Fostul cancelar german, Angela Merkel a avut o relație bună cu președintele rus, Vladimir Putin, de-a lungul mandatelor sale, iar într-un interviu acordat recent la Leipzig ea și-a apărat politicile sale față de Rusia, deși acestea au dus la dependența Berlinului de combustibilii Moscovei. Merkel a spus că ”a încercat să prevină” invazia inițială a Rusiei din 2014, ”făcând tot ce s-a putut”.
Vorbind în timpul unui eveniment la Leipzig pe 29 aprilie 2023, Merkel, care și-a părăsit mandatul în decembrie 2021, a spus pentru Der Zeit că își susține eforturile sale diplomatice de a soluționa conflictul care a izbucnit inițial în 2014, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei, potrivit Radio Free Europe.
Întrebată despre invazia Ucrainei de către Rusia din februarie 2022, Merkel a spus: „Am încercat să previn această situație cu ceea ce aveam la dispoziție. Faptul că nu a funcționat nu este dovada că nu a fost ceea ce trebuie încercat”.
Ultima șansă a lui Putin: Disperarea Rusiei ce îi poate da lovitura de grație
Doar pentru că aceste eforturi în cele din urmă au eșuat nu înseamnă că au fost greșite, a insistat fostul cancelar german, adăugând că „diplomația este o necesitate”.
Ea a susținut procesul de pace de la Minsk, care ar fi avut ca scop să pună capăt ostilităților și să avanseze negocierile dintre Kiev și Moscova.
Merkel a deplâns faptul că, la acea vreme, puține națiuni europene, altele decât Germania și Franța, erau interesate de acele eforturi diplomatice.
Avertisment major al directorului FBI: ”Țara asta are de 50 de ori mai mulți hackeri decât noi”
Anul trecut, fostul cancelar a remarcat, într-un interviu pentru Corriere della Sera, că nu știe cum se va termina războiul din Ucraina, argumentând că „se va încheia în cele din urmă prin negocieri”, adăugând că „războaiele” se termină de obicei la masa negocierilor”.
Merkel a declarat apoi: „Nu am altceva de adăugat”, înainte de a continua să explice în detaliu politica guvernului ei față de Rusia și Ucraina.
Merkel a susținut că logica procesului său decizional, la acea vreme, „i se pare rațională” și astăzi și a remarcat că „totul a fost vorba despre prevenirea unui război, similar cu conflictul care se desfășoară acum. Am eșuat, dar nu înseamnă că a fost greșit că am încercat”.
Ea și-a reafirmat, de asemenea, declarațiile sale și a spus că „Acordurile de la Minsk din 2014 au fost o încercare de a acorda timp Ucrainei. Ucraina a folosit această perioadă pentru a deveni mai puternică, așa cum se vede astăzi” și a insistat că „țara din 2014/15 nu este țara de astăzi. Și mă îndoiesc că NATO ar fi putut face mult pentru a ajuta Ucraina, așa cum face astăzi”.
greu de ghicit cum reactioneaza un... Vezi tot