Povestea lui Arthur, ursul de aur al Romaniei si cel mai mare din Europa, impuscat de un print austriac

Miercuri, 05 Mai 2021, ora 10:03
53672 citiri
Povestea lui Arthur, ursul de aur al Romaniei si cel mai mare din Europa, impuscat de un print austriac
Ursul Arthur era cel mai mare mascul care exista in adancul padurii FOTO Agent Green

Cel mai mare urs brun din Romania, Arthur, considerat de vanatori un trofeu de aur, a fost vanat luna trecuta in padurile din Covasna de un print din Liechtenstein care a platit 7.000 de euro pentru a-l ucide. Printul a primit derogare pentru a vana legal insa trebuia sa ucida o ursoaica problema de care localnicii se plangeau ca le face pagube in gospodarii si nicidecum frumosul exemplar care nici nu se apropia de casele oamenilor.

Organizatiile Agent Green si VGT (Austria) condamna uciderea ursului brun Arthur iar Garda de Mediu s-a sesizat si a inceput verificarile.

"Printul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident in Riegersburg, localitate situata in regiunea austriaca Stiria, si-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferita de ministerul mediului din Romania acordata pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judetul Covasna. Dar in realitate, Printul nu a omorat ursul problema, ci un mascul care traia in adancul padurii si care nu venise niciodata in apropierea localitatilor. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai multi ani de rangerul Agent Green din zona respectiva si era recunoscut ca fiind un exemplar salbatic si neobisnuit cu prezenta omului si sursele de hrana oferite de acesta", scriu cei de la Agent Green.

"Arthur avea varsta de 17 ani si a fost cel mai mare urs observat in Romania si probabil cel mai mare care traia in Uniunea Europeana. Masuratorile cadavrului indica ca Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezinta maximum posibil in industria vanatorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record pana acum. Ma intreb cum a putut printul sa confunde o femela cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista in adancul padurii. Este clar ca printul nu a venit sa rezolve problema localnicilor ci sa omoare ursul si sa isi duca acasa cel mai mare trofeu pentru a-l agata pe perete. Avem de a face cu o partida de braconaj, de vreme ce au impuscat ursul gresit", a spus Gabriel Paun, presedintele Agent Green.

Ursul brun este o specie strict protejata de legislatia UE si de Conventia de la Berna. Derogarile sunt exceptii care se dau in cazuri extreme de la caz la caz, dupa o evaluare amanuntita a situatiei, iar metoda letala este ultima solutie atunci cand alternativele (inclusiv relocarea) au esuat, iar ursul problema pune in pericol vieti omenesti si gospodarii. Comisia Euopeana a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat si just orice fermier care sufera pagube pe propriul teren sau in zone unde au contract pentru a practica agricultura.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#urs, #vanatoare, #Covasna, #print, #ancheta, #Garda de Mediu , #vanatoare