Plajele din Grecia, invadate de meduze mov: "Secretă o neurotoxină cu pH foarte scăzut". Antidotul pentru inflamația severă

Marti, 21 Iunie 2022, ora 12:52
24068 citiri
Plajele din Grecia, invadate de meduze mov: "Secretă o neurotoxină cu pH foarte scăzut". Antidotul pentru inflamația severă
Meduza mov s-a înmulțit în luna mai în zonele de coastă din Grecia din cauza temperaturilor ridicate ale apei FOTO Observatorul Elen al Biodiversităţii

Meduzele mov au inundat mările grecești, provocând îngrijorare atât în rândul autorităților elene, cât și al turiștilor.

Observatorul Elen pentru Biodiversitate atrage atenția asupra unei specii periculoase de meduză care s-a răspândit în ultimii ani în zonele de coastă ale teritoriile grecești și a ajuns la o adevărată "erupție" în vara anului 2022.

Dimitris Vafeidis, profesor de biodiversitate marină și președinte al Departamentului de agricultură, ihtiologie și mediu acvatic al Universității din Thessalia, a enumerat pentru presa din Grecia cauzele care au dus la o erupție a populației de meduză mov.

Temperaturi ridicate și pescuit excesiv

"Este un fenomen care a început în urmă cu o lună, ca urmare a creșterii brusce a temperaturii. Fenomenul a fost relativ neobișnuit în trecut, dar în ultimele decenii se înregistrează frecvent temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit în luna mai. Această situație, combinată cu pescuitul excesiv al peștilor prădători mari - ton, bonito, pește-spadă - are ca rezultat explozia populației de meduze", explică profesorul elen.

Harta curentă a prezenței meduzelor mov este publicată de Ministerul Turismului din Grecia și este actualizată o dată la patru zile

În ceea ce privește zonele care se confruntă cu cele mai mari probleme la mijlocul lunii iunie 2022, doctorul Vafeidis menționează Attica, Cicladele, Halkidiki, Corint, în timp ce există date că viețuitoarele marine se înmulțesc și în zone din Marea Ionică.

Profesorul de Biodiversitate Marină adaugă că „cel mai important factor este creșterea temperaturii mării”. Menționează chiar și faptul că unii dintre colegii săi au subliniat că la mijlocul lunii mai s-a înregistrat o temperatură a apei de suprafață în Thermaikos care a ajuns la 26 de grade. „Este ceva foarte neobișnuit pentru sezon. Această temperatură ridicată variază de la o regiune la alta, așa că există un decalaj în manifestarea fenomenului cu meduze mov în diferite locuri din Grecia”, subliniază el.

Estimări privind evoluția fenomenului

Vafeidis a făcut estimări cu privire la evoluția fenomenului, vorbind, în același timp, despre posibilitatea unui al doilea val în această vară: „Această explozie a populației este urmată de o scădere bruscă. Este sigur că în următoarele săptămâni condițiile climatice se vor schimba. Este un dat, de asemenea, că acțiunea vântului se va intensifica în anumite zone și că valurile vor ajuta la reducerea populației.

Ceea ce vedem și ceea ce percepem – ceva deranjant în turism și în toată activitatea economică de coastă – este că meduzele mov se apropie de țărmuri. În principal din cauza calmului mării, precum și a curenților care aduc meduzele la țărm. Când vremea se schimbă - adică atunci când acțiunea intensă a valurilor, care este caracteristică de la începutul lunii iulie - atunci vom vedea într-adevăr o relaxare a fenomenului. Nu înseamnă că meduzele vor dispărea imediat. Adevărul este însă că explozia demografică va fi clară. Totodată, însă, nu este exclus să existe o recidivă a fenomenului în perioada de timp pe care am văzut-o în mod tradițional în toți acești ani. Cu alte cuvinte, am văzut aceste explozii demografice în timpul temperaturilor ridicate din iulie și august, dar nu și în mai”, adaugă doctorul Vafeidis.

Profesorul de Biodiversitate Marină subliniază concluziv: „La sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie vom asista la o relaxare a fenomenului și sperăm că această invazie să nu se repete odată cu următoarea creștere a temperaturii de la jumătatea lunii iulie și august. Există totuși probabilitatea unui al doilea val”.

Mijloacele de limitare a populației de meduze sunt costisitoare și puțin eficiente: „În vestul Mediteranei au fost folosite plase de colectare în apropierea unităților turistice, dar este o investiție foarte costisitoare și cu rezultate slabe, așa că am spune cu mare certitudine că intervenție cea mai eficientă și sigură este cea a Naturii”.

Cât de periculoase sunt pentru oameni

Profesorul adaugă ferm că trebuie să evităm în orice fel contactul cu meduzele mov. „Curiozitatea este un prieten rău. Sunt animale frumoase, dar ascund toate aceste otrăvuri care ne obligă să ne protejăm”.

„Meduzele, în general, sunt "dotate" cu un grup specializat de celule de atac. De îndată ce aceste celule sunt stimulate – mecanic sau chimic – lansează sulițe minuscule. Sulițele minuscule invadează gazda – adică invadează victima – și, în funcție de toxina aflată în diverse specii, provoacă diferite efecte. Meduzele mov conțin o neurotoxină care se caracterizează printr-un pH foarte scăzut. Contactul cu această substanță este similar, într-o oarecare măsură, cu reacția pielii dacă se aruncă acid pe ea. Înțepătura este deosebit de periculoasă pentru grupurile de oameni incluse în categoria celor vulnerabile. Vorbim despre copii și vârstnici. Acestora li se adaugă toți cei care au o vulnerabilitate la șocuri alergice sau alergeni”, subliniază profesorul.

Înțepătura provoacă inflamație, o umflătură locală și o creștere locală a temperaturii. În același timp, provoacă o explozie de histamină, care poate fi atât de intensă încât ar putea provoca șoc alergic. De aceea, în umflătura locală rezultată ca urmare a exploziei de histamine se administrează antihistaminice.

„În acest caz, însă, prima mișcare pe care o putem face este să reducem inflamația, punând apă cu gheață sau un pachet de gheață. Lăsăm inflamația să scadă și apoi curățăm cât putem de ușor. Îndepărtați resturile de "sulițe" - pe care oricum nu le vedem - făcând o curățenie locală, o spălare locală și apoi punând ceva care să neutralizeze acidul - nimic altceva decât bicarbonat de sodiu. Două picături de bicarbonat de sodiu într-o lingură sunt suficiente pentru a face o pastă de consistența smântânei. Crema rezultată se întinde local. Totodată se recomandă și folosirea antihistaminicelor (ex - Fenistil, Flonidan, Dermodrin, Reactin). Dincolo de asta, dacă sunt simptome mai intense (greață, dureri de cap, vărsături etc.) ar trebui să consultăm un specialist”, subliniază profesorul grec.

Profesorul de Biodiversitate Marina are sfaturi și pentru înotătorii surprinși în larg în preajma meduzelor mov: „Primul și cel mai important lucru este că, atunci când le vedem, să le evităm. În același timp, ceea ce vedem nu este întreaga imagine. Aceste organisme se găsesc și la adâncimi mai mari cu care este posibil să nu avem contact vizual. Ne gândim că suntem într-o zonă relativ curată și ne trezim atacați sau le atingem accidental. Ceea ce necesită multă atenție – atunci când le reperăm – este faptul că ar trebui să evităm spațiul, ar trebui să evităm zona. Nu ar trebui să ne apropiem, să încercăm să le provocăm o reacție. Nu ar trebui să le scoatem din apă”.

Turiștii care merg la una dintre plajele vizate de avertizare sunt sfătuiți să aibă la ei o cremă antihistaminică sau un unguent cu cortizon, care se pot cumpăra de la orice farmacie.

În același timp, specialiștii Observatorului Elen al Biodiversităţii, le recomandă turiștilor să cerceteze în prealabil direcția vântului în zona plajelor unde-și propun să meargă.

Ideal este ca vântul să din direcția opusă plajei (de exemplu, dacă plaja are vedere spre sud, atunci pentru a reduce posibilitatea apariției meduzelor, vântul ar trebui să bată din nord, astfel încât ondulațiile pe care le creează să le alunge din zona țărmului). Un site bun pentru a cerceta direcția și viteza vântului este windy.com (există o aplicație corespunzătoare pentru telefoane mobile și tablete).

Trusa de prim-ajutor

Observatorul Elen al Biodiversităţii mai propune și o trusă de prim-ajutor pentru plajă.

Specialiștii greci spune că este bine să avem la noi următoarele obiecte pentru a îndepărta rapid efectele eventual neplăcute ale înțepăturii de meduză:

- Un card de plastic (de ex. - card de credit vechi).

- O pensetă.

- O cană, un recipient similar.

- Plic cu bicarbonat de sodiu (n.r. - se amestecă în proporție de 1:1 cu apă de mare).

- Pastile/unguente antihistaminice.

Pașii pentru îngrijirea rănii

  • Se spală rana cu grijă cu apă de mare, fără a freca zona înțepăturii;
  • Dacă este posibil, aplicați un amestec de apă de mare și bicarbonat de sodiu, timp de două minute pentru a opri orice secreție suplimentară de venin din eventualele resturi de celule tentaculare rămase pe piele;
  • Folosim un card bancar din plastic sau ceva similar (și nu mâinile) pentru a îndepărta amestecul de bicarbonat de sodiu, precum și orice reziduu de pe piele.
  • Aplicați gheață pe înțepătură timp de 5-15 minute. Gheața, sau chiar o băutură răcoritoare cu gheață, ar trebui să fie într-o pungă sau altă carcasă, cum ar fi o cârpă sau un tricou.
  • Verificați dacă durerea s-a diminuat și, dacă este necesar, aplicați din nou gheață pentru încă 5-15 minute.
  • Dacă durerea persistă, consultați un medic sau farmacist pentru a vă prescrie analgezice sau creme antiinflamatoare (cum ar fi 3-4% lidocaină și hidrocortizon).
  • NU înfășurați strâns locul înțepăturii cu bandaje, NU folosiți oțet, NU apă proaspătă, NU alcool, NU amoniac.

Problema invaziei meduzelor mov a fost abordată și de către românii membri ai comunității de Facebook Forum Grecia.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#meduza mov grecia, #meduze periculoase, #tratament muscatura meduza, #plaje periculoase grecia , #Grecia
Comentarii