Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum alegem electrocasnicele si autoturismele cele mai prietenoase cu mediul?

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 20:51
1636 citiri
Cum alegem electrocasnicele si autoturismele cele mai prietenoase cu mediul?

Sunteti in cautarea unui televizor nou? Nu plecati la cumparaturi fara sa retineti ca un televizor cu LCD cu lumina de fundal cu LED-uri este cel mai eficient energetic de pe piata. Acestea consuma cu 25% mai putina energie electrica decat ecranele LCD conventionale cu lumina de fundal CCFl (lampi fluorescente cu catod rece) si cu 40% mai putin decat televizorele cu plasma.

Daca vi se pare ca Skoda Octavia emite o cantitate prea mare de dioxid de carbon, 126 g/km, puteti sa alegeti un Volvo, care emite 105 g/km, iar daca va permiteti sa dati peste 1 milion de lei pe un Toyota Prius, reduceti emisiile de CO2 la 89 g/km. La alegerea masinii, trebuie sa stiti ca autovehiculele 4X4 consuma cu 30-40% mai mult carburant, motoarele pe benzina sunt mai putin poluante si mai ieftine, dar consuma mai mult sau cutia automata de viteza conduce la consum suplimentar de combustibil de circa 15%.

Chiar daca nu aveti in plan sa va cumparati un frigider nou sau o noua masina de spalat, ar trebui sa stiti ca daca electrocasnicele actuale au depasit o vechime de zece ani ar trebui sa faceti o noua investitie.

Alegerea unei masini de spalat trebuie sa tina cont de cei trei indicatori stabiliti pentru ciclul standard pentru bumbac la temperatura de 60 grade Celsius: consumul de energie, eficienta spalarii si eficienta centrifugarii. Consumul de apa pe ciclu trebuie sa fie, conform recomandarilor topten.info.ro, de maximum 50 de litri.

Este indicat sa tineti cont la capitolul costuri nu numai de pretul de achizitie al masinii de spalat rufe, ci sa luati in considerare si cheltuielile de functionare pe durata de viata, de 15 ani. Acestea au o pondere mult mai mare decat investitia initiala si sunt:

- Cheltuielile cu energia pe durata de viata

- Cheltuielile cu apa pe durata de viata

- Cheltuielile cu detergentii

- Cheltuieli datorate calitatii (fiabilitatii) componentelor aparatului si facilitatilor oferite (functiilor suplimentare)

Printre criteriile pe care trebuie sa le aveti in vedere la cumpararea unei imprimante se numara: sa fie etichetate Energy Star, sa poata imprima pe hartie reciclabila, sa aibe un consum maxim de electricitate de 2 W in modul Sleep si un consum maxim de electricitate in modul Off.

Trebuie sa aveti in vedere si utlizarea acestuia fara a emite in exces substante poluante. Astfel, e recomandabil sa nu tineti produsele in priza mai mult decat e necesar si sa va amintiti sa le deconectati cand nu le folositi. In ciuda implementarii politicilor energetice, Agentia Internationala pentru Energie (IEA) a estimat ca, in conditiile continuarii aplicarii tuturor masurilor de eficienta energetica privind aparatura electronica si electrocasnica din cladiri, consumul de electricitate va creste cu circa 25% pana in 2020 fata de anul 2000.

La sfarsitul ciclului de viata, aparatele electrocasnice nu trebuie depozitate cu deseurile urbane. Exista mai multe campanii demarate de autoritati, precumMarea debarasare, prin care se pot recupera si elimina deseurile provenite din aparatura electrica si electronica. De asemenea, va puteti adresa magazinului de unde ati cumparat produsul pentru a va interesa cu privire la optiunile debuy-back.Cat priveste autoturismele, acestea pot fi incluse in programe guvernamentale de innoire a parcului auto, precum programulRabla.

Citeste mai mult despre Cum alegem electrocasnicele si autoturismele cele mai prietenoase cu mediul? pe Think Outside The Box.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#electrocasnice verzi, #mediu electrocasnice , #verde