De ce au inceput sa-si schimbe culoarea soparlele de langa o ferma eoliana

Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 07:21
14323 citiri
De ce au inceput sa-si schimbe culoarea soparlele de langa o ferma eoliana
Foto: Wikipedia

Energia regenerabila este mai putin nociva pentru mediul inconjurator fata de combustibilii fosili, dar acest lucru nu inseamna ca nu are la randul sau efecte negative.

Astfel, o "zona fierbinte" a biodiversitatii din India are de suferit de pe urma intensificarii eforturilor autoritatilor pentru dezvoltarea surselor alternative de energie, potrivit Quartz.

In muntii Ghats de Vest, care se intind de-a lungul coastei de vest, traversand sase state indiene, numarul si activitatea de vanatoare a pasarilor de prada au cunoscut un regres din cauza fermelor eoline care functioneaza in aceasta regiune, constata cercetatorii de la Institutul Indian de Stiinta din Bengaluru intr-un studiu recent.

Iar acest mediu "lipsit de pradatori" care a rezultat afecteaza atat comportamentul, cat si aspectul vietatilor aflate la baza lantului trofic.

Fenomenul este vizibil in special in cazul unei specii de soparla din zona, Sarada Superba. Masculul are in zona gatului o aripioara care capata nuante aprinse atunci cand animalul atinge maturitatea sexuala si pe care o foloseste pentru a atrage parteneri.

Cercetarile oamenilor de stiinta s-au concentrat asupra unui platou din districtul Satara, statul Maharashtra, unde se afla unele dintre cele mai mari ferme eoliene din lume si unde soparlele sunt cea mai frecventa prada, pornind de la ipoteza ca acestea ar trebui sa fie afectate de declinul pasarilor de prada.

Ceea ce s-a dovedit a fi adevarat.

Cercetatorii au gasit cea mai mare concentratie de soparle in zonele cu turbine eoline, iar aceste soparle au fost mai putin speriate de apropierea oamenilor, ceea ce denota faptul ca au inceput sa se obisnuiasca cu un mediu lipsit de pradatori.

Intr-un astfel de mediu, specia a prosperat, iar, in consecinta, competitia pentru mancare s-a intensificat. Oamenii de stiinta au descoperit ca masculii din preajma turbinelor afisau culori mai stinse comparativ cu cei din alte regiuni, probabil ca urmare a cantitatii limitate de carabusi, una dintre mancarurile preferate ale soparlelor, bogata totodata in carotenoizi, care ajuta in procesul de pigmentare.

Aceasta schimbare a aspectului ar putea avea consecinte asupra selectiei sexuale si, chiar daca ramificatiile pe termen lung ale acestui fenomen nu sunt cunoscute inca, este posibil sa existe un efect-cascada mai jos in lantul trofic, la nivelul insectelor si al plantelor.

"In alegerea dintre turbine eoliene si combustibilii fosili castiga intotdeaua turbinele eoliene. Dar trebuie sa fim atenti unde le instalam. Sa nu le punem in zone care sunt unice, speciale sau caracterizate prin biodiversitate, pentru ca vom regreta daca acele zone se schimba", spune Maria Thaker, coautor al studiului.

C.S.

Eveniment Quarterly Report

Cum plănuiesc europenii să stocheze energia verde pentru a-și asigura independența față de China. UE și marea înarmare cu baterii litiu-ion
Cum plănuiesc europenii să stocheze energia verde pentru a-și asigura independența față de China. UE și marea înarmare cu baterii litiu-ion
Uniunea Europeană ar putea deveni, până în 2030, la fel de dependentă de China pentru bateriile litiu-ion și pile de combustibil în aceeași măsură în care era de Rusia pentru energie...
Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Economia zonei euro se va contracta probabil în trimestrul trei și nu va reveni prea curând pe creștere, apreciază managerii de achiziții chestionați în indexul PMI calculat de S&P Global....
#impact ferme eoline, #culoare soparle, #energie regenerabila , #turbine eoliene