Merkel face dezvăluiri de la Moscova: Un lucru neștiut despre Putin aflat în ultima întâlnire cu președintele rus

Vineri, 25 Noiembrie 2022, ora 23:52
10513 citiri
Merkel face dezvăluiri de la Moscova: Un lucru neștiut despre Putin aflat în ultima întâlnire cu președintele rus
Merkel s-a întâlnit cu Putin în august 2021 la Moscova FOTO: BBC

Fostul cancelar german Angela Merkel și-a apărat politica față de Rusia înainte de invazia din februarie a Ucrainei.

Ea a spus că a încercat să stabilească o reuniune cu președintele rus și cel francez în vara anului 2021, însă a aflat un lucru șocant la ultima întâlnire cu Vladimir Putin de la Moscova: nu mai avea puterea de a-l influența pe liderul de la Kremlin.

Dacă în celelalte runde de discuții din capitala Rusiei dintre Merkel și Putin, convorbirile s-au purtat tête-à-tête, la ultima întâlnire cancelarul german a observat o schimbare totală de atitudine, deoarece la reuniune a participat și ministrul de Externe, Serghei Lavrov, potrivit BBC.

Merkel a spus că a încercat să programeze discuții europene cu Putin, împreună și cu președintele Franței, Emmanuel Macron, dar a eșuat în demersul său. ”Nu mai aveam puterea să-mi iasă planul. Chiar toată lumea știa: ea în toamnă va pleca”, a afirmat Merkel în Spiegel.

Statele Unite se ”răstesc” la o țară NATO: Aruncați armele rusești, altfel vin sancțiunile peste voi

După patru mandate de cancelar al Germaniei, Angela Merkel a părăsit ultimul mandat în decembrie anul trecut. Ea a făcut o vizită finală la Moscova în august 2021 și a declarat revistei germane că „sentimentul era foarte clar: În ceea ce privește politica de putere, se terminase”.

Ea a adăugat că „pentru Putin, doar puterea contează”. A fost semnificativ faptul că, pentru ultima lor întâlnire, Putin l-a adus cu el pe ministrul de Externe Serghei Lavrov, a spus ea. Anterior ei s-au întâlnit tête-à-tête, a remarcat ea.

În lumina invaziei președintelui Putin - precedată de săptămâni de consolidare militară masivă a Rusiei la granițele Ucrainei - mulți au susținut că doamna Merkel și alți lideri ai UE ar fi trebuit să adopte o abordare mai dură față de Kremlin.

Un expert în politică externă din partidul Creștin Democrat (CDU) al lui Merkel, deputatul Roderich Kiesewetter, se numără printre cei care spun că știa că Putin încearcă să dividă și să slăbească Europa, dar credea că „soft power” este abordarea corectă. El a susținut înainte de invazie că Germania era prea dependentă de gazul rusesc.

Al doilea front al Rusiei: Putin împinge războiul hibrid lângă România

În interviul din Spiegel, Angela Merkel a spus că poziția ei cu privire la Ucraina în discuțiile de pace de la Minsk i-a oferit Kievului timp pentru a se apăra mai bine împotriva armatei ruse.

Merkel a spus că nu regretă că a părăsit mandatul în decembrie, deoarece a simțit că guvernul ei nu reușește să facă progrese nu numai în ceea ce privește criza din Ucraina, ci și în conflictele din Moldova, Georgia, Siria și Libia, în toate acestea fiind implicată Rusia.

Merkel și Putin au avut experiența directă a vieții în Germania de Est comunistă - ea a crescut acolo și el a servit ca ofițer KGB sovietic, făcând activități secrete de informații. Putin vorbește fluent germana, iar Merkel puțin rusa.

Mutarea neașteptată a Rusiei ce surprinde Occidentul: Moscova apelează la un vicleșug
Mutarea neașteptată a Rusiei ce surprinde Occidentul: Moscova apelează la un vicleșug
Războiul lui Putin din Ucraina, chiar dacă a trecut în al 3-lea an, este într-o continuă dinamică, iar deznodământul rămâne imprevizibil, apreciază experții. Acum însă o mutare...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Merkel Putin, #Merkel Putin Ucraina, #putin merkel, #Merkel Putin discutii Ucraina, #Putin Merkel Negocieri, #Rusia Ucraina razboi , #Razboi Ucraina