Poti sa-ti faci locuinta eco pe banii statului - Riscurile programului "Casa Verde"

Vineri, 29 Iulie 2016, ora 07:44
45771 citiri
Poti sa-ti faci locuinta eco pe banii statului - Riscurile programului "Casa Verde"
Foto: Casa Solaris

Romanii care vor sa-si instaleze panouri solare sau sa-si izoleze locuintele cu materiale ecologice pot primi bani de la stat. Insa cat de viabil este programul propus de Guvern?

Ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, a explicat ca prin programul "Casa Verde", revitalizat dupa 5 ani, o persoana fizica poate obtine o finantare de 6.000 de lei pentru achizitia unor panouri solare care sa asigure apa calda menajera, ceea ce acopera 100% din costuri.

Insa in cazul achizitiei unei pompe de caldura, finantarea ajunge la 8.000 de lei, adica 70-80% din cat trebuie sa scoti din buzunar pentru asa ceva.

Mai mult, poti primi maximum 40.000 de lei de la stat pentru izolarea cu materiale ecologice a casei tale, prin programul "Casa Verde Plus".

"Ideea este foarte buna si sunt tari in UE in care astfel de programe se implementeaza de ani de zile, conducand la reduceri de emisii de gaze cu efect de sera, dar si la imbunatatirea confortului termic (...) Sumele alocate pe proiect pentru persoane fizice sunt relativ generoase", arata Lavinia Andrei, presedintele fundatiei TERRA Mileniul III, pentru Ziare.com.

Ea considera ca programele ar putea aduce si beneficii economice, avand in vedere ca cele mai multe materialele necesare reabilitarii termice se gasesc in Romania, iar mana de lucru este suficienta. Deci ai putea faci reparatii si sa-ti izolezi locuinta cu bani putini.

Care sunt riscurile

Dar Lavinia Andrei a atras atentia ca drumul de la un proiect promitator pana la rezultatul final e lung, mai ales ca sunt o multime de exemple anterioare care arata ca o idee buna poate fi implementata prost.

Mai mult, cel care se inscrie intr-un astfel de program trebuie sa fie constient ca-si asuma niste riscuri: pana la urma, isi reabiliteaza casa pe banii proprii si ramane de vazut dupa cat timp statul va deconta platile.

"Genul acesta de program se adreseaza in general unei clase de mijloc (o clasa cam pe cale de disparitie in Romania), ce isi poate permite sa isi asume riscul de a reabilita casa pe banii proprii si sa astepte decontarea la sfarsitul proiectului - in cazul cel mai bun - sau cine stie peste cat timp.

Asta daca ne uitam la ceea ce s-a intamplat in trecut pe programul 'Casa Verde', unde sunt persoane care au realizat investitia in 2011 si nici pana acum nu au primit rambursarea", a mentionat Lavinia Andrei.

Si institutiile publice pot apela la program

Cele doua programe se adreseaza si institutiilor publice. La "Casa Verde" pentru cladirile publice se pot obtine finantari de pana la 90% din proiect, dar nu mai mult de 500.000 de lei pentru unitatile de cult si doua milioane de lei pentru institutiile publice.

Pentru primarii, subventia este de maximum patru milioane de lei pentru orasele cu peste 100.000 de locuitori si scade gradual pana la 500.000 de lei pentru localitatile cu mai putin de 3.000 de locuitori.

In cazul "Casa Verde Plus", pentru cladirile de interes public se pot aloca pana la 500.000 de lei.

Dar Lavinia Andrei atrage atentia asupra unui aspect: in loc sa ia banii de la buget, nu mai bine obtin fonduri europene in aceste scopuri? Caci cele doua programe se suprapun cu Programului Operational Regional (POR).

"Personal, consider ca un astfel de program pentru institutii publice ar trebui sa fie dedicat numai acelor institutii care nu sunt eligibile in cadrul POR", a sustinut Lavinia Andrei.

E timp suficient?

Cel care obtine contractul are timp 10 luni sa implementeze proiectul si alte doua luni pentru clarificari privind decontarea platilor.

"Din punctul meu de vedere si avand experienta proprie, ca persoana fizica este suficient. Nu stiu ce se intampla de exemplu la un mega-spital si cat ar dura", arata Lavinia Andrei.

Cat de stufoasa e documentatia

Si ca pentru orice program derulat de stat, documentatia pentru "Casa Verde" si "Casa Verde Plus" este destul de stufoasa.

Iata ce documente trebuie sa ai la dosar daca vrei sa aplici:

  1. - Cerere de finantare;
  2. - Declaratie pe propria raspundere a solicitantului;
  3. - Copie dupa buletin;
  4. - Extras de carte funciara;
  5. - Copia cartii funciare si extras de carte funciara individuala, pentru proprietati comune;
  6. - Declaratie notariala semnata de toti coproprietarii, din care sa reiasa ca pentru imobilul respectiv se va depune o singura cerere de finanntare precum si persoana solicitanta, pentru imobilele aflate in coproprietate;
  7. - Documentul eliberat de autoritatea publica locala care atesta adresa imobilului, in situatia in care adresa de implementare din cererea de finantare difera de cea din extrasul de carte funciara;
  8. - Certificat de atestare fiscala privind plata obligatiilor la bugetul local, in original, valabil la data depunerii dosarului de finantare;
  9. - Pentru cazurile in care domiciliul solicitantului este diferit de cel al implementarii proiectului e nevoie si de certificatul de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale si alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului, de catre autoritatea publica locala;
  10. - Certificat de atestare fiscala privind obligatiile de plata catre bugetul de stat, emis pe numele solicitantului, de catre organul teritorial de specialitate al Ministerului Finantelor Publice;
  11. - Un extras de cont de la banca;
  12. - Certificat de cazier judiciar emis pe numele solicitantului.

Lavinia Andrei arata insa ca partea mai interesanta nu este la depunerea dosarului, unde trebuie sa duci copii dupa actele de proprietate si dovezi ale platilor catre stat, ci la partea de rambursare, cand trebuie sa faci dovada cheltuiri eficiente a fondurilor, respectarea proiectului tehnic etc.

"La partea aceasta nu sunt sigura ca multe persoane fizice vor face fata cerintelor", a opinat aceasta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#masuri Casa Verde, #programul Casa Verde, #riscuri Casa Verde, #Casa Verde, #bani Casa Verde , #verde