Ziare.com

Combustibil din coji de portocale

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 23:44

   

Combustibil din coji de portocale
Un om de stiinta de la Universitatea York, din Marea Britanie a reusit sa construiasca un cuptor cu microunde industrial, unde, prin procesarea cojilor de portocala, a obtinut in final biocombustibili sau produse chimice.

Cercetatorul britanic a descoperit ca introducand cojile de portocale intr-un cuptor cu microunde special construit, moleculele din aceste coji se pot descompune si pot elibera un gaz, care poate fi stocat si apoi distilat, rezultand un produs lichid, informeaza The Times of India.

James Clark de la Universitatea din York, Marea Britanie a construit un cuptor cu microunde, cu ajutorul caruia a transformat coaja de portocala in ulei.

Gazele stocate in urma procesului pot fi utilizate pentru producerea de ulei, material plastic, produse chimice si combustibili.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Potrivit lui James Clark metoda ar putea fi utilizata folosind o varietate de deseuri pentru a produce combustibil sau alte produse. Acestea includ paiele, cojile de nuca, de mere, boabele de cafea sau orezul.

"Cojile de portocale reprezinta un exemplu elocvent de resurse irosite. In Brazilia, cel mai mare producator mondial de suc de portocale, jumatate din portocala este aruncata, dupa ce s-a extras sucul. Aceste resturi ajung la opt milioane de tone pe an de coji de portocale, care pot fi utilizate pentru a produce produse chimice, materiale si combustibili", a spus Clark.

El a construit un cuptor cu microunde la laboratorul sau din Green Chemistry Centre de la Univeristatea York. Acesta poate procesa doar cantitati mici, dar in curand va pune in functiune unul mai mare, care va transforma 30 de kilograme de resturi pe ora.

Clark considera ca astfel de cuptoare ar putea deveni familiare la centrele de reciclare din Marea Britanie.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3062 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor