Ziare.com

Programele-fantoma ale Guvernului: Astazi, Casa Verde Plus

de Costel Alexe, deputat PNL
Vineri, 23 Noiembrie 2018, ora 08:35

   

Programele-fantoma ale Guvernului: Astazi, Casa Verde Plus
Costel Alexe
Ati auzit vreodata de programele-fantoma ale Guvernului? Sunt acele programe care exista pe hartie, insa nu si in realitate. Aceste programe sunt, cel putin teoretic, pline de beneficii pentru populatie, insa nu ofera nimic altceva decat un nume, niste hartii si sperante.

Citeste toate textele scrise de Costel Alexe pentru Ziare.com

Unul dintre aceste programe este Casa Verde Plus. Partea lui frumoasa e scopul: Sa ajute oamenii sa-si renoveze casele individuale (cu o componenta si pentru persoanele juridice), in conditiile in care exista programe de renovare cu ajutorul statului pentru blocuri, dar nu si pentru case.

Renovarea (termoizolarea) este, daca e facuta cum trebuie, benefica pentru oameni. Inseamna ca ti-e mai cald iarna si mai racoare vara, inseamna ca dai mai putini bani pe incalzire, respectiv racire si ca exteriorul casei arata mai bine.

Exista insa o singura problema cu programul Casa Verde Plus: Lipseste cu desavarsire! Avem ceva ce se numeste Casa Verde Plus, gestionat de Administratia Fondului pentru Mediu, in subordinea Ministerului Mediului, dar care nu are finantare alocata. Fara bani, e doar o cochilie goala.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Un program prost conceput

Ca sa fim corecti si sa nu aruncam toata vina pe guvernul PSD-ALDE, sa incepem cu inceputul.

Programul Casa Verde Plus a fost creat de guvernul tehnocrat ca un supliment la un program deja existent, care se numea doar Casa Verde si care functioneaza si ofera subventii pentru instalarea de panouri solare. O intentie laudabila, dar problema e in modul in care au fost facute ghidurile, sub bagheta mult-laudatei doamne ministru Cristiana Pasca-Palmer, o doamna care isi merita, in cel mai bun caz, doar partial aprecierea.

Astfel, se dadea finantare doar pentru cei care isi renovau cladirile individuale cu materiale "organice". Ce materiale s-ar incadra aici? Lana de oaie, canepa, bumbacul si asa mai departe.

Teoretic, suna bine. In practica, foarte putin, din urmatoarele motive:

  • Materialele termoizolante organice NU au calitatile termice, de rezistenta mecanica si durabilitate pe care le au alte materiale
  • Materialele agreate in acest moment in ghidurile pentru programul Casa Verde Plus sunt materiale neconforme din punctul de vedere al sigurantei la incendiu
  • Aceste materiale organice nu sunt produse in cantitati suficiente in Romania, iar de cele mai multe ori calitatea acestora nu este ridicata
  • Materialele organice nu inseamna si materiale prietenoase cu mediul. Unele materiale organice presupun atat un consum mare de resurse si emiterea de gaze cu efect de sera, ceea ce merge impotriva scopurilor asumate de Ministerul Mediului. De asemenea, prin faptul ca nu sunt materiale cu efect termoizolant atat de bun pe termen lung, aceste materiale economisesc mult mai putine gaze cu efect de sera pe durata folosirii lor

Banii lipsesc, deci lipseste si programul

Revenim acum la finantare si la guvernul PSD-ALDE. Aflat la putere de 2 ani, acest guvern nu a catadicsit sa faca un lucru simplu, adica sa dea bani la un program care exista. Asta desi anul acesta AFM (Ministerul Mediului) beneficiaza si de banii din vanzarea certificatelor verzi, deci finantarea ar exista.

Astfel, romanii nu beneficiaza de acest program. Este si o forma de discriminare pentru cei care au case. In timp ce locuitorii care stau la bloc isi pot vedea apartamentele renovate prin programele nationale de reabilitare, cei care stau la casa nu au acest avantaj pentru ca nu se dau bani pentru Casa Verde Plus.

Ar fi de mentionat si ca, nefolosind programul, Romania pierde un instrument in lupta pentru un mediu mai bun, un aer mai curat, consum redus de energie si respectarea tintelor din legislatia europeana.

Romania va trebui sa transpuna in scurt timp noile directive europene - variantele revizuite ale Directivei pentru Performanta Energetica a Cladirilor (844-2018), respectiv Directivei pentru Eficienta Energetica (adoptata de Parlamentul European in 13.11.2018).

Ambele prevad obligativitati pentru Romania sa aiba in vedere reducerea consumului de energie prin promovarea renovarilor, iar prima dintre ele prevede si siguranta la incendiu in programele de renovare.

Ce e de facut?

Pentru inceput, Ministerul Mediului trebuie sa aloce bani pentru programul Casa Verde Plus. Este un program de mediu cu impact pozitiv multiplu, la capitolele eficienta energetica, beneficii directe pentru populatie, reducerea gazelor cu emisii de sera si asa mai departe.

Vorbim aici si de "demnitatea statului". Nu e admisibil sa avem programe doar pe hartie, la urma urmei nu suntem o tara de mana a treia.

In al doilea rand, vor trebui modificate ghidurile pentru acest program pentru a include si alte materiale, unele care sa fie realmente sustenabile, sigure la incendiu, durabile si mai eficiente energetic.

Protectia mediului inseamna solutii pragmatice, nu idealism gol de continut, dar plin de cuvinte gen "organic" sau "natural".

Casa Verde Plus ar trebui sa fie nu doar un program functional in 2018, ci si unul cu adevarat util populatiei si mediului.

Costel Alexe este deputat PNL si presedinte PNL Iasi

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Casa Verde Plus bani Casa Verde Plus
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10357 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Programele-fantoma ale Guvernului fantoma !!

Promisiuni au fost o grămadă.....
Realizări? sunt onorate ZERO!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor