De ce a pierdut Romania investitia Mercedes?

Sambata, 21 Iunie 2008, ora 23:58
5246 citiri
De ce a pierdut Romania investitia Mercedes?

Saptamana acesta, Romania a pierdut una dintre cele mai mari investitii de care ar fi putut beneficia - o fabrica Mercedes. Nemtii de la Daimler au ales Ungaria, dupa o analiza care a vizat mai multe tari din regiune, in defavoarea Romaniei sau a Poloniei.

Investitia anuntata de producatorul german este in valoare de 800 milioane euro, pentru dezvoltarea productiei de masini de capacitate mica si urmeaza sa creeze peste 2.500 de locuri de munca. In Romania, reprezentantii Daimler au vizat mai multe posibile locatii, fiind vehiculate numele oraselor Cluj, Cugir, Campulung, Timisoara. N-am reusit insa sa-i convingem.

Pe buna dreptate, am putea sa spunem ca nu poti sa ai intotdeauna castig de cauza si ca avem Renault si Ford in tara noastra, ar trebui sa fim multumiti. O analiza a cauzelor care au dus la aceasta decizie ar trebui insa sa ne puna pe ganduri.

S-a spus ca principalul motiv al excluderii Romaniei din cursa a fost infrastructura precara. Este stiut ca, atunci cand vine vorba de conditiile de business din Romania, majoritatea investitorilor straini prezenti se plang de drumurile proaste sau de lipsa acestora.

Numai ca, pentru toti acestia, la momentul luarii deciziei de a veni in Romania, a existat un avantaj care a cantarit mai mult decat impactul negativ al infrastructurii precare. Si anume forta de munca ieftina.

Se pare insa ca aceasta motivatie - pe care au mizat, de fapt, si guvernantii cand si-au facut planurile de atragere a investitiilor straine - devine pe zi ce trece tot mai "subtire".

Lipsa de forta de munca (determinata atat de migrarea muncitorilor romani in strainatate, cat si de dezvoltarea economica autohtona) se simte din ce in ce mai mult si isi spune cuvantul asupra cresterilor de salarii.

Chiar daca mai avem mult pana la salariile din Vest, diferenta devine pe zi ce trece mai mica. Si daca, in cazul romanilor, cresterea salariilor poate parea mult prea lenta, perceptia unui investitor strain este alta, avand in vedere ca el calculeaza rentabilitatea unei investitii pe termen lung.

Piedici pentru afaceri

Asadar, mirajul fortei de munca ieftine fiind pe cale sa dispara, este evident ca investitorii germani s-au uitat mult mai atent la alte aspecte. Cum ar fi, de exemplu, infrastructura, birocratia, facilitatile locale, mediul de afaceri si stabilitatea politica.

Iar aici, lipsa de interes a guvernelor ce s-au perindat pe la Palatul Victoria, coruptia mare si mica din Romania, dar si lipsa unei strategii de atragere a investitorilor straini s-au razbunat.

Ca investitor venit in Romania, poti sa vezi rapid, cu ochiul liber, ca, daca nu ai ca obiect de activitate datul in gropi sau reparatiile auto, e mai bine sa nu incerci sa faci afaceri pe drumurile romanesti.

Facilitati nu prea mai avem ce sa dam. Cele fiscale ne sunt interzise, de cand am intrat in UE, iar tipurile de facilitati permise (concesiuni de terenuri pe termen lung, infrastructura rutiera si de utilitati realizata si pusa la dispozitie de autoritatile locale etc) sunt reduse semnificativ de interesele si coruptia locale.

In cazul in care, totusi, cineva da din coate pentru a oferi astfel de facilitati locale, istoria recenta arata ca este bine sa-ti pazesti spatele.

Este de notorietate cazul venirii Nokia la Jucu, in parcul industrial. De pe urma investitiei gigantului finlandez au beneficiat "oamenii momentului" din zona. Inca din timpul negocierilor s-au "scurs" informatii catre anumiti "investitori" locali, care au inceput sa cumpere masiv terenuri la preturi mici, stiind ca anuntarea investitiei Nokia va duce la o explozie a preturilor in zona.

Ca nu s-or fi inteles la pret sau la imparteala, greu de spus, cert este ca afacerea cu ternuri de la Cluj a ajuns pe masa procurorilor DNA si, din nefericire, numele Nokia a fost asociat cu un episod de coruptie si interese locale in care investitorul strain nu a avut nicio implicare. Ce spune un astfel de incident unui om de afaceri strain intersat sa investeasca in Romania? Atentie, pericol!

Greu de crezut insa ca, in prag de alegeri parlamentare si in perspectiva prezidentialelor, ii va arde cuiva din clasa politica sa-si puna problema ce e de facut pentru ca sa nu se generalizeze "cazul Mercedes".

Ori sa faca drumuri si autostrazi, sa reduca birocratia si coruptia sau chiar sa afirme macar ca un factor important pentru a da incredere unui investitor este stabilitatea politica si reducerea certurilor si scandalurilor publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#Romania, #Mercedes, #investitie, #Ungaria, #pierdere, #castigata, #Daimler , #stiri Mercedes