Ziare.com

Pericole toxice nebanuite, ascunse de becurile economice

Sambata, 12 Mai 2012, ora 10:41

   

Pericole toxice nebanuite, ascunse de becurile economice
Atunci cand UE a impus introducerea becurilor economice in fiecare casa a cetatenilor europeni, toti am crezut ca este o miscare buna pentru mediul inconjurator si, mai ales, pentru buzunarele noastre. Nu cumva am invitat in casele noastre un "musafir" periculos si otravitor?

In Germania, ca in mai toata Europa, fiecare gospodarie are in dotare becuri economice. Specialistii atrag atentia ca, in momentul in care se sparg, becurile economice elibereaza mercur in atmosfera, putand intoxica o casa pentru foarte multi ani. Un documentar recent difuzat, al televiziunii germane ARD, arata partile negative si efectele necunoscute si nespuse ale becurilor economice asupra sanatatii umane, noteaza Deutsche Welle.

"Vaporii de mercur sunt foarte periculosi", atrage atentia expertul in medicina mediului, Joachim Mutter. Printre alte efecte nocive pe care le are asupra organismului uman, inhalarea vaporilor de mercur cauzeaza caderea masiva a parului precum si efecte adverse agresive asupra sistemului nervos central. Totodata este recunoscut faptul ca mercurul ataca si distruge celulele sanatoase ale corpului.

Pericolul, ascuns de utilizatori

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Documentarul difuzat de ARD urmareste soarta angajatilor dintr-o fosta fabrica de reciclare a becurilor economice. Toti lucratorii de aici prezinta simptomele otravirii cu mercur, arata filmul. "Tot mai des, am pierderi de memorie. Nu pot sa-mi aduc aminte multe lucruri", spune, in fata camerelor, unul dintre fostii angajati, care a lucrat in fabrica ca stagiar. Intre timp, fabrica s-a inchis, insa nu se prea cunosc adevaratele motive ale acestei masuri.

Filmul critica si un studiu efectuat in UE cu privire la impactul mercurului asupra oraganismului uman. Pentru studiul respectiv a fost realizata o singura demonstratie, cu 5 becuri economice si de-abia dupa ce mercurul s-a evaporat, spun realizatorii documentarului. "Acest test contrazice toate abordarile stiintifice", se arata iritat un renumit fizician vienez. In ciuda lipsei studiilor de impact, UE a decis incocuirea totala a becurilor incandescente cu cele economice.

Interese financiare suspecte?

Sa intelegem ca introducerea obligatorie a becurilor economice a fost dictata de anumite interese financiare ale grupuriloe economico-politice? Nu se stie, dar este cert ca, dupa ce un om vede filmul difuzat de ARD, acesta simte nevoia de a arunca toate becurile economice din casa. De fapt, tema nu este noua. Inca din 2010, Oficiul German pentru Protectia Mediului a avertizat cu privire la pericolele care decurg din utilizarea pe scara larga a becurilor economice.

Organizatiile pentru apararea drepturilor consumatorilor au cerut, inca de pe atunci, suspendarea directivei europene care viza inlocuirea becurilor incandescente cu cele economice. "Nu se poate ca un produs sigur sa fie inlocuit cu unul care s-a dovedit a fi periculos", spune si presedintele Asociatiei Germane pentru Protectia Consumatorilor. Mercurul reprezinta "calcaiul lui Ahile" in becurile economice, este parerea unanima.

Mercurul este peste normele admise

Cantitatea admisa de mercur in becurile economice este de 5 miligrame, insa majoritatea dintre ele contin trei grame. Acest lucru are si o explicatie: dozarea cantitatii de mercur din becuri este o treaba extrem de delicata. Daca cantitatea necesara este mai mica, atunci becul nu se aprinde.

De aceea, in China, unde se produc in masa astfel de produse, tendinta este de a pune mai mult mercur in becuri pentru a garanta functionarea produsului. Serviciul Federal German pentru Protectia Mediului ii sfatuieste pe parinti sa puna, macar in camerele copiilor, becuri economice acoperite de materiale plastifiate. Acestea nu se pot sparge atat de usor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 18461 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Fara semnul intrebarii.

DA!semnul exclamarii.Sunt interese financiare foarte mari.De aceia si obligativitatea inlaturarii becurilor normale,incandescente.

 

NU ZAU, CHIAR ASA?!?...

Eu stiam ca "interese financiare" exista in ABSOLUT ORICE presupune actul de vinzare-cumparare!
Si, mai ales, cam orice activitate umana...

Germanii observ ca nu spun nici un cuvintzel despre ... tuburile fluorescente folosite in special in institutzii, fabrici, magazine si - Ooops! - shcoli. De zeci de ani.
Si chiar la dumnealor acasa!...

In copilarie, cind faceai tzandari "neoanele", cum le spuneam noi, cam ce efect crezi ca aveau vaporii aia? Atunci nu tzi-a spus nimeni, nu-i asa?
Acum sint ... "interese financiare"!
Sau, ia aminteshtetzi ce faceai cu filamentul de wolfram dupa ce se spargea un bec?
Sau cum folosesc, chiar si astazi, pescarii soclul filetat E27 ramas de la un bec clasic?
Cu toate consecintzele toxice aferente...

planul genocid

toate "becurile" fac parte din planul masonic mondial de exterminare (pe cale "naturala") a populatiei planetei!
Genocid!

Tind sa cred

ca se poate face analogie intre acest caz si impunerea unor medicamente de catre forul acela medical international.
Poate fi inca un exemplu de impunere a vointei unor concerne industriale mari, cu influente certe in mediul politic, pentru a-si scoate cheltuielile pe niste produse, care nici pe departe nu sunt infailibile.

viitorul este LED

Dioda electroluminiscenta este viitorul. Consuma si mai putin decat otravurile din fotografie si sunt mult mai usor de reciclat.
Din pacate sunt (inca) f scumpe.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor