Care sunt condițiile impuse de Consiliul Concurenţei în achiziția magazinelor Profi de către Mega Image

Miercuri, 09 Octombrie 2024, ora 15:03
2385 citiri
Care sunt condițiile impuse de Consiliul Concurenţei în achiziția magazinelor Profi de către Mega Image
Magazin din rețeaua Profi FOTO profi.ro

Consiliul Concurenţei a supus dezbaterii publice două angajamente ale companiei Delhaize, care deține Mega Image, cu privire la achiziția brandului Profi, miercuri, 9 octombrie. Ambele au ca scop înlăturarea îngrijorărilor cu privire la impactul acestei operațiuni asupra pieţei locale a comerţului cu amănuntul.

Autoritatea de concurenţă precizează că au rezultat unele îngrijorări referitoare la efectele pe care această operaţiune le-ar putea avea asupra concurenţei pe piaţa locală a comerţului cu amănuntul, iar angajamentele propuse vizează implemetarea unor proceduri care să cuprindă regulile pentru listarea şi delistarea furnizorilor în cadrul reţelei Mega Image/Profi, indiferent dacă aceştia comercializează produse alimentare sau non-alimentare.

”Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice angajamente propuse de Delhaize „The Lion” Nederland BV (Mega Image) pentru a înlătura îngrijorările concurenţiale identificate pe piaţa achiziţiilor de produse de la furnizori, în contextul preluării Profi Rom Food SRL”, arată autoritatea de concurenţă.

În urma analizei efectuate de autoritatea de concurenţă, au rezultat unele îngrijorări referitoare la efectele pe care această operaţiune le-ar putea avea asupra concurenţei pe piaţa locală a comerţului cu amănuntul de produse de consum curent preponderent alimentare şi pe piaţa achiziţiilor de la furnizori, ale aceloraşi produse, la nivel naţional.

Listarea și delistarea furnizorilor

Angajamentele propuse vizează implemetarea unor proceduri care să cuprindă regulile pentru listarea şi delistarea furnizorilor în cadrul reţelei Mega Image/Profi, indiferent dacă aceştia comercializează produse alimentare sau non-alimentare.

”Este pentru prima dată când impunem condiţii referitoare la listare/delistare având în vedere amploarea tranzacţiei şi intrarea în vigoare a Directivei europene privind practicile comerciale neloiale în cadrul lanţului de aprovizionare, transpusă prin legea 81. De aceea, este foarte important ca toate companiile care furnizează produse celor două reţele de magazine să ne trimită observaţiile referitoare la angajamentele propuse de Mega Image. Vom analiza cu atenţie toate observaţiile primite şi vom evalua angajamentele propuse în scopul asigurării unui mediu concurenţial echitabil pentru toate părţile implicate” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Astfel, Mega Image se angajează să aplice tututor furnizorilor Mega Image şi/sau Profi o procedură prin care se stabilesc condiţiile de acces în magazinele celor două reţele, dar şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a nu fi delistaţi. Totodată, vor fi prevăute termene clare de delistare şi obligaţia notificării furnizorilor.

În acelaşi timp, Mega Image va implementa o procedură specială pentru furnizorii relevanţi, respectiv acei furnizori care livrează produse în proporţie de peste 20% din cifra lor de afaceri către cele două reţele implicate. Astfel, se angajează să nu delisteze/să nu elimine din reţea produsele acestora, decât în anumite condiţii clar stabilite, care includ prevederi legale, sau situaţia în care produsele devin nerelevante pe piaţă, cererea pentru acestea scăzând substanţial.

Procedura aferentă tuturor furnizorilor se va aplica pe termen nelimitat, iar cea aferentă furnizorilor relevanţi se va aplica pe o perioadă de 2 ani de la finalizarea tranzacţiei şi se actualizează după primul an.

Consiliul Concurenţei invită persoanele fizice sau juridice interesate să trimită observaţii cu privire la angajamentele propuse de Mega Image până la data de 4 noiembrie 2024, la adresa Consiliului Concurenţei.

TikTok își închide birourile din Canada. Ce înseamnă dizolvarea companiei pentru utilizatori
TikTok își închide birourile din Canada. Ce înseamnă dizolvarea companiei pentru utilizatori
François-Philippe Champagne, ministrul Industriei, a explicat că măsura a fost luată pentru a aborda potențialele riscuri de securitate națională. Deși accesul la aplicație nu va fi...
Record de produse contrafăcute, în țările UE. Peste jumătate provin din China
Record de produse contrafăcute, în țările UE. Peste jumătate provin din China
Oficialii vamali au confiscat în 2023 un număr record de produse contrafăcute pe piaţa UE, conform unui raport publicat miercuri, 13 noiembrie, de Comisia Europeană, transmite DPA. "Cu...
#mega image, #profit, #delhaize, #Consiliul Concurentei , #achizitii
  1. TikTok își închide birourile din Canada. Ce înseamnă dizolvarea companiei pentru utilizatori
  2. Record de produse contrafăcute, în țările UE. Peste jumătate provin din China
  3. Autostrada de centură, A0, va avea o conexiune cu Aeroportul Otopeni
  4. Microsoft provoacă controverse cu noua funcție Edge. Cum încearcă să-i convingă pe utilizatori să renunțe la Google Chrome
  5. Cât a plătit Mugur Isărescu pentru primul hamburger, în SUA: ”Intram cu un dolar la McDonald’s și plecam cu rest”
  6. Apple are planuri mari pentru viitor. Ce dispozitive inteligente vrea să lanseze pentru casă și sănătate
  7. România, codașă în Europa la reciclarea materialelor
  8. Proprietarii de locuințe închiriate la negru turiștilor, luați la puricat de ANAF. Câți au fost controlați până acum
  9. Iohannis a promulgat legea privind salariul minim european. Ce impact va avea în România
  10. YouTube testează o schimbare majoră. Cum ar putea afecta asta experiența utilizatorilor