Anunțul momentului în Rusia: Gigantul energetic Gazprom îşi face propria armată de mercenari. Salariul, dublu față de Wagner

Joi, 09 Martie 2023, ora 14:57
9896 citiri
Anunțul momentului în Rusia: Gigantul energetic Gazprom îşi face propria armată de mercenari. Salariul, dublu față de Wagner
Mercenari ruși din gruparea Wagner FOTO Telegram

Kremlinul ar încerca, prin intermediul gigantului energetic rus Gazprom, să formeze o nouă armată de mercenari, prezentată ca o unitate de voluntari, dar ai cărei membri ar fi plătiţi dublu faţă de cât oferă Evgheni Prigojin, arată, în ultima sa analiză despre conflictul din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului, care citează un blogger militar rus.

„Este posibil ca Kremlinul să încerce să înfiinţeze o nouă formaţiune armată controlată de guvernul rus, prezentată ca o unitate de voluntari, prin intermediul companiei energetice ruseşti de stat Gazprom”, scrie ISW.

Un important blogger militar rus afirmă că Gazprom Neft, filiala Gazprom, formează un corp de voluntari după modelul unităţilor Rezervei Armatei de Luptă a Rusiei (BARS).

Programul BARS asigură rezervişti pentru armata rusă. Cei care semnează contracte în cadrul programului primesc o indemnizaţie permanentă în numerar, păstrându-şi în acelaşi timp locul de muncă. Pe parcursul anului, rezerviştii pot fi convocaţi la reuniuni (de până la o lună), unde pot fi implicaţi în antrenamente şi alte tipuri de instrucţie.

Bloggerul militar rus a afirmat iniţial că Gazprom Neft formează o companie militară privată (PMC) şi că desfăşoară în mod activ elemente - nespecificate - în regiunea ocupată Doneţk, dar ulterior a publicat o rectificare conform căreia formaţiunea Gazprom Neft este o unitate de voluntari, şi nu o companie de tip PMC, cum are Prigojin.

Campania de recrutare declanşată de Gazprom Neft a generat interes în oraşul Doneţk, mai afirmă bloggerul, având în vedere că societatea oferă un salariu de 400.000 de ruble (aproximativ 5.260 de dolari) pe lună şi bonusuri suplimentare prin prime de performanţă. Bloggerul precizează că acest salariu este de două ori mai mare decât cel oferit de Grupul Wagner, compania de mercenari a lui Evgheni Prigojin. Bloggerul menţionează că un voluntar din unitatea Gazprom Neft poate câştiga - cu tot cu prime - până la 600.000 de ruble (aproximativ 7.890 de dolari) pe lună.

Este posibil ca Gazprom Neft să încerce să concureze cu Wagner pentru recruţii din regiunea Doneţk, având în vedere că Wagner desfăşoară, de asemenea, propria campanie de recrutare în zonă, scrie ISW.

Institutul pentru Studiul Războiului aminteşte că guvernul rus a autorizat anterior Gazprom Neft, la 6 februarie, să creeze o organizaţie privată de securitate (nu o PMC) pentru a proteja infrastructura energetică rusă.

Serviciile secrete ucrainene au remarcat, la rândul lor, crearea companiei private de securitate a Gazprom Neft şi au evaluat că este vorba despre un efort al Kremlinului de a-l marginaliza pe finanţatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, şi de a diminua dependenţa Kremlinului de forţele acestuia.

De altfel, un alt blogger militar rus s-a întrebat retoric când va deveni „gelos” Ministerul rus al Apărării pe noua armată a Gazprom Neft şi îi va tăia accesul la muniţie, referindu-se la acutalul conflict dintre armata rusă şi Prigojin, notează ISW în analiza sa din 8 martie.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Armata ucraineană acuză Rusia că lovește cu rachete nord-coreene ținte civile. Cel puţin 24 de oameni au murit
Armata ucraineană acuză Rusia că lovește cu rachete nord-coreene ținte civile. Cel puţin 24 de oameni au murit
SBU a acuzat joi, 22 februarie, Rusia de utilizarea de rachete de fabricaţie nord-coreeană pentru a efectua lovituri sângeroase în Ucraina împotriva unor ţinte civile, relatează AFP....
Putin a primit din Iran sute de rachete de la începutul anului: ”Nu înseamnă că luăm partea Rusiei”
Putin a primit din Iran sute de rachete de la începutul anului: ”Nu înseamnă că luăm partea Rusiei”
Iranul a furnizat Rusiei în cele nici două luni care au trecut de la începutul anului un număr mare de rachete balistice sol-sol puternice, au declarat şase surse pentru Reuters, ceea ce...
#mercenari, #gazprom, #Rusia, #razboi Ucraina , #Rusia