Ziare.com

GE va furniza turbine eoliene de 30 de milioane de euro pentru Parcul Cerna

Luni, 04 Februarie 2013, ora 13:04

   

GE va furniza turbine eoliene de 30 de milioane de euro pentru Parcul Cerna
GE a anuntat semnarea unui contract in valoare de 30 de milioane de euro pentru livrarea a sapte turbine eoliene destinate parcului Cerna, din judetul Tulcea.

Proiectul are o capacitate de 17,5 megawati si este detinut de Energia Verde Ventuno, o companie romaneasca infiintata in acest scop, se arata intr-un comunicat al GE, remis Ziare.com.

Parcul va produce suficienta energie eoliana pentru a alimenta aproximativ 7.000 de locuinte, in momentul intrarii sale in functiune, pe parcursul acestui an. Proiectul este co-finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Operational Sectorial pentru Cresterea Competitivitatii Economice.

"Romania are un potential imens de dezvoltare a energiei eoliene", a declarat Mario Costariol, directorul companiei Energia Verde Ventuno, care a dezvoltat proiectul de tip greenfield. "Sectorul energiei eoliene va putea crea locuri de munca si va contribui la stimularea economiei in special in zonele rurale mai sarace ale tarii", a adaugat el.

Pe langa furnizarea, instalarea si punerea in functiune a turbinelor eoliene pentru Bester Generation, in calitate de contractant pentru inginerie, achizitie si constructie (EPC) pentru proiect, GE a incheiat un contract de service complet pe termen de zece ani, care va asigura functionarea parcului eolian Cerna.

Echipamentele de la Cerna vor fi prevazute cu rotoare de 103 m pentru a maximiza productia anuala de energie.

In 2012, GE a anuntat ca seria de turbine eoliene de 2,x MW a depasit cifra de 2 gigawati de capacitate instalata la nivel global, adica o cantitate de energie electrica mai curata suficienta pentru a alimenta aproximativ 1,4 milioane de gospodarii europene. Astazi, aceste echipamente functioneaza in 19 tari din intreaga lume, printre care 14 tari in Europa si au atins un volum de sapte milioane de ore de functionare comerciala.

GE a livrat turbine eoliene pentru parcul eolian Fantanele/Cogealac, cu o capacitate de 600 MW, cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa, care a intrat integral in functiune si produce suficienta energie pentru a alimenta peste un milion de locuinte romanesti in fiecare an. Proiectul foloseste 240 de turbine eoliene de 2,5 MW de la GE, inclusiv turbina cu numarul 1.000 din clasa de 2,5 MW instalata de GE la nivel global. Tehnologia GE este prezenta si intr-o serie de alte parcuri eoliene din Romania, printre care Mireasa, Silistea, Galbiori, Baia, Horia si Pantelimon.

T.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2049 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toate bune si frumoase....

....cu exceptia pretului kilowatului! Toti isi vind marfa si in final plateste consumatorul. Am constatat pe ultima factura ca platim si aceste eoliene! (coregenerare!!!!!) Oare de ce? Daca energia asta vine aproape gratis de ce sa creasca pretul? Mai bine lipsa.....si dispare si coregenerarea din factura! Unii fac investitii pe banii nostri fara sa beneficiem de acest lucru....nu este in regula!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor