Zapada din Antarctica capata nuante verzi din cauza modificarilor climatice

Miercuri, 20 Mai 2020, ora 17:34
12480 citiri
Zapada din Antarctica capata nuante verzi din cauza modificarilor climatice
Foto: Arhiva Pixabay

In Antarctica, asociata de obicei cu imaginea unei infinite intinderi albe, mai multe regiuni au capatat recent o nuanta de verde in urma fenomenului de inflorire a algelor marine.

Temperaturile in crestere cauzate de schimbarile climatice contribuie la formarea si raspandirea asa numitei "zapezi verzi", care a devenit atat de des intalnita in anumite locuri, incat este vizibila chiar si din spatiu, potrivit unui nou studiu publicat miercuri.

In timp ce prezenta algelor in Antarctica a fost remarcata cu mult timp in urma in cadrul mai multor expeditii, precum cea organizata de exploratorul britanic Ernest Shackleton, nu se cunostea cu exactitate intreaga amploare a fenomenului.

Recent, folosind datele colectate pe o perioada de doi ani de satelitul Sentinel 2 al Agentiei Spatiale Europene (ESA), combinate cu cele obtinute in urma observatiilor la sol, cercetatorii de la Universitatea Cambridge si British Antarctic Survey au creat prima harta a infloririi algelor pe coasta Peninsulei Antarctice.

"Avem acum o referinta in ceea ce priveste locul in care se gaseste inflorirea algelor si putem vedea daca multiplicarea acestora va spori in viitor asa cum sugereaza estimarile", a declarat Matt Davey, cercetator la Facultatea de Stiinte ale Plantelor din cadrul Universitatii Cambridge, pentru Reuters.

Muschii si lichenii sunt considerati organismele fotosintetice dominante in Antarctica, dar potrivit noii cartografieri, au fost descoperite 1.679 de zone separate de inflorire care sunt o componenta cheie in ceea ce priveste abilitatea continentului de a capta dioxid de carbon din atmosfera.

"Inflorirea algelor in Antarctica este echivalentul lipsei unei cantitati de carbon corespunzatoare a 875.000 de drumuri pe distante medii in masini alimentate cu benzina in Marea Britanie", a spus Davey. "Pare o cantitate foarte mare, dar, in ceea ce priveste bugetul emisiilor de carbon la nivel mondial, este nesemnificativ".

"Absoarbe dioxid de carbon din atmosfera, dar nu va face nicio diferenta semnificativa in ceea ce priveste cantitatea de dioxid de carbon care ajunge in atmosfera in acest moment", a precizat acelasi expert.

Verdele nu este singura pata de culoare care se observa pe teritoriul Antarcticii. Cercetatorii intentioneaza desfasurarea unor studii similare pe tema algelor rosii si portocalii, desi acest lucru se dovedeste mai dificil de cartografiat din spatiu.

Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
România este un importator net de produse. Așa se traduce informația vehiculată în diferitele informări de presă ale autorităților despre balanța comercială – România importă mai...
În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios top de profil european
În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios top de profil european
Alex Gafițeanu a studiat domeniul neuroștiințelor în Marea Britanie și s-a întors acasă pentru a deschide o pizzerie micuță la parterul unui cămin studențesc din campusul Tudor...
#zapada Antarctica verde , #verde
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios top de profil european
  3. Metoda revoluționară prin care cancerul poate fi detectat din timp. Care este rolul inteligenței artificiale
  4. S-au ieftinit din nou carburanții. Prețuri mai mici atât la benzină, cât și la motorină
  5. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  6. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  7. Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
  8. Portavionul special de pe care se pot lansa drone de orice tip se construiește în România
  9. 5 mituri comune despre întreținerea mașinilor. De ce ar putea fi costisitor să le crezi
  10. Primul tren modernizat de CFR ar putea circula toamna aceasta. Sorin Grindeanu: „Se poate mai repede și în condiții decente!”