Scandal de coruptie in Formula 1: Mercedes s-ar putea retrage

Joi, 28 Iunie 2012, ora 12:38
2402 citiri
Scandal de coruptie in Formula 1: Mercedes s-ar putea retrage

Producatorul german de automobile Mercedes s-ar putea retrage din Formula 1 din cauza scandalului de coruptie in care este implicat administratorul drepturilor comerciale ale Marelui Circ, omul de afaceri britanic Bernie Ecclestone.

Fostul bancher Gerhard Gribkowsky a fost condamnat, miercuri, la opt ani si jumatate de inchisoare pentru faptul ca a primit 44 de milioane de dolari mita de la Ecclestone.

Dupa un an si jumatate de detentie preventiva si opt luni de proces, Gribkowsky a recunoscut, in fata instantei, ca a primit bani pentru a convinge banca la care era angajat sa accepte vanzarea cotei de 48 la suta din drepturile comerciale ale Formulei 1 detinute catre fondul de investitii britanic CVC Partners.

Sentinta de miercuri ar putea sa-i puna pe procurorii din Munchen pe urmele lui Ecclestone, care a comparut in acest proces ca martor. In noiembrie 2011, el a recunoscut ca i-a dat bani lui Gribkowsky, dar nu ca mita, ci pentru ca bancherul l-ar fi santajat cu false dezvaluiri catre fiscul britanic privind neplata unor taxe.

Potrivit publicatiei economice Handelsblatt, acest caz a fost urmarit cu atentie de Mercedes-Benz, care detine o echipa in Formula 1 si este totodata furnizor de motoare pentru alte team-uri.

Grupul Daimler are reguli anticoruptie stricte si, potrivit acestora, nu poate fi implicat intr-o competitie afectata de un asemenea scandal. Daimler "nu tolereaza practici imorale sau de coruptie ale angajatilor sai ori ale partenerilor de afaceri", se arata in statutul grupului.

Laurentz Schmitt, avocat la firma Linklaters din Munchen, a confirmat faptul ca "mita oferita de Ecclestone ar putea intra sub incidenta regulilor anticopruptie ale companiei germane".

Un alt expert in drept a mentionat ca "daca Ecclestone va fi acuzat de mita, Daimler ar trebui sa se retraga din Formula 1".

Dupa opt etape disputate in Campionatul Mondial de Formula 1, echipa Mercedes, formata din pilotii germani Michael Schumacher si Nico Rosberg, ocupa locul 5 in clasamentul constructorilor.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#scandal coruptie Formula 1, #Mercedes retragere Formula 1, #Ecclestone mita Formula 1 , #stiri Mercedes