Efectul nefast al cresterii pretului aurului - Ce se intampla cu "plamanul verde" al Pamantului

Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 08:45
5024 citiri
Efectul nefast al cresterii pretului aurului - Ce se intampla cu "plamanul verde" al Pamantului

Cresterea pretului aurului a condus la defrisarea accelerata a unor zone importante din Amazon, "plamanul verde" al lumii, si din alte paduri sud-americane, se arata intr-un studiu nou referitor la impactul industriei miniere.

In conditiile in care castigurile sunt mai mari decat riscurile, mineritul la scara mica a luat amploare, ajungand si in zonele protejate, arata The Guardian.

Pana de curand, metalul pretios aflat in pamantul din padurile tropicale nu era atat de "vanat", deoarece cantitatile sunt destul de reduse, asa ca exploatarile nu erau rentabile.

Analizand datele obtinute prin satelit, cercetatorii de la Universitatea din Puerto Rico au aratat ca o zona de 1.680 de km patrati a fost defrisata intre 2001 si 2013, perioada in care pretul aurului a crescut de cinci ori, potrivit studiului publicat in jurnalul stiintific Environmental Research Letters.

Rata cu care s-au doborat copacii din padurile tropicale s-a dublat in a doua jumatate a perioadei, in concordanta cu scumpirea metalului pretios, provocata de instabilitatea financiara la nivel global, care determina investitorii sa cumpere mai mult aur, pentru ca este considerat un activ sigur.

Mineritul este mai periculos ca agricultura, deoarece sunt folosite substante daunatoare precum cianuri, mercur si arsenic, care ar putea contamina apele subterane la care ajung radacinele plantelor.

Cercetatorii au aratat ca 90% din defrisari s-au concentrat in patru locuri: zona de sud-vest a padurii amazoniene din Peru, Tapajos-Xingu din Brazilia, ecoregiunea ce cuprinde padurea guiana si regiunea Magdalena Valley-Uraba region.

De asemenea, avand in vedere ca pretul aurului este in continuare unul ridicat, atunci mineritul la scara mica va continua, avertizeaza oamenii de stiinta.

Citeste si:
De ce ne conduc proștii?
De ce ne conduc proștii?
Pentru că mediocritatea a devenit... sub-mediocritate, urmare a scăderii vertiginoase a nivelului educației reale.Grav și deranjant în societate este când pe curba distribuției gausiene a...
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea susţine că nu există probe care să îl incrimineze în alte dosare penale. Dragnea neagă că ar fi mers în vacanţe exotice pe bani publici ori pe fonduri...
Sursa: Ziare.com