Meduze mov văzute în apropierea insulelor grecești stârnesc îngrijorare: "Ne așteptăm la activitate în perioada următoare"

Vineri, 28 Aprilie 2023, ora 09:05
40850 citiri
Meduze mov văzute în apropierea insulelor grecești stârnesc îngrijorare: "Ne așteptăm la activitate în perioada următoare"
Meduză mov FOTO captură YouTube

Apariția meduzelor mov în apele din jurul insulelor grecești a stârnit îngrijorări că un număr mare de creaturi ar putea să strice experiența celor care se plimbă pe plajă sau înoată pe coasta greacă.

Meduzele mov, cunoscute științific sub numele de Pelagia noctiluca, sunt acoperite cu celule urticante. Înțepătura lor este dureroasă, iar simptomele pot continua pentru o perioadă îndelungată.

Observațiile au fost raportate în mare parte în partea de nord a Mării Ionice, care găzduiește mai multe insule grecești populare printre turiști, cum ar fi Corfu, Lefkada, Zakynthos și Kefalonia. Experții au declarat că este prea devreme pentru a determina dacă un număr mare de meduze mov se vor scălda pe malurile insulelor grecești.

Observațiile au fost notate pe iNaturalist, o aplicație dedicată naturii care permite utilizatorilor să identifice și să împărtășească animale și plante. Site-ul are o pagină dedicată observării numărului de meduze din Grecia.

Un număr mare de observații au fost înregistrate pe harta iNaturalist în apele din jurul insulelor ionice precum Corfu, Lefkada, Kefalonia și Ithaca.

În anii precedenți, s-a înregistrat o explozie în populația de meduze mov în întreaga Mediterană, cauzând probleme pentru vizitatorii insulelor grecești care doresc să experimenteze plajele pitorești și apele cristaline fără riscul de a fi înțepați.

Anul trecut, s-au făcut observații cu privire la un număr mare de meduze mov în mai multe zone din Grecia, inclusiv în centrul și nordul Mării Egee, dar și mai la sud, în special în Golful Saronic, aproape de Atena, scrie greekreporter.com.

Populații mari de meduze apar în Grecia la intervale de patru până la cinci ani, asemănătoare celor observate în alte țări mediteraneene.

În mările grecești, meduzele rămân de obicei timp de doi până la trei ani, iar perioada de ședere variază în funcție de regiune și de condițiile de mediu ale zonei marine respective.

În prezent, este prea devreme pentru a determina dacă un număr mare de meduze vor deveni o problemă pentru cei care vizitează regiunea Ionică și se plimbă pe plajă sau înoată.

"Până acum, au fost patru observații din Corfu. Pe 19 aprilie, în zona Anemomylos, au fost observate mai multe meduze mov, care, în funcție de colorația lor, par a fi tinere, și ne așteptăm la activitate în perioada următoare", a comentat Christos Taklis, manager al Observatorului de Biodiversitate din Grecia.

Ce sunt meduzele mov

Meduza mov, denumită Pelagia noctiluca în termeni științifici, este membră a familiei Pelagiidae de meduze.

După cum sugerează și numele, meduza mov are adesea o culoare mov deschis, dar poate fi de asemenea de nuanțe de roz, maro deschis sau galben.

Specia este remarcabilă datorită faptului că atât tentaculele sale, cât și clopotul sunt acoperite cu celule urticante, o trăsătură neobișnuită printre meduze.

Puncte prețioase pierdute de Răzvan Lucescu, cu un jucător în plus. Ce se întâmplă în lupta pentru titlu
Puncte prețioase pierdute de Răzvan Lucescu, cu un jucător în plus. Ce se întâmplă în lupta pentru titlu
Formaţia PAOK Salonic, antrenată de Răzvan Lucescu, a remizat, miercuri, în deplasare, scor 1-1, cu echipa Lamia, într-un meci din play-off-ul campionatului Greciei. Lamia a deschis scorul...
Vreme ciudată în Europa: Finlanda s-a „albit” și Grecia a devenit portocalie FOTO/VIDEO
Vreme ciudată în Europa: Finlanda s-a „albit” și Grecia a devenit portocalie FOTO/VIDEO
În vreme ce unele părţi ale Greciei au devenit portocalii, marţi, 23 aprilie, din cauza prafului saharian, Finlanda s-a confruntat cu o săptămână de aprilie neobişnuit de... albă....
#meduze mov, #insule, #Grecia, #ingrijorare , #Grecia