Când a fost ultima dată când te-ai trezit plin de energie, bine odihnit și pregătit să începi ziua? Dacă ești ca majoritatea oamenilor, probabil că acest lucru nu s-a întâmplat recent. Un studiu publicat în revista Frontiers in Sleep raportează că doar 28% dintre adulți au parte de somn de calitate și în cantitate suficientă pentru a fi considerat odihnitor.
Există multe medicamente fără prescripție și medicamente prescrise la care apelează cei care suferă de lipsa somnului în încercarea de a se odihni mai ușor. În ultimele două decenii, din ce în ce mai mulți oameni au apelat la o altă alternativă - melatonina - ca opțiune mai naturală.
"Melatonina este un hormon eliberat în mod natural de corp. Nu este tehnic un hormon al somnului, dar este un hormon care semnalează corpului că este noapte și că toate organele ar trebui să treacă în modul de noapte. Din acest motiv, este adesea numită 'hormonul întunericului'," spune Roy Raymann, expert în somn din Vista, California.
În condiții normale, melatonina este eliberată de glanda pineală din creier la scurt timp după apusul soarelui și continuă să fie eliberată pe toată durata nopții. Ea leagă ceasul biologic și programul de somn al corpului de ciclul natural al zilei. Totuși, când ești expus la o lumină diurnă insuficientă, la prea multă lumină albastră de la telefoane sau alte ecrane noaptea, când călătorești sau lucrezi în ture, producția naturală de melatonină poate fi perturbată. Pentru a contracara acest lucru, companiile producătoare de suplimente au creat forme de melatonină sub formă de pastile și lichide pentru a ajuta pe cei care se luptă să adoarmă mai ușor.
Melatonina suplimentară este adesea destul de eficientă în a te ajuta să adormi și, pentru că pare mai naturală decât medicamentele prescrise sau cele din farmacie, poate fi tentant să o iei în fiecare noapte. Totuși, există unele efecte asupra sănătății pe care ar trebui să le ai în vedere. Dr. Roy Raymann și Carleara Weiss, specialist în știința somnului, din New York, sunt de acord cu aceste aspecte.
Iată în ce moduri poate afecta melatonina zilnică corpul, creierul și rutina de somn.
Înainte de toate, este important de menționat că rezultatele pot varia. Răspunsul la melatonină diferă în funcție de vârstă, sex și ora administrării.
"La adulți, efectele asupra sănătății fizice și mentale pot fi observate de la șapte zile până la câteva luni, în funcție de doză. Femeile pot avea un răspuns diferit la melatonină în funcție de faza menstruală," spune Dr. Weiss. "Persoanele cu tulburări de somn, precum insomnia și apneea obstructivă, pot observa alte efecte ale melatoninei sau pot experimenta efecte secundare, cum ar fi somnolența diurnă și amețelile, în funcție de doză."
În general, durează între una și șapte zile pentru ca melatonina să influențeze calitatea și cantitatea somnului, explică Dr. Weiss.
Atunci când este luată în doza corectă (pentru adulți, de obicei între 1 și 5 miligrame), la momentul potrivit, ar trebui să observi o reducere a timpului necesar pentru a adormi. Totuși, doza corectă de supliment de melatonină depinde de vârstă, sex și starea de sănătate.
În funcție de tipul de pastilă de melatonină pe care o iei, aceasta va acționa mai rapid sau va funcționa treptat pe parcursul nopții, adaugă Dr. Raymann. Pastilele cu eliberare imediată produc un vârf de melatonină în decurs de o oră, în timp ce capsulele cu eliberare prelungită vor elibera treptat melatonina.
"Este important să reținem că melatonina nu ne adoarme, ci crește semnalizarea către creier pentru a crea oportunități de somn. Astfel, prin administrarea melatoninei, creierul nostru intră în 'modul de somn'," explică Dr. Weiss.
Punând organele în "mod de noapte" și schimbând fluxul sanguin pentru a susține o scădere a temperaturii corpului, care apare în mod normal pe timpul nopții ca parte a ritmului nostru circadian, melatonina poate facilita și susține procesele corporale necesare pentru a adormi și a rămâne adormit.
"Însă melatonina nu acționează ca un hipnotic sau ca o pastilă tradițională de somn care te adoarme direct, ci mai degrabă te pregătește pentru somn," adaugă Dr. Raymann.
Dat fiind acest lucru, schimbările stilului de viață, cum ar fi reducerea expunerii la lumina puternică, o baie sau un duș cald și o rutină de relaxare înainte de culcare sunt de asemenea elemente importante pentru un somn bun.
Producția de melatonină derivă din serotonină, un neurotransmițător și hormon care, printre altele, promovează o dispoziție pozitivă și sentimente de fericire, explică Dr. Weiss. Melatonina influențează, de asemenea, producția de dopamină în creier.
"Dopamina este un neurotransmițător și hormon implicat în senzația de plăcere și motivație. Astfel, melatonina poate reduce sentimentele de anxietate și depresie," spune Dr. Weiss.
Deși melatonina este un hormon, nu un supliment obișnuit, aceasta poate avea efecte secundare și poate interacționa cu anumite medicamente, explică Dr. Weiss.
"De exemplu, unii oameni ar putea experimenta efecte secundare după administrarea melatoninei, inclusiv somnolență, dureri de stomac sau amețeli," spune Dr. Weiss.
Deoarece melatonina suplimentară este relativ nouă în raport cu evoluția umană, efectele pe termen lung rămân încă necunoscute. Un organism sănătos produce melatonina natural, iar echilibrele hormonale sunt foarte delicate în corpul uman.
"Prin adăugarea de melatonină suplimentară în fiecare noapte, pe termen lung, este posibil să afectezi acest echilibru delicat, iar atunci când vei înceta să o mai folosești, corpul ar putea avea nevoie de timp pentru a-și restabili echilibrul, ceea ce ar putea genera efecte secundare," spune Dr. Raymann.
În plus, anumite precauții suplimentare sunt necesare pentru persoanele care:
- Sunt însărcinate sau alăptează
- Utilizează pilule contraceptive
- Iau anticoagulante
- Iau tratamente pentru tensiune arterială
- Iau tratamente pentru diabet
- Fac dializă
- Au o afecțiune autoimună
- Au funcționarea ficatului afectată
Aceste persoane ar trebui să evite melatonina fără a consulta un medic. În plus, melatonina nu ar trebui privită ca o soluție magică.
"Din punct de vedere clinic, melatonina este indicată pentru tratarea tulburărilor de somn și a problemelor de ritm circadian, cum ar fi decalajul orar și munca în ture. Melatonina nu este prima opțiune pentru a trata insomnia. Oricine se confruntă cu probleme de somn ar trebui să ceară ajutor de la un specialist în somn," subliniază Dr. Weiss.
Deși melatonina nu este considerată adictivă din punct de vedere psihologic sau fiziologic, poate crea sentimentul că ai nevoie de ea în fiecare noapte pentru un somn odihnitor.
Dacă începi să te îngrijorezi de efectele asupra somnului în cazul în care omiți doza zilnică, este un semn bun că ar putea fi înțelept să reduci melatonina treptat sau să discuți din nou cu medicul.
Evidențele științifice privind utilizarea pe termen lung a melatoninei sunt limitate, spune Dr. Weiss. Consensul clinic actual este că utilizarea zilnică a melatoninei este considerată sigură. Totuși, este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina doza corectă și momentul administrării, precum și pentru a înțelege potențialele efecte pe termen lung.
Ca prim pas, dacă întâmpini dificultăți de somn, încearcă să-ți ajustezi mediul de dormit: folosește uleiuri esențiale relaxante și adaugă în dietă alimente care ajută somnul. Evită cafeina, alcoolul și ecranele luminoase seara, expune-te la aer curat și soare dimineața și încearcă să menții un program regulat de somn și trezire, recomandă Dr. Raymann.
Dacă dificultățile de somn persistă, discută cu medicul despre un supliment ca melatonina sau alte opțiuni de tratament posibile, scrie eatingwell.com.