unde, in 2010, gazele de sist au reprezentat 50% din consumul total de gaze.

Si alte state beneficiaza de rezerve de gaze de sist. Canada a descoperit gaze neconventionale in Apalasi si in Columbia Britanica. In Polonia se afla cele mai mari zacaminte de gaze de sist din Europa, fiind estimate la 5.300 de miliarde de metri cubi. In Ucraina, rezervele de gaz de sist se ridica la cel putin 30 de trilioane de metri cubi.

Adevarul scria ca Romania are un mare potential pentru dezvoltarea de gaze neconventionale si trei companii petroliere, Chevron, Mol si Avere Energy, au obtinut deja licente pentru explorarea gazelor neconventionale in tara noastra.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3456 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce-i de facut.?

Sa folosim inteligenta pentru a face o variata optima de inlocuirea gazului cu energia electrica.

 

Energie electrică provenind din ce?

Că doar nu o culegem din aer...Platforma pentru solutionarea online a litigiilor